Реклама / Ads
74| 12713 |27.10.2013 ГЛАСЪТ

Да изнасилиш Алмата си матерна...

.
Студентите са най - чувствителната и импулсивна част от обществото! Те са тези, които още в първите години на следосвобожденска България, захвърлят учебниците и напускат аудиториите, грабнали пушки, да защитят младата ни държава.
 
Те са тези, които освиркаха Кобурга, довел България до национална катастрофа.

Те бяха на улицата, когато падаше Член 1 на комунистическата конституция.
Но ..... никой до сега не беше поругавал най - старото Висше учебно заведение у нас, люлка на образованието и духа!
И това обаче стана! И то не от студентите, а от групичка заразена от политическата проказа на грандоманското самочувствие, да са глашатаи на всички студенти.
Седемдесетина юнака, окупираха университета Св.Климент Охридски!
Да протестираш, срещу морала на преподавателя си проф. Токушев, в качеството му на Конституционен съдя и професор е допустимо.
Въпреки че, в юриспруденцията морал и право са две различни неща. Тези недоучки, сигурно са пропуснали лекцията по римско право:

 Lex mala, sed in lege !”

И точно те ли, плеада бъдещи рушветчии, адвокати, съдии и прокурори ще говорят за морал и достоинство, че пък и от името на всички студенти.
Окупатори, не мърсете Университета !
От пробитите ви джобове по коридорите, се търкалят едни 33 жълти стотинки!
Идете и протестирайте отсреща в градинката и ако протеста ви е значим, ще ви подкрепят, ако не.....

Никой до сега не е дръзвал да затваря Университета.
С вериги!

 

https://theeconomist.blog.bg

 

 

 --------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

на студентите, окупирали Ректората на Софийския университет

„Св. Климент Охридски“

на 25 октомври 2013

 

Уважаеми г-н Ректор,

уважаеми госпожи и господа преподаватели и администратори в Алма матер,

скъпи колеги – докторанти и студенти,

уважаеми съграждани!

 

Осъзнавайки историческата си отговорност пред българското общество,

страхувайки се единствено от страха,

желаейки възстановяването на демокрацията и върховенството на закона в Републиката,

предвиждайки неминуемите отрицателни ефекти от продължаването на мандата на XLII-то Народно събрание,

разгневени срещу системното накърняване на конституционния ред в страната,

убедени, че принципността и прозрачността на управленческия процес е условие, без което не може да съществува истински ред,

заставайки непоколебимо на страната на равенството пред законите срещу картелно-партократския хаос,

имайки висшата цел България да бъде държава с управление, стъпващо на нравствени ценности, а не на лични изгоди,

напълно сигурни, че като студенти и граждани имаме пълното право на законни и осветени от демократична традиция протестни действия и че Университетът е място на стойности, а не само на лекции,

приемайки с радост заявената подкрепа на водещи университетски преподаватели и на възмутените граждани, протестиращи вече над четири месеца срещу управление, изпаднало в морален колапс;

и вярвайки в справедливата воля за промяна на българското гражданско общество,

 

ние, студентите на Софийския университет, въвеждаме режим на безсрочна и ефективна

 

ОКУПАЦИЯ

 

на Ректората на това наистина Висше училище със следните ЦЕЛИ:

- 1. незабавно разпускане на XLII-то Народно събрание;

- 2. възможно най-бързо насрочване на нови парламентарни избори;

- 3. нетърпимост на общественото тяло към ширещото се престъпно беззаконие в най-високите етажи на държавното управление;

- 4. превръщането на България в цивилизована, правова държава;

- 5. и утвърждаването на справедливостта и знанието като високи обществени ценности.

 

ОКУПАЦИЯТА на Ректората на нашия Университет ще протече при следните УСЛОВИЯ:
- 1. установяване на окупационен студентски контрол върху сградата на Ректората;

- 2. възпрепятстване на редовни учебни и повечето административни дейности в Ректората;

- 3. самостоятелно осигуряване на реда в Ректората при стриктно спазване на университетската автономия и без външни намеси;

- 4. спазване на досега приетите Правила от Декларацията за частичната Окупация на 272 аудитория от 23-25 октомври 2013;

- 5. опазване на имуществото на Университета и уважение към Ректора и университетското ръководство;

- 6. установяване на наш строг пропускателен режим на входовете и изходите на Ректората;

- 7. и допускане при възможност на силно ограничен брой администратори по препоръка на университетското ръководство за онзи минимален брой дейности, без който Университетът би претърпял значителни загуби от финансов и/или научен характер.

 

Това е нашият окончателен вот на недоверие към загубилите всякаква легитимност практики в управлението на България.

 

 

Ние, студентите

 

272 аудитория, Ректорат на СУ,

София,

25 октомври 2013

 

------------------------------------------------------------------------------------

 

Младежкият театър каза „Да”

 

Ръководството и трупата на Младежкия театър "Николай Бинев" посветиха тазвечершния спектакъл "НордОст-приказка за разрушението" на протестиращите студенти от Софийския университет. Защото свободата и моралът имат значение. Те написаха и официална декларация в подкрепа на студентите.

В нея се казва: "Посвещаваме този спектакъл на будните студенти от Софийски университет, които дръзнаха да покажат своето несъгласие и непримиримост към случващото се в държавата и категорично да заявят своята гражданска позиция. Присъединяваме се към тях и техните искания, обявявайки се срещу беззаконието и липсата на политически морал. Солидарни сме с формите на протест на студентите, заставаме зад будната съвест на младите, защото те са нашата публика и нашето вдъхновение. Наша мисия е да ги подкрепяме".

Театърът е създаден преди хиляди години като творческа форма за гражданско възпитание и морален коректив. Днес ние правим театър по същите причини и не можем да търпим подмяната и заличаването на ценностите, както и неправдите в обществото. Затова нашата форма на протест и солидарност ще бъде чрез изкуството, което правим.

 

 --------------------------------------------------------------------------

 

 

 Окупация, която не приемаме


Шепа студенти организираха окупация на 272 аудитория в СУ, с напълно отвлечени от проблемите на Университета и образованието партийно-политически въпроси. Впоследствие, тази окупация обхвана целия Ректорат. По наши (и не само наши) наблюдения обаче протестната акция не среща подкрепата на останалите ни повече от 20 000 колеги, а подкрепата от страна на преподавателите е минимална. Затова, още в началото ще кажем – това не е студентски протест, това не е окупация, това е паразитиране на гърба на студенти и преподаватели, паразитиране за сметка на студентската автономия като идея.


Искаме да обърнем и специално внимание на заявеното от „окупаторите“ намерение за повторение на 1997-ма година. Дали те си дават сметка, че именно от тази 1997-ма година започна шоковата приватизация на образованието под формата на включването на страната ни в „Болонския процес“ и въвеждането на такси за следване, което е в разрез с Конституцията на Република България и Хартата за правата на човека? По този начин (а и канейки да им помагат такива видни привърженици на приватизацията и шоковата доктрина в образованието като Калин Янакиев, Иво Инджев, Евгени Дайнов) „окупаторите“ вкарват Софийския университет в нечии нечисти политико-партийни сметки, които ако се осъществят, убедени сме, че наред с всички останали социални бедствия, ще донесат и нови удари по образованието – и като достъпност, и като качество. Затова, ние от „Призив“ логично не приемаме и осъждаме тази псевдостудентска проява, като несъвместима с интересите на българското студентство, а също и с нашите принципи и цели (борба за безплатно, общодостъпно и качествено образование). Ако „окупаторите“ мислеха и действаха самостоятелно, и действително желаеха доброто на образованието и на нашия Университет, те можеха да концентрират силите си върху борбата срещу мафията в самия Университет, управляван от олигарси (https://priziv.org/studenti/koi-upravliava-sofiiskiia-universitet). Фактът, че те не само не правят това, но и не предявяват каквито и да е искания, свързани с проблемите на образованието, поставя под въпрос искреността и добронамереността на техните цели и намерения.

 

https://priziv.org

Ученици, студенти и докторанти заедно! За безплатно, общодостъпно и качествено образование!


---------------------------------------------------------------------------------------


Мненията са различни, противоположни. Това е нормално за една демократична държава, макар все още да е малко съмнително, дали сме 100% такава. Важното е да умеем да уважаваме мнението на другия. Това е висшият пилотаж на свободата на изразяване.

Дано сме си научили урока.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 12996 |24.10.2013 Алооо, спецовете по бежанци! По-внимателно с обобщенията! . 46| 20082 |20.10.2013 Земята – последната българска ценност . 86| 22727 |17.10.2013 Пълна промяна! България става Тракия . 16| 38410 |16.10.2013 Строители на капитализма: Тодор Батков – адвокатът на Миша Чорни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads