Реклама / Ads
18| 25724 |12.02.2023 ГЛАСЪТ

Идва краят на ”чадърите”! Защо ни заливат само глупави обяснения по ”Магнитски”?

.
„Шокиран съм!“ С този израз започват и завършват обясненията на всички, които са от новия списък по закона „Магнитски“. Шокирани са, защото чак сега осъзнаха, че „чадърите“ на Кремъл и българските институции и главно на прокуратурата над тях вече не са сигурно убежище от закона.
 

Притеснени са и никнат като гъби в медиите отричайки напористо всичко, което се е споменало за съучастието им в корупционни схеми и грабежи. Румен Овчаров, например, започва да досажда с повтарянето на едни и същи фрази. Ясно е, че няма да си разкъса ризата и да признае за далавери, комисионни и прочие. Но да не забравя също, че години наред е бил пред очите на обществото и хората не са идиоти.

 

Това, че родните институции не са стигнали до извора на тези съмнения може да означава, че става дума за слухове, но може да означава и съвсем друго нещо.

Всичките от списъка са наясно защо са там. Тяхно право е да се защитят. Но гражданите имат право да се съмняват.  

 

Преценете сами: американски служби, между които и специализираното разузнаване на Министерството на финансите FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network) също и Office of Terrorism and Financial Intelligence, TFI, специализираните управления към ЦРУ, Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) и др. разследват сигнали, документи, сделки, свидетелски показания и съмнителни обстоятелства на българи, вместо да хвърлят всички сили в посока Русия, Иран и Северна Корея. Замисляли ли сте се, защо няма списъци за китайски политици и бизнесмени? Май жестоките присъди, които Пекин прилага спрямо спипаните да крадат, вършат добра работа…

Жалко е, че някои от обясненията на лицата от списъка и нападките им към САЩ звучат като соцпропагандата от 50-те години, когато в кинопрегледите са показвани американски войници пияни от Кока-кола…

 

САЩ не са нито прокуратура, нито съд. Те насочват вниманието на българската държава като партньор, който не им е безразличен. Защото корупцията задушава страната ни от десетилетия, а това най-добре знаем ние, защото го изпитваме на гърба си. Знаем също, че борбата с тази корупция е поза и нищо повече.

Нелепите реакции обаче не стихват.

 

Вежди Рашидов: „С какво ни помагат? Това са интриги! Европа се тресе от корупционен скандал, защо са се вторачили в България? Защо е фиксацията върху България? В Европа няма ли корупция? Да извиняват братята американци, но защо правят това преди избори? Защо не посочиха грантаджиите на "Америка за България"? Не мога да приема преди избори така да се посичат хора без доказателства".

Марк Твен е казал: Човек ако е глупав като малък, е такъв до края.

 

Защо някой не му каже на Вежди, че да, и в Евросъюза има корупция, но има разследвания, арести и съд. И ако тук прокуратурата действаше като онази на Кьовеши, той едва ли би имал късмета да дрънка с председателската камбанка на Парламента… А много негови колеги от ГЕРБ щяха да са на порцион в съответните места за излежаване на наказанията, известни още като пандиз.

 

Освен това любимият вожд и учител на гербаджии – Бойко Борисов в емблематичен телефонен разговор с Томислав Дончев посочва почти научно: "….Акъл се набива, Томиславе, на умен човек. На прост човек к*р се набива! Той не може да поеме акъл, мое да поеме един к*р.

Това би трябвало да подсети Рашидов да има мислене преди процеса говорене, а не само второто.

 

Борислав Сарафов, един от шедьоврите на школата в Симеоново, днес шеф на Следствието и зам.-главен прокурор, също тича пред вятъра. Той пък възприема санкциите по „Магнитски“ като „открита подкрепа за действията на прокуратурата“. Невероятно! Другарю, става дума за санкции, а не за награди. Но понеже толкова много искате да сте удостоени с нещо, приемете „Магнитски“ като „Златна малинка“ за лош сценарий, режисура и актьорска игра на прокуратурата. (Изборът на символа е свързан с жаргонното значение на английската дума raspberry: „освирквам“.)

 

Един от сегашните стълбове в ГЕРБ - Даниел Митов, се включи в клоунадата със свой оригинален принос:  „Санкциите (поне знае, че са санкции, а не локум на клечка…), наложени на Горанов, не могат да опетнят всички от ГЕРБ“. Браво! Разбира се, че не могат да опетнят всички, но Бойко Борисов със сигурност го петнят и още как. Направо е овъргалян в катран и пера, колкото и да се прави на хладнокръвен. Горанов му беше зам.-министър и три пъти министър на финансите близо 12 години! Ако Борисов не е усетил, че върши нещо, значи е най-големият идиот. Ако пък е знаел, значи е съучаствал или по-лошо – нареждал му е.

 

Друг виден представител на борисовата партия – Росен Желязков, също умничи: От ГЕРБ не приемаме включването Владислав Горанов в списъка „Магнитски“ като „имиджова щета“. ОК, да го приемат като брошка на ревера тогава. Много добре ще им стои.

 

Самият Борисов побърза да се разграничи от Владислав Горанов. Заяви обаче, че вярва в неговата невиновност. Изрази и съжаление към децата му. Това израз на съчувствие ли беше или Борисов има информация, която ние не знаем? Изглежда на Горанов дертовете са повече, отколкото се предполага на първо четене…

 

По-важно е, какво следва оттук нататък. С голяма вероятност да познаем – следното:

 

- Продължение на списъка.

 

- Смут, земетръси и вулканична дейност в някои системни партии, които изглеждаха до този момент неуязвими.

 

- Прегрупиране на политическите сили.

 

- Задействане – подсказано или принудително, - на някои от институциите за извършване на проверки и разследвания на лицата от новия списък.

 

- Осветяване на някои прикривани до този момент епизоди от дейността на въпросните лица през годините. По линия на договаряне на руско ядрено гориво, например. Записи от даване и приемане на подкупи. И други от този род.

 

- Активиране на проруската пропаганда в противовес на американските санкции.

 

- Оказване влияние върху резултатите на предсрочните избори.

 

Американците може да бъдат наричани всякак и не е да няма за какво да бъдат критикувани, но в областта на борбата с корупцията са доста напред от много други. Достатъчно е да се спомене законът РИКО за борба с мафията и финансовите престъпления, иницииран от Робърт Кенеди и Джон Едгар Хувър.

 

Към санкциите се присъедини и Великобритания. Знак, че корупцията в България се превръща в проблем и за други страни.

 

Огнян Стефанов

 

П.П. Задавали ли сте си въпроса: Защо американците не са казали на главния прокурор Иван Гешев докато беше в САЩ да „закусва“, че предстои обявяването на нов списък по „Магнитски“? Това за голямо доверие към него ли говори?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 17431 |06.02.2023 Идват българските комит(ц)и: След Гоце ще се изтрепем патреотично и за Крали Марко . 18| 11550 |04.01.2023 Идва третият мандат на спасението: Чекмедже за тях, розово бъдеще за народа-идиот . 18| 54282 |03.10.2022 Идва голямото плюскане с Борисов, Радев, Гешев, Гълъб и Карадайъ. Но как ще управляват? . 0| 24605 |16.08.2022 Идва краят на Гешев. Повлича и други

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads