Реклама / Ads
0| 37796 |02.03.2022 ГЛАСЪТ

Има ли Путин психично разстройство - време е за истината

.
Путин и величието...
Досега открито никой не е заявявал категорично, че руският президент Владимир Путин има психични проблеми. Но немалко експерти са загатвали за подобни и са се аргументирали с дългия престой на Путин във властта.
 

Известният телеграм канал General SVR, който често се свързва с професор Валери Соловьов, който преди това е съобщавал за сериозни здравословни проблеми с Путин, твърди, че физическите проблеми на руския диктатор се влошават от сериозно психично заболяване. Това пише в статия на rusmonitor.com. Според канала в резултат на прегледа са поставени две диагнози (в допълнение към вече съществуващата онкология и болестта на Паркинсон). Една от диагнозите, най-важната за разбирането на случващото се с Путин и в резултат на политическите процеси в Русия, ако бъде потвърдена, тази информация наистина може да шокира, като се има предвид, че собственикът й има директен достъп до ядрения бутон. Твърди се, че лекарите, които са прегледали Путин са били единодушни за диагнозата. General SVR твърди, че Владимир Путин е диагностициран с шизоафектно разстройство. Това е сериозно психично заболяване, което съчетава признаци на шизофрения и афектно.

 

Характеризира се с необичайни мисловни процеси и дерегулирани емоции. По-рано в интервю за rusmonitor.com политикът Иля Пономарев каза, че не може да каже нищо за физическото състояние на Путин, но е сигурен, че руският диктатор е психично болен.



***

През 2014 г., когато Русия анексира Крим, започна война в Донбас и започна да се кара с целия свят, се надигна вълна от публикации, в които безразсъдството на външната политика на Кремъл се свързваше с психичното заболяване на Владимир Путин. Цитира се, че Ангела Меркел е казала тогава на Барак Обама, че Путин е "загубил връзка с реалността" и има спекулации, че руският президент е "неуравновесен психопат". Спадът в рейтинга на Путин през 2018 г. принуждава експертите да кажат, че ситуацията се връща към 2013 г. и е необходима нова външнополитическа авантюра, за да се мобилизират хората около Кремъл. Шегите на Путин за ядрена война (заплахите днес са реални) са тревожни в този контекст.

 

„Писах преди четири години, че всичко това напомня за „Властелинът на мухите“, спомня си политологът Александър Морозов. „И психолозите виждат това. Путин се държи като 14-годишен, а тези, които са около него се смеят като 11- годишни. Това е инфантилно.

 

Американски психиатър, професор в Калифорнийския университет, Джеймс Фалън, който изучава както диктатори, така и доказани престъпници, открива много прилики в съзнанието им. Сред тях са приказливост, тщеславие, чар, безсрамна измама, лъжи, безсърдечност, липса на чувство за вина, безотговорност, импулсивност, хиперсексуалност (или, обратно, асексуалност). Мнозина се отличават с ужасен артистичен вкус, садизъм, невероятен нарцисизъм, отлична памет, неукротим апетит и похот. Професор Фалън говори за откритията си в книгата „Психопатът отвътре: Пътуването на невролога в тъмния мозък“. Владимир Путин представлява особен интерес за американския психиатър.



Разбира се, не всички диктатори имат сексуални проблеми и не всички са садисти, но повечето от тях притежават тези черти. И тежък нарцисизъм: преувеличена представа за собствено величие и увереност в, че са исторически избрани. И ние виждаме същите черти при психопати и хора с нарцистично личностно разстройство. Но тук е необходимо да се прави разлика между наличието на определени черти и наличието на психично разстройство. Всичко това е налично у Путин и все повече се изразява по драматичен, до трагичен начин.

 

Възможно ли е да се каже, че психопатичните черти присъстват в характера на всеки човек? Путин има чертите на социопат. Социопатите са обединени от факта, че са били психологически травмирани в ранна възраст. Но той няма такъв проблем. Повечето хора нямат тези черти, които се проявяват през целия им живот. Тук говорим за постоянство. Човек може да бъде нарцис, но не и да има нарцистично личностно разстройство, защото хората с това разстройство не осъзнават, че са психично болни. Те не виждат нищо неприемливо в поведението си. Не е много вероятно Путин да има нарцистично разстройство на личността, но той има много нарцистични черти и е много наясно с действията си, това е нещо като игра. Хората, страдащи от психопатия, са сигурни, че тяхната неморалност и безсърдечност са абсолютно нормални и приемливи. И тук стигаме до втората голяма разлика между психопат и социопат. Общото за социопатите е фактът, че са получили някаква психологическа травма в много ранна възраст, преди 10-годишна възраст. Може би в детството такъв човек е бил тормозен или бит и унижаван и той е озлобен на целия свят. Много терористи са с такава биография.

 

Психопатът може да е начело на терористична група, но социопатите се превръщат в негови привърженици, млади хора, които чувстват, че са неудачници, че светът ги е малтретирал и те трябва да му отмъстят. Този тип поведение е подобно на това на Путин. Все още е трудно да се каже, че Путин е 100% социопат или страда от друго личностно разстройство, но е ясно, че той има чувство за мисия, което се превръща в нездрав национализъм, и въпреки че не се интересува от хората, той е наясно какво иска от тях. Всичко изглежда на пръв поглед нормално, но комбинацията от такива черти e патология. Путин може да не е завършен психопат, но е явен социопат.



Може ли психиатър да диагностицира политиците, без да прегледа  подробно пациента? Трудно, но от етична гледна точка е възможно. Защото неговото състояние и действия е етичен проблем. Спомнете си, че такова мнение вече бе изразено за от експерти на Йейлския университет за Доналд Тръмп. И да, те казаха, че Тръмп е психично болен и не е редно да бъде президент. Те бяха демократи, така че това  може да мине за политическо изявление. Неетично е да се поставят подобни диагнози, но пък и обществото има право да знае какви хора влизат във властта и разполагат с всичките й лостове.

 

По-редно е специалист да прекара няколко дни с Путин и тогава да направите анализ. Поведението е трудно да се прецени, защото и психопат, и социопат, и нарцис се държат по един и същи начин, а диагнозата не може да се постави от публични изяви. Най-добре е да говорят хора, които са имали контакт с него. Такива оценки са давали хора, които са познавали добре сирийския президент Асад. Те са го диагностицирали като личностно разстройство, не като психопатия или социопатия.

 

Путин се държи като социопат, но не знаем какво наистина мисли. Вероятно дори хора в Кремъл не знаят какво се случва в главата му. Самите те дълго време подпомагат психичните изменения у своя лидер, подхранвайки егото му с приказки за неговата незаменимост и величие. Така им е удобно, за да гребат от властта с пълни шепи, но резултатът е заплаха за унищожението на целия свят. Защото Путин вече е неуправляем и особено опасен, защото се вижда, че не го интересува проблемът с жертвите, например. Жертвите и от двете страни – руснаци и украинци. Не се интересува и от съдбата на хората по света, защото заяви, че държи пръста си на „червеното копче“. Това са много тревожни признаци, смята психиатърът Виктор Колнески. В такива ситуации даденият човек трябва да бъде ограничен, което засега е невъзможно спрямо Путин, защото той все още е „пилота на самолета“, както се казва.

 

Но е крайно време да се заяви, че този човек има проблем и това е страшен проблем за всички нас.

 

69-годишният руски президент, чиято склонност към изолация е засилена от предпазните мерки срещу коронавируса, изглежда все повече като пълно непознаване на модерния свят. Той непрекъснато се рови в историята, за да подхранва личното желание за величие. Той е в един вид самоиндуцирана концепция за реалността, която е много реваншистка, базирана на миналото и на травмата от разпадането на Съветския съюз. Честно казано, ние сме в ситуация, в която лидерът на голяма ядрената държава живее в собствен свят и не харесва заобикалящия го.

 

Путин е повелителят, който страшно държи светът да признае неговото величие. Смята да го постигне с всички възможни средства, с които разполага. Това със сигурност застрашава целият свят. И със сигурост е плод на психично разстройство, независимо като какво точно ще бъде диагностицирано.

 

Евгени Малцов

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 26256 |28.02.2022 Янев не издържа товара на думите, а Путин го довърши . 68| 17699 |22.04.2021 Само тук: Путин ядосан на „прилепите“, вкарали Кремъл в световни скандали . 76| 63725 |16.04.2021 Писмо до: Урсула фон дер Лайен, Джо Байдън, Владимир Путин и Ангела Меркел от една песъчинка . 53| 9074 |24.01.2021 Борисов обича, и Путин, и Навални, според изгодата, но мрази Радев постоянно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads