Реклама / Ads
39| 20767 |11.01.2020 ГЛАСЪТ

Русия предала Сулеймани на САЩ - и спечели. Генералът бил агент на ЦРУ?

.
Сулеймани и какво остана от него...
Сензационни версии за убийството на иранския ген. Касем Сулеймани набират скорост. Една от тях гласи, че ликвидирането на генерала е станало след подадена информация за неговото местоположение от руска страна. Това заяви за Фрог нюз дипломатически източник, пожелал анонимност.
 

Много са причините, заради които Сулеймани не е бил много удобен на руснаците, въпреки, че е свършил доста работа за тях, особено по плана за влизането на руски войски в Сирия. В същото време е знаел доста тайни на Кремъл в отношенията с Техеран.

В последно време американските тайни служби са предали на руските си колеги изключително важна информация, чрез която са били разкрити и неутрализирани терористи на територията на Русия. Те са готвели кървави атентати в Санкт Петербург и Сочи на международен форум. Лично президентът Путин благодари неотдавна на колегата си Тръмп за жеста. Възможно е руските служби да са се реванширали на американските си колеги като са им подсказали местоположението на генерала.

Според нашия източник за Москва подобно решение води до няколко ползи. На първо място това е ескалация до истеризиране на отношенията между САЩ и Иран. В подобна ситуация Русия печели още по-силни позиции пред Техеран. Печели и благодарностите на Вашингтон.

 

Още по-шокираща е версията, че ген. Сулеймани е бил агент на ЦРУ. Тя се базира на изказване на президента Тръмп: "Трябваше да го убием много по-рано". Като е трябвало, защо не е направено? Какви аргументи са попречили?

 

Според Елис Слоткин, дългогодишен аналитик в ЦРУ по време на президентите Буш и Обама, някой е позволявал дълго време на Сулеймани да се разхожда свободно, уверен, че няма да има покушение срещу него. "Присъствал съм на десетки съвещания в Белия дом, посещавал съм многократно Иран и Близкия Изток повече от 20 години. Слушал съм много обсъждания при президента какво да се прави със Сулеймани. През това време, пред очите ми, генералът развиваше своите планове и създаваше могъща организация за терористични цели. Виждал съм как мои приятели и колеги загиваха под обстрела на неговите хора. Но ние само наблюдавахме. И сега се питам: Нима някой вярва на нашите специални служби, на Пентагона и Вашингтон, че в Америка сме треперели от страх Иран да не ни нападне, ако ударим Сулеймани? Да отмъстят на нас, военната сила №1 в света! Това е глупаво. Имало е нещо друго!"

 

Това друго, според експерти е връзката на ЦРУ със Сулеймани. Засега не е ясно само за какво и как е бил използван.

 

Убийството на Сулеймани изправя пред нови изпитания процесите в Близкия Изток и създава върхово напрежение в Израел, верен съюзник на САЩ. В същото време един силен, но информиран за тайните планове на Москва спрямо Иран, Ирак и Сирия човек, е отстранен. Така че ако има печеливш от взривоопасната ситуация, то това е Русия, смята нашият източник. Според него демонстрацията на топли отношения между Москва и Анкара при откриване на първия етап от Турски поток в Истанбул, където президентите Путин и Ердоган демострираха мощ и независимост, са също част от замислите на кремълските стратези.

 

Те винаги проектират дългосрочни цели и ги преследват упорито, с всички средства. Примерът с Крим е показателен. Новата офанзива на Владимир Путин спрямо поляците, който заяви неотдавна, че Полша носи отговорност за войната, тъй като политическото ѝ ръководство била с антисемитски уклон, а полският посланик в Германия до 1939 г. Йозеф Липски бил „антисемитска свиня“. Путин показа документ, според кото Липски е обещал на Хитлер да му издигне паметник във Варшава в знак на благодарност за депортацията на евреите. Всичко това е планирано старателно и много време преди Путин да нападне Полша заради проамериканската политика, която води, но най-вече заради позицията, че проекта Северен поток е вреден и опасен за Европа.

 

От друга страна политическият наблюдател Константин Егерт, смята, че с ликвидирането на ген. Сулеймани САЩ са нанесли удар на Путин, тъй като негови планове за Иран са били свързани именно с генерала. Мнозина вече го виждали като следващия президент на Иран и на това е разчитал Кремъл.

 

Руският националист Жириновски е достатъчно откровен, считайки, че американците са направили огромна грешка с ликвидирането на Сулеймани и така са превърнали в мишени американците по целия свят, защото шиитите ще се обединят за отмъщение.

 

Избухналият конфликт между Иран и САЩ е голям шанс за Русия да засили влиянието си в Сирия, пише на свой ред германското издание Die Welt. Официално Москва осъди убийството на Касем Сулеймани, но в действителност истерията между Техеран и Вашингтон е голям шанс Москва да реализира стратегическите си цели в Близкия Изток. На Русия и е нужен слаб Иран.

 

Николай Владимиров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 19693 |10.09.2019 Мафиотски интереси ли защитава акция ”Русофили”, „пързаляйки“ Русия и САЩ? . 30| 15665 |19.07.2019 В САЩ и Русия чат, чат на пишещи машинки, а у нас един опъна коча и му изправи рогата . 9| 13089 |30.12.2016 Коритаров пред Фрог: Има по-взривоопасни конфликти от този между Русия и САЩ . 18| 13600 |22.11.2015 New York Times: Русия е гневна на връзката Кавказ - "Ислямска държава"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads