Реклама / Ads
31| 15973 |22.12.2013 ГЛАСЪТ

Ходорковски - тайната целувка между Путин и Меркел

.
Шушу - мушу между Меркел и Путин...
В международния информационен поток цари коледна радост и благоразположение. Всички са радостни и доволни от развитието по делото срещу Юкос и благородното помилване на олигарха Михаил Борисович Ходорковки - един от най-богатите руснаци. Този човек лежа 10 години в затвора, всеки момент се очакваше да получи нова присъда. И изведнъж - лети за Берлин, среща се със семейството си, световни телевизии излъчват трогателни репортажи,
 
Путин и Меркел се усмихват скромно, а някои хора провиждат във всичко това Божията ръка. Някои дори нарекоха случващото се "най-добрата новина от Русия за последните 10 години". Блогъри и читатели ликуват в мрежата.

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за помилване на бившия олигарх и милиардер Михаил Ходорковски. 

"Ръководен от принципите за хуманност, постановявам: да бъде помилван осъденият Михаил Борисович Ходорковски, роден пред 1963 г. в гр. Москва, и да бъде освободен от по-нататъшно излежаване на наказанието лишаване от свобода", заяви Путин.

Досега Ходорковски отказваше да пише молба за помилване и не признаваше да никаква вина.

Той беше осъден през 2005 г. на осем години затвор заради "измама и данъчни престъпления". Наказанието му беше увеличено на 14 години след втори процес през 2010 г. заради "кражба на петрол и пране на пари" в размер на 23.5 млрд долара.

Според мнозина Михаил Ходорковски е станал жертва на разчистване на сметки, организирано от Владимир Путин. Осъден за това, че обяви независимостта си и политическите си амбиции, които не съвпадаха с плановете на Путин.

За самия Владимир Путин Михаил Ходорковски беше просто измамник: "Мястото на един крадец е в затвора", повтаряше той многократно. Обвини го също, че ръцете му са оцапани с кръв, сравнявайки го и с Ал Капоне, и с американския финансов измамник Бернар Мадоф.

Кариерата на МБХ олицетворява възхода на руските олигарси през 90-те години. Тези гранде капиталисти се появиха по време на президентския мандат на Борис Елцин и сложиха ръка на цели отрасли от икономиката чрез съмнителни приватизации.

Произхождащ от скромно московско семейство на инженери, Михаил Ходорковски следва химия и икономика, преди да се впусне в големия бизнес. По съветско време той е активен член на Комсомола.

На 26 години, преди падането на СССР през декември 1991 г., той основава банката "Менатеп", което му позволява при неизяснени обстоятелства да поеме контрола върху петролната компания "Юкос".

През 1993 г. за кратко заема поста на министър на енергетиката.

В началото на новия век Михаил Ходорковски промени стратегията си и стана първият олигарх на Русия, който започна да управлява бизнеса си по западен маниер. Прави и политически изказвания.

Ходорковски на свобода.

 

***

 

Ако нямаше аргументи срещу Ходорковски, те щяха да бъдат измислени

 

Сюжетът наистина е красив и трогателен - трябва да си от камък, за да не се разчувстваш. Виждаш пред себе си компютърна графика как "Титаник" потъва величествено, героите пълзят по палубата, но от очите ти бликат сълзи. Същото е и сега. Още повече, че в тази история границите на бутафорното са се размили толкова, че човек губи усещане за реалността. Помня Ходорковски от онази пресконференция през 2003 г., когато отговаряше на въпроси за бъдещите парламентарни избори: красив, напет, в блестящ костюм, излят по тялото му, неволно поглеждащ към скъпия си часовик, преди да отговори - има ли още минутка за някакви си журналя? Така беше тогава. После научихме, че в затвора успял да свали от въжето някакъв неудачник-самоубиец: лъскавият  golden boy се оказа с желязна закалка, не се пречупи.

Ходорковски - между митовете и действителността. И изведнъж е на свобода. Карнавал от първата до последната секунда. И както вече става ясно, този карнавал е бил подготвян старателно и дълго, а не за един ден. По думите на самия  МБХ (Михаил Борисович Ходорковски) молбата за помилване той подал на 12 ноември. Десет години не подавал и изведнъж написал прошение... И се започва. От 9 декември неизвестен "източник, запознат със ситуацията" започна артилерийска подготовка  към медиите с информация за предстоящо трето дело рещу Юкос. Бе обяснено пространно, че през август 2014 г. МБХ няма да излезе на свобода, а ще получи нови седем години затвор.

Дали създаваха нови кошмари за ВИП-клиента, или подгряваха публиката за нещо ново? Не знаем. Но вече е ясно, че през това време вече е била в ход спецоперацията. Нейният връх бе в четвъртък, когато Путин обяви помилването по време на пресконференция. През това време Ходорковски вече е летял за Германия. Откъде, как? Паспортът му бе отнет преди 10 години и е с изтекъл срок , няма и германска виза. И най-простият хронометър показва: нещо не се връзва! Помилването на Ходорковски бе обявено в 14 часа, а след час самолетът вече кацаше в Берлин. Путин може всичко, но да спре въртенето на Земята... Ако законите на термодинамиката  и Ломоносов - Лавуазие не лъжат, то в петък сутринта Ходорковски не се е събудил в затовра в Карелия.

И най-главното: подобна спецоперация е невъзможна без участието на Германия. Очевидно там са били наясно какво става. И Меркел е знаела, рабира се. Застъпили са се, спасили са го? Кое от двете или има и трето? Ако Европа е имала желание да спасява Ходорковски, нещата би трябвало логично да минат през Европейския съд по правата на човека, където той 10 години пишеше жалби. Резулат нямаше, освен някои частични и дребни неща, като например компенсация за нанесени щети в размер на 10 000 евро... И забележете: нито веднъж процесът не бе признат за политически.  

Позволете ми, любезни херове в Германия, да попитам: Ако МБХ не бе политически затворник, на кого вие тайно сте издали виза, кого транспортирахте в строга секретност от Русия? По делото на Ходорковски, известно като "Балотное" лежат още осем човека - няма признаци Европа да се тревожи за тях. Девойките от Pussy Riot ще бъдат пуснати предсрочно два месеца преди изтичане на присъдата, което е повече ирония, отколкото благоволение. Никой не им предлага германска виза. В затвора лежат и инвалиди, които от години се жалват от куп несправедливости, но частни самолети за тях никой не изпраща.

Участието на Германия в спецоперация "Ходорковски" е ясно признание за задкулисна договорка с Кремъл. Европа не направи дори опит да признае делото срещу Юкос за политическо. То бе наричано просто бизнес, нищо лично. Но се оказа, че все пак някой е решил да направи сделка с МБХ. Срещу какво - сигурно ще узнаем след 100 години (пример са архивите за убийството на презиента Джон Кенеди, които все още са "замразени"). Никой обаче не се съмнява, че става дума за много "мръсна" сделка. Ако тя бе чиста, на нея щяха да бъда поканени всички медии, както обиновено става, когато Путин участва в някое мероприятие.

Ходорковски не е просто заложник, а високоликвиден актив, който Русия пусна в действие. В банката, известна като "трудова колония", той бе изпратен преди 10 години. И изведнъж се превръща в нещо като златна разменна монета с Меркел! И това ако не е причина да се измисли процеса срещу Ходорковски, дори да не е имало реални основания за него, здраве му кажи. Властта е имала причина да го имисли и това вече е видно. 

Ние с вас не представляваме такъв актив. Казусът МБХ показва, че механизмите на международната правна защита не струват и пукната пара. Надеждни са само запечатан пакет с нов паспорт, виза и частен самолет. Ние с вас не сме интересни, не влизаме дори в зоната на маржа. Частен самолет за нас няма да дойде, той се появява там, където има ценни субекти. Ще трябва да се спасяваме отново сами. Ако сме разбрали най-после това, то то е напълно достатъчно като втора причина да се измисли делото "Ходорковски". Причината сме ние.

 

Наталия Рожкова

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 32591 |20.12.2013 САЩ настаняват 3000 терористи в Румъния, на 50 км от нас . 87| 19929 |19.12.2013 Защо напуснах България? . 15| 9938 |16.12.2013 Сива или червена диагноза за армията . 29| 15176 |14.12.2013 На гости в гетото или изкуството да бъдеш циганин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads