Реклама / Ads
24| 18970 |11.04.2019 ГЛАСЪТ

Харалане, на тъпана ли да вярваме, или на оная си работа

.
Харалан Александров
Социалният антрополог Харалан Александров май е пуснат от една седмица по медиите, за да разминирва политическото поле. Ако това е така, задачата не е никак лека, особено като се има предвид, че със скандала „АпартаментГейт“ народът бе натиснат директно по мазола от безочливи политици.
 

От една седмица експертът по поведение на хората ни атакува от екрана, наричайки ни „завистливо племе, което знае да търка талончета“. Преглътнахме го веднъж, точно защото не сме диваци, за каквито ни мисли. Изявата му в четвъртък по БТВ, обаче преля чашата на търпението. Първо Харалан не каза нищо по-различно за скандала с имотите, но се направи на тънък познавач на българите: „Това няма никакво отношение към конкретната вина, няма отношение към закон, има отношение към тази циркулираща в обществото комбинация от завист, лошотия, омраза, която е като в ускорител на елементарни частици“.

 

Изводът на учения поставя под въпрос къде точно ходи, за да прави своите наблюдения и да „фабрикува“ тези „научни“ изводи . При нас и при близките ни не е идвал да пита, със сигурност. Май броди само в някакъв свой кръг.


Александров, обаче бе извадил жилото: „Оставките са със статут на ритуално жертвопринушение. Когато племето е сърдито, то има нужда някой да бъде пожертван. Казвам племето, защото нашият начин да се справяме с конфликтите  на живота са племенни. За това сме на това дережде“.

 

Да питаме тогава специалистът по поведение, защо при най-малкото съмнение за погазване на морала в цивилизованите европейски страни и отвъд океана хвърчат оставки и то без много подканяне и обяснения? Ако слушаме Харалан, излиза, че и на Запад живеят завистливи пемена, мамка му!


Добре, че експертът отрони и следващите думи, за да разберем , че „всяка крушка си има и опашка“. Та рече той: „И някой трябва да бъде пожертван. Борисов, който работи вожд на нашто племе, според мен доста успешно, прави това, което се очаква от него“. Разгеле, Харалане, изплю камъчето. Олекна и на нас. Вече по-спокойно следим мисълта ти: „Преди /ускорителят/ удряше по известни хора в спорта, лошотията, мисля, че удряше и по хора от медиите, мисля, че Слави Трифонов беше обект на такава кампания, ако се не лъжа. Сега удря политиците, а утре най-вероятно ще са магистратите. Рано или късно ще съсипе всичко. Това е много разрушителен процес", предупреди той. Само че от Слави до Цецо има Балкан разлика.  Последният държи лостовете, с които да влияе върху управлението на страната, определя развитието и бъдещето й. И не на последно място решава какво ще се случи с обществения ресурс.





Социалният антрополог предпочетете да се изрази образно, за да разберем най-накрая, простосмъртните завистливци, що е корупция: „Ако приемем, че корупцията е болест, че има нужда от антитела срещу нея, тя не атакува по силата на това, че няма общ стандарт. В момента тя се обръща срещу политиците. Тях ги съдим с различна  мярка, отколкото обикновените хора. Антителата започват да атакуват по погрешка част от организма. В момента атаката не е срещу корупцията, а срещу апартаментите и срещу имотите. Тук става страшно интересно - имотът, апартаментите е пресечната точка на двете основни страсти, които движат българското общество - това е лакомията и завистта. Всички трупаме имоти, които   стоят празни, защото нямаме инвестиционно въображение. И същевременно всички завиждат на тези, които имат собственост“.

 

Освен да кажем едно „мерси, Харалане" за урока, друго не ни остава. Ние ще ти отговорим като онзи селянин, дето чул, че бият тъпана на сватбата, известявайки, че булката е честна. Та като чул, "дум-дум" и   рекъл: „ Абе аз на тъпана ли да вярвам или на оная си работа“.  И твоята теория май така я свърши. За последно един съвет: давай го по-леко, не почвай с лошо от сутринта. Че злобари и завистници може и да има много, ама будали-едва ли. А защо такива като Харалан не разкажат и за техните апартаменти? Интересно ще е.


Петър Петров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 16170 |10.04.2019 Едноактна пиеса в тъмния кабинет, след земетръса „Иванчева - Петрова“ . 32| 15146 |10.04.2019 Моралните оставки, сълзите на Делян и народното море от любов . 22| 21314 |09.04.2019 Ще понесе ли Гешев и компания отговорност за безобразията срещу Иванчева и Петрова . 18| 18022 |08.04.2019 Като начало: оставки до дупка и разпускане на антикорупционния орган!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads