Реклама / Ads
21| 11927 |11.05.2023 ГЛАСЪТ

Голямо ”НО” в първата изява на Габриел: Какво пропусна да каже за Борисов?

.
Източник: Худ. Тони Ганчев
Мария Габриел стартира действията си като номинирана за премиер на редовно правителство с правилно говорене, премерено поведение и подходяща усмивка на подходящото място от обръщението към останалите партии. Брюкселската школа. Спечели „червена“ точка с обещанието, че първото нещо, което ще направи нейният правосъден министър е да поиска от Висшия съдебен съвет Иван Гешев да бъде освободен от поста главен прокурор за „уронване престижа на съдебната система“.
 

Други вече опитаха това – без успех. Дано тя успее. Всъщност това е задача на онези, които направиха Гешев обвинител №1. Сигурно ще успеят, защото немалко членове на ВСС дължат присъствието си там на същите хора.

 

Габриел изброи и приоритетите на бъдещето (евентуално) правителство. Точно такива са. Изрече ги точно, без запъване, като ученик, който си е научил както трябва урока. Това, разбира се, не е маловажно.  

 

Но. Но, но, но…

 

Мария Габриел идва от средите на ГЕРБ. Лидерът Бойко Борисов неведнъж по различни поводи е изтъквал заслугите си за нейното кариерно израстване. И това нормално за един партиен кадър, показал качества, очевидно одобрявани от боса. Няма да навлизам в темата – тепърва ще бъде дискутирана.

 

Има обаче нещо, което е от особена важност: оценката за управлението на трите борисови кабинета. Световна практика и традиция е всеки нов ръководител на изпълнителната власт да направи анализ на случилото се преди него.

 

Ние не знаем, как се чувства толкова години в евроструктурите Мария Габриел като страната, която представлява е на последното място по всички показатели, свързани със стандарта на живот. Как й действа фактът, че сме първи по корупция, заболеваемост и смъртност и последни по качество на здравеопазването, качество на пътища и магистрали и условия за инвестиции и пр. и пр. Дълъг и тъжен е този списък. Това е резултатът от три управления на Бойко Борисов. Габриел е длъжна да направи своя коментар за тези години. Освен това тя също е била част от управляващото мнозинство – ще чуем ли извинение?

 

Така се постъпва в цивилизования свят. Тя заявява, че целта й е да върви страната ни натам. Това няма как да стане, ако не се е поне опитала да признае някои очевидни истини, довели ни до кризите, на които тя сега се заканва да преодолее.

 

Хайде да видим откровена ли е Мария Габриел или поредният политик, който смята гражданите за население на територия.

 

Престоят й в Брюксел я държеше встрани от окото на българското общество, но от днес е в окото на бурята. Ще бъде голяма грешка ако се опита да прилага модела на поведение на своя покровител.

 

Да го знае.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 11009 |18.03.2023 Поздравления Владимир Владимирович за ареста! Това е само първата крачка. Поздрави от Омар ал Башир . 18| 54313 |03.10.2022 Идва голямото плюскане с Борисов, Радев, Гешев, Гълъб и Карадайъ. Но как ще управляват? . 90| 21495 |17.09.2021 Голям рев за нероден Петко(в), голямо чудо . 83| 31079 |08.03.2021 Кой взе мерките на Пеевски и аверите му? Краят на голямото плюскане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads