Реклама / Ads
10| 18463 |21.08.2017 ГЛАСЪТ

Президентска гаранция и генерал-политик, е все едно евреин - еленовъд

.
Еленовъд или генерал?
Съжалявам, че трябва да го кажа, но май единственото нещо, което президентът Радев научи в политиката, откакто е в сградата на „Дондуков” 2, е да лъже. Жалко. Много жалко, защото първите жертви са онези над 2 млн българи, които го качиха на върха с гласа си.
 
Да разгледаме последния случай.

 

"Гарантирам сигурността на Цветан Василев, ако се върне в България и даде показания в един публичен и открит процес за осветляване на скандала с КТБ".

 

Това заявил величествено президентът Румен Радев в Ахелой. Навярно с чувството, че е равен на Симеон Велики, спечелил там битка с византийците преди 1100 години.   

 

Радев обаче е в грешка. Той не може да гарантира нищо не само на Цветан Василев, но и на всеки останал гражданин. Защото държавата се командва от мафията. Тя контролира повечето институции.

 

Доказателствата:

 

1. Радев сам признава: България не е президентска република и правомощията на президента са ограничени в съдебната власт. Точно така – ограничени са. Затова пък правомощията на главния прокурор Сотир Цацаров са неограничени – не само в съдебната власт. Едно „не” отпред прави разликата... колосална.

 

Радев заявява още: Знаете че аз разсекретих стенограмите от заседанията за КТБ, с което допринесох за осветляване на случая с банката - нещо, което моят предшественик упорито отказваше да направи.

 

Това наистна е объркващо. Радев отказа няколко път да разсекрети стенограмте, но бе принуден да го направи от съда с решения от 12.05.2017 г. и 06.06.2017 г.

А че предшественикът му също отказваше е вярно. Което ги сродява по някакъв начин...

 

2. Радев изговаря всичко това по повод писмото на съпругата на Василев – Антоанета до него, в което го призовава да се намеси по повод скандалното повдигане на обвинения и на дъщеря й. Той наистина би могъл да се намеси, като се запознае с обиненията, чуе се с майката, уважаван професор в УНСС и въобще като изрази мнение. Защото тези хора са обвинени от прокуратурата, но не сме чули тяхната версия. Прокуратурата е одобрявана  6% от българите. Радев чел ли е тези социологически проучвания – от няколко години са. Василеви са обвинени от прокуратурата, но обвиненията трябва и да се докажат.  За сведение на президента, същата тази прокуратура обвини трима души, че искат да убият Делян Пеевски, но се оказа, че е лъжа. За какви гаранции, за каква сигурност въобще става дума. 

 

Прездентът Радев би могъл да гарантира единствено пред ареста, където ще бъде вкаран Василев, ако се върне, освен ченгетата да се изправят и гвардейции. И това не е сигурно. Само над тях той има някакви правомощия. И над гвардейския оркестър.

 

Преди държавният глава отговаряше и за НСО, но това отдавна е грешка в морфологията на текста в нескопосания закон за службата.

 

3. Радев се оплаква от недостатъчно пълномощия. Отново не е прав. Ако искаше да гарантира нещо – не на Василев, а на всички граждани и обществото като цяло, - щеше да наложи вето и да върне за преразглеждане скандалните поправки в ЗСВ и НПК. И на децата е ясно, че те ни връщат във времената на Сталин и Вишински. Той не го направи, с което потвърди съмненията, че вече е част от модела „Борисов, Пеевски и Цацаров”. Иска да е четвъртото име до тях? Затова ли се отнесе презрително към настояването на пет извънпарламентарни партии и няколко неправителствени и граждански организаци да наложи вето?

 

Не го направи, с което даде своя принос в обособяването на нов „народен съд” – Специализирания. Там ще се гледат делата за корупция по високите етажи на властта. Ако има такива въобще... Даде „зелена светлина” и на редица други безумства, които превръщат прокуратурата в наистина безконтролен властелин на съдебната система.

 

Идеалният репресивен орган. Заради тежките зависимости. Ако държавният глава не знае за какво става дума – толкова по-зле. За нацията, не за него.

 

Президентът чувал ли е за започналото разследване в САЩ по закона „Магнитски”?

 

Ако не е, някой да му каже. Цацаров и Пеевски са визирани като хора, за които има съмнение, че използват служебното си положение и политическото си влияние за упражняване на репресии  и прикриване на корупционни практики. На 12000 км от България са разбрали това, но на „Дондуков” 2 – не. Защо ли?

 

4. Президентът говори за "публичен и открит процес". В Специализирания съд? Наистина ни смята за пълни идиоти. 

 

Да не се залъгваме: изказването на Радев в Ахелой няма нищо общо с Цветан Василев и КТБ. То е нескопосан опит чрез говорене на публично място, където хората са се събрали по друг повод, важна тема да бъде овъртолена в празни дум. Това българските политици го умеят.

 

Ако всичко, което "гарантира" президента Радев съществуваше в България поне на половина - Цветан Василев нямаше да е в Белград, а в София.

 

Неуспешният опит да Радев да изглежда важен и отговорен напомня за двама негов руски колеги. Генерал Иволгин (за приятелите просто Михалич...) от комедията „Особености на руския национален риболов”, който пушеше пура и под вода, казва: Родени сме, за да съчиним някаква приказка и да се пъхнем в нея за малко...  

 

Друг генерал - Александър Лебед - пък изрече знаменитата фраза: Генерал политик е все едно евреин – еленовъд.

 

Още по-голям абсурд обаче е, че еленовъди стават генерали, а след това поемат и държавата. България си има двама в момента... Не, не е късмет


Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 15471 |27.03.2024 Как падна Търновската крепост: Защо на харвардци не им се получи Win-Win стратегията за преговори? . 16| 8384 |24.03.2024 Манол Глишев: „Крокус“: поредният „Норд-Ост“? . 18| 8869 |22.03.2024 Копейките и готиното бъдеще без НАТО: Копайте, копайте, ние сме от отдел „Пропаганда“ . 39| 24298 |21.03.2024 Драги дами Габриел, Назарян, Сачева и Петкова, да поговорим откровено за мафията, а?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads