Реклама / Ads
4| 26975 |04.08.2017 АКТУАЛНО

Законът „Магнитски“ – шанс за дисиденти като Цветан Василев срещу корумпираната власт*

.
През 2008 г. адвокатът Сергей Магнитски разкри мащабна корупционна схема в родната си Русия. Скоро след това беше задържан за предполагаема данъчна измама. Изпратен е в затвор от съветската епоха, където е бил пребиван и малтретиран и в крайна сметка умира поради липса на медицински грижи.
 

Две години по-късно възмущението на Конгреса на САЩ от смъртта на Магнитски води до приемането на т.нар. закон "Магнитски", който санкционира нарушителите, като им отрязва достъпа до САЩ и използването на банковата система на страната. След приемането на закона, 18 лице са официално санкционирани от САЩ по силата му, като тези действия се радват на огромна обществена подкрепа.

 

Вдъхновен от трагичната смърт на Магнитски и съзнавайки беззаконията, типични за някои така-наречени демокрации, сенаторът Бен Кардин (мой близък приятел и бивш колега) настоя Конгресът на САЩ да признае, че политическото потисничество от корумпирани режими по никакъв начин не се ограничава до Русия. Дори напротив - превръща се в световна криза.

 

Усилията на Кардин са подкрепени от сенаторите Джон Маккейн (републиканец - Аризона) и Боб Коркър (Р-Тенеси) и членовете на Камарата на представителите на САЩ Ед Ройс (Р-Калифорния) и Елиът Енгел (демократ - Ню Йорк). Миналата година поправката на Кардин премина в законопроект за отбраната, наречен "Глобален закон Магнитски", което потвърждава, че клептократите сега постигат своите злокобни цели, унищожавайки противниците по начини, които не са непременно насилствени. Корупцията, която убива повече човешки права, отколкото човешки същества, е еднакво злокобна и трябва да бъде ефективно санкционирана.

 

Геноцидът и етническото прочистване - познатите престъпления срещу човечеството - често водят до обвинения от Международния съд в Хага, но докато не бъдат призовани да отговорят за престъпленията си, деспотите се радват на години на свобода и на своите откраднати милиарди. Все пак по-съобразителните деспоти научават, че отричането на основните права и безразсъдното изземване на имущество могат да унищожат противниците - един по един, ако е необходимо - също толкова ефективно във времето.

 

Обикновено това започва, като се повдигнат на реформаторите ослепителен набор от фалшиви обвинения, последвани от съдебно преследване. Този сценарий дава възможност на лидерите да заобиколят осъждането, което следва ненаситните убийства и масовите изчезвания.

 

Ясно е, че премахването на основните конституционни защити и нахлуването в корпорациите с цел изземване на активите им, демонстрира ефикасността да се заменят затворите от тухли и хоросан с цели нации, превърнати фактически в затвори без стени.

За жалост, световната общност още не е видяла първата санкция от този род откакто бившият президент Барак Обама подписа Глобалния закон "Магнитски" миналия октомври. Въпреки че законът разрешава санкции за убийства, мъчения и друго колективно насилие, новото е, че жертвите не трябва непременно да умрат, за да се задействат средствата за защита.

 

Законът е отличен пример за това как върховенството на законодателството достига отвъд криминализирането на гнусното поведение, като лишава нарушителите от ползи в САЩ. Друго предимство е, че ключови американски съюзници като Великобритания и Канада са приели огледални версии на закона „Магнитски“, което означава, че на нарушителите може скоро да им бъде отказан широк достъп до най-желаните места за пътуване и сигурни банкови услуги и функции.

 

В продължение на години Центърът за глобална ангажираност "Ричардсън" настоява за освобождаването на политически затворници в страни като Северна Корея, Иран, Судан и Венецуела. Днес гордо обявявам еволюцията на този хуманитарен фокус - от наказание спрямо автократите, които използват държавните институции, за да потискат опонентите си до това спрямо също толкова корумпирани лидери, които уронват демократичните ценности, като целенасочено унищожават противниците си.

 

Сега ще покажа на лидерите на Конгреса отличен пример за корпоративното изземване на активи на невинен дисидент в бивша съветска страна, като по този начин ще се стигне до законовото изискване препоръката на Конгреса да проправи път към санкции, наложени от президента.

 

В този пример на нападение на корпорация висш правителствен служител, държавен прокурор и член на парламента атакуват изпълнителния директор на една от най-големите банки в страната, защото подкрепя антикорупционно реформистко движение, застрашавайки мандата на нарушителите. Банката е атакувана от антитерористичен екип под претекста на рутинна проверка на финансови данни, които биха били достъпни по заявка.

 

След като антитерористичната атака води до паническо теглене на спестявания, длъжностните лица обявяват банката във фалит (въпреки че е в добро състояние според резултатите от два скорошни одита), а по-късно ликвидират активите й, прехвърляйки ги на свои поддръжници. Директорът се опитва да оспори ликвидацията пред съда, но се оказва обект на масивен обвинителен акт, съдържащ абсолютно неоснователни, дори абсурдни твърдения за организирани престъпност.

 

Дори след като вече бившият директор разкрива заговор за неговото убийство, преследването продължава: Жена му е обвинена в пране на пари, което включва закупуване на жилище, чийто депозит е направен с доказано законни приходи. Директорът и съпругата му сега са ефективно лишени от гражданство и търсят убежище в чужда държава.

 

Корупционното потисничество на дисидентите остава силна и глобална заплаха за основните човешки права. Искрено се надявам тази статия да подтикне международната общност да се възползва от правомощията на Глобалния закон "Магнитски". Средствата на закона ще дадат желания резултат, по думите на известния ловец на нацисти Саймън Визентал, "Вълна от нравственост, чиято отличителна черта не е отмъщението, а правосъдието."

 

Автор: Бил Ричардсън, източник: The Hill

 

Бил Ричардсън е бивш губернатор на Ню Мексико от Демократическата партия. Той е бил посланикът на САЩ в ООН и секретар по енергетиката по времето на президента Клинтън. Също е служил в Камарата на представителите. Като дипломат и специален пратеник, Ричардсън получава четири номинации за Нобелова награда за мир и успешно освобождава заложници и американски военнослужещи в Северна Корея, Куба, Ирак и Судан.

*Заглавието е на редакцията

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4559 |04.01.2017 А. Стратиев за Фрог: Законът продължава да брани „рецидивистите” на пътя . 7| 5751 |04.09.2015 Янев: Законът "Кунева" не бори енергийната мафия и кметовете-феодали . 2| 5600 |05.08.2015 Проф. Слатински: Законът за НСО-в името на олигархични интереси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads