Реклама / Ads
21| 13258 |12.05.2023 ГЛАСЪТ

Главата на Гешев струва десетки милиарди или… нищо. Какво казва политиката по въпроса?

.
Източник: Худ. Тони Ганчев
Прокуратурата е важна част от политиката, както политиката е важна част от държавното обвинение. Няма независима съдебна система, поне у нас. Обещанието на номинираната от Бойко Борисов от името на ГЕРБ за премиер Мария Габриел, че първата стъпка, ако се случи кабинетът, е да бъде поискана от ВСС освобождаването на Иван Гешев.
 

Много симпатична, вълнуваща дори новина, но е реалистична, колкото „Татко обеща да ми купи колело, ама друг път“.

 

Първо: Защото Габриел няма понятие за какво става дума: не е наясно за каква реформа в правосъдието говорим в България от години.

 

Второ: Жената е в мъгла и по темата за отношенията на нейния покровител и шеф с Гешев.

 

Трето: Какво знае Мария Габриел за използването на прокуратурата като бухалка на кръгове от задкулисието, оказали се на върха на изпълнителната власт, подкрепяна от мнозинството на ГЕРБ в парламента? Нищо. Може и да е подочула нещо, но то е било по преразказ.

 

Четвърто: Дали кандидат-премиерът е в известност, че нейната номинация е обсъждана и одобрена от същите кръгове в сянка, които поставиха Гешев на високия пост. И в двата случая се преследват определени цели, които нямат нищо общо с обществения интерес.

 

Пето: Досега не сме чули нито един коментар от Габриел за това какво мисли по темата, че България е първа по корупция и последна по върховенство на правото. Как се е чувствала години наред в ЕС и ЕК, когато са огласявани доклади и мнения, че тук не се случват реформи в правосъдната система, а страната ни е на дъното по всички показатели, свързани със стандарта на живот?

 

Шесто: Колко време през последните години е живяла в България?

 

Седмо, осмо, девето… Много въпроси чакат отговори, които, убеден съм, няма да чуем.

 

Какво трябва да научи Габриел, за да не изглежда съвсем неадекватна, а усмивката й тренирана гримаса.

 

По данни на ЕК от доста време България губи по 12 млрд евро годишно от корупционни схеми. Това не може да се случи без активното съучастие на прокуратурата, което просто отказва да разследва сигналите за лица, свързани с властта и най-вече с партията, която управлява близо 12 години.

 

Само този факт е достатъчен, за да е ясно, че заявката за отстраняване на Иван Гешев „за уронване престижа на съдебната власт“ е несериозна.

Борисов и Гешев са оплетени в толкова зависимости и връзки, че да бъдат те разсечени в един момент, означава да станем свидетели на крайности, дори на пускане на кръв. Не преувеличавам. Десетина години по 12 милиарда, добре нека са наполовина, правят десетки милиарди потънали някъде. Със сигурност двамата знаят поне за 80% от тях къде са намерили „подслон“ или подходяща „пералня“. Зад колосалните суми, които повечето българи дори не могат да си представят, стоят хора, които са разчитали на Борисов и Гешев да останат неизвестни. Махането на главния прокурор вещае разместване на пластове, което със сигурност ще предизвика опасни емоции.

 

Представете си, че Гешев реши да се бори за креслото, което очевидно ужасно много му харесва и извади на светло как се е реализирал проекта Руски/Турски поток, който струва на българите около 3 милиарда. Основен играч в тази история е руският диктатор Владимир Путин, а руски фирми са основен изпълнител на големи участъци. Дали ще се зарадват, ако Гешев си отвори устата? Помислете в тази посока – интересно е.

А ако Гешев извади испанския доклад по разследването за пране на пари при придобиването на онзи прекрасен имот в Барселона, в който бе настанена дама с дете, считани за особено близки на Борисов?

 

Не са много начините, по които Иван Гешев може да бъде убеден да мълчи. Единият е да му се направи фамозно предложение, на което той да не може да откаже. Да, ще преживее унизителна ситуация, но ще бъде мотивиран да преглътне бурята. Досега той произведе бури и тайфуни на доста хора, сега е негов ред. Но това е направо хепи енд.

Защото има и много болезнен вариант: да започне разследване срещу него и на всеки негов опит да се защити или да накисне другарчето, да се използва любимата му фраза „не коментирам обвиняеми“. Една евентуална мярка от 72 часа може да го изпрати в посока, която да промени целия му живот към нюанси на черното.

 

Ако има някаква възможност Гешев да се измъкне сравнително сух от задаващите се вълни 9 бала, е ДПС. Само там има хора, които могат да отиграят ситуацията без да допуснат трусове в цялата държава. Защото истината е, че ако се разрази война между кръговете зад прокуратурата, обществените поръчки, авансовите изсипвания на милиони към определени фирми и лица, това може да означава дори края на Борисов и ГЕРБ. Движението също може да инкасира загуби, но там знаят как да се справят.

 

В тази картина Мария Габриел е краварката в левия ъгъл. Дори да усеща, че ще бъде марионетка, не може да откаже заради зависимостта от благодетеля.

Освен това, как ще доказва Габриел, ако стане премиер, че се бори с корупцията като нея наднича Борисов. Ще ми се да видя тази картинка.

Ние ще се наредим на първия ред в очакване кога ще гръмне пушката.

 

Огнян Стефанов

 

П.П. Докато тук Борисов се опитва да ни преметне за пореден път, а Мария Габриел раздава усмивки пред камерите, прокуратурата във Франция повдигна обвинения срещу бившия държавен глава Никола Саркози и 12 души от неговото обкръжение. Обвиненията включват присвояване на публични средства, корупция, престъпно сдружаване и незаконно финансиране на предизборна кампания. В България обаче всички политици са честни и морални.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 39668 |08.05.2023 Ако не можеш да си джентълмен, не бъди поне свиня: Как Гешев „Империята“ отвърна на джедая Демерджиев? . 15| 9389 |05.05.2023 Гешев, Сарафов и Тодоров ни сервираха ядрен взрив, оказа се пиратка. Вече трябваше да има оставки . 30| 8691 |05.05.2023 Гешев е малък Путин, а не голям Фалконе. Какво се крие зад смешките с дронове и взрив? . 23| 15452 |03.05.2023 Било ли е семейството на Гешев с него по време на взрива? Кой и защо пласира неистини?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads