Реклама / Ads
0| 21997 |17.04.2022 ГЛАСЪТ

Господин Волгин, вие журналист ли сте, или просто антена?

.
Ние журналисти ли сме, или лукови глави? Държачи на микрофони ли сме? Канали, по които просто да тече информация? Проводници на всички гледни точки в обществото? Или сме хора с отговорната задача да ориентират обществото във времена на информационен хаос и да отсяваме фалшивите новини и пропагандата. Питам само.
 

Представителите на умнокрасивите четяли морал на Петър Волгин, а в закона за БНР и БНТ ясно пишело, че трябва да има плурализъм на гледните точки и да се отразяват различните идеи и убеждения в обществото. Волгин изглежда крайно обиден на критикарите и като такъв ги поучава от националния ефир на общественото радио. Говори за свобода на словото и как то възтържествувало в решението на Съвета за електронни медии, според което ни Волгин, ни предаването му ще бъдат санкционирани заради начина, по който се отразява войната в Украйна. 

 

Да речем, че аз съм представител на “умнокрасивитета”, за който говори Волгин. Като такъв виден представител на тази сравнително презирана от Волгин обществена прослойка, ще си позволя мерзостта да попитам - господин Волгин, вие журналист ли сте, или просто антена? 

 

Някакво криворазбрано схващане за плурализъм на гледните точки витае в общественото и медийното пространство. Борците за свободата на словото дори говорят за опит да се упражни цензура на начина, по който се отразява войната в Украйна. Но едно трябва да е ясно - журналистите не са просто проводници на информация. Не са просто предаватели, антени. Това не е журналистика. 

 

Това е отговорна професия, господин Волгин. Смятаме се за четвъртата власт, нали? Е, като такава - не е ли редно ние да сме онези, които да проверяват най-добре информацията, да са ситото, през което да преминават фалшивите новини и пропагандните твърдения? Здравото общество е добре информираното общество. Но едно общество не се информира добре, когато плува във водите на информационния хаос. Греша ли? 

 

Защото на едно общество му е особено трудно да се ориентира в 21 век. Информацията е навсякъде, особено в социалните мрежи. Дезинформацията работи особено усърдно, а хората с критично мислене са особено малко. Особено в България. Нека си припомним, че България е на последно място по функционална грамотност в Европейския съюз. 

 

Е, не е ли редно журналистите да са морален компас, ориентир, господин Волгин?

 

Помислете за друго обяснение на политиката в предаването си. Оправданието с плурализма се изтърква. На страната на истината ли сте, или на страната на баланса?

 

Питам само. Вие отговорете за себе си. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 11868 |07.02.2022 Перверзия: Убийци на журналистиката говорят за свободно слово . 21| 10010 |13.01.2022 Господин пиар на новите първи в политиката, лоши въпроси няма. Има лоши отговори . 32| 8122 |10.01.2022 От първо лице: Заплахите срещу журналисти са реални и се изпълняват . 25| 83092 |29.11.2021 Господин Герджиков, грях или грешка е връзката Ви с Михаил Михайлов?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads