Реклама / Ads
0| 11324 |23.05.2022 ГЛАСЪТ

Костадинов „помпа мускули“, щял „да трича национални предатели“. Политолог, историк, юрист и комуникационен експерт пред Фрог

.
Костадин Костадинов, доц. Иво Инджов, проф. Пламен Павлов, адв. Николай Хаджигенов, Любомир Аламанов
Неделя сутрин. Привидно спокойна. Изведнъж гръм и трясък. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов ни лисна вряло кафе в лицето, заплашвайки с „тричане“ 90% от българите.
 

В профила си във Фейсбук Костадинов публикува снимка, изтъпанил се до транспарант на село Бродилово. Похвали се, че е на „семинар по тричане“*.

 

„Според местните хора не е нужно почти нищо, освен два кола и едно въже, за да се осъществи „процедурата“. Веднага се сетих, че за една друга процедура също не е нужно друго, освен два кола и въже. Само че нея ще я прилагаме не на кучета, а на национални предатели“, написа лидерът на „Възраждане“.

 

Потърсихме експертно мнение, което да разтълкува думите на Костадин Костадинов. Ето какво казаха пред Фрог политологът доц. Иво Инджов, историкът проф. Пламен Павлов, юристът адв. Николай Хаджигенов и комуникационният експерт Любомир Аламанов.

 

Доц. Иво Инджов. Източник: БГНЕС

„Казаното от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов e открита заплаха за разправа с неудобните, инакомислещите, с тези, които не споделят идеологията на „Възраждане“, смята политологът доц. Иво Инджов.

 

„Напоследък много хора, не само политици като Костадинов, но и обикновени граждани, се заканват на инакомислещи във Фейсбук по различни теми, с които не са съгласни. Този враждебен и агресивен дискурс нямаше да бъде възможен, ако имаше нормално политическо говорене, в което да се чуват различни гледни точки, да има спорове, но не и опит за налагане на една господстваща гледна точка“, допълни той.

 

Все пак политологът не е учуден от казаното от Костадинов: „Очаквам ескалация на вербалните и реални политически действия на тази политическа формация /„Възраждане“ – бел. ред./, която в условията на криза очевидно помпа мускули. Така беше и за „зеления сертификат“ преди време, така е и сега при ситуацията на руската агресия срещу Украйна“.

 

Според него целта е не само привличане на внимание, но и мобилизиране на маргинални, агресивни, крайно националистически сегменти, както и разширяване на електоралната база на „Възраждане“, експлоатирайки темата за патриотизма.

 

Доц. Инджов смята, че прокуратурата трябва да се самосезира за изказването на Костадинов и да вземе активно отношение, „защото то е призив към физическа саморазправа с инакомислещи и обявени за национални предатели“.

 

проф. Пламен Павлов. Източник: БГНЕС

„Такива изказвания са абсолютно недопустими за съвременния цивилизован свят, особено за един парламент. Освен това не знам кой е дал правото на Костадин Костадинов да определя кои са предатели и изменници, след като самият той служи на чужди каузи и това е съвършено очевидно. Той си позволи да каже, че ще преосновава българската държава. Аз не виждам в лицето на Костадин Костадинов нов Аспарух, Петър и Асен или Апостолите на Априлското въстание“, коментира историкът проф. Пламен Павлов.

 

Според него „тази креслива риторика трябва да бъде преустановена по някакъв начин“: „Тя не прави чест на българската политическа система, и дори на самия Костадин Костадинов, стига да го осъзнава“.

 

На въпрос дали прокуратурата трябва да се самосезира по случая, проф. Павлов отговори така: „Тя трябваше да се самозесира досега много пъти. Специално изказването за преосноваване на българската държава, според мен, е чист апел за държавен преврат. Притеснителни са и много други неща, например призивите за слугуване на Путин. Самият факт, че Костадинов беше изхвърлен от Украйна като руски агент, трябва да говори нещо на нашите служби. Аз нямам представа дали той е агент, или не, но поведението му е такова – не е в защита на българските национални интереси. То обслужва чужди цели, популистко е и е вредно за България във всяко едно отношение. Това, че той ще беси, коли и разстрелва някого, е една отвратителна риторика, която прилича на неонацизма, който идва от Москва и на когото жертва е не само Украйна, но на практика и целия цивилизован свят“.

 

„Ако Костадин Костадинов мечтае тук да има трето освобождение, трябва да срещне категоричен отпор, тъй като много добре помним какво стана с т.нар. „второ освобождение“, допълни проф. Павлов.

 

Адв. Николай Хаджигенов. Източник: БГНЕС

Потърсихме за коментар и юриста адв. Николай Хаджигенов, който в профила си във Фейсбук осъди думите на Костадинов така:

 

„Не, че имаш идея какво говориш или пък ти стиска да се пробваш, ма верно ли заплаши с убийство 90% българи?

П. С. Семинар по тричане?

Убийството на гръбначни животни е престъпление. По особено жесток начин е квалификация.

П. С 2 Kiril Petkov да звъннеш в МВР или да ида за боя и когато дойдат аз да им кажа?

Ей, за тва геша при бай Ставри, а на негово място можещ и знаещ човек“.

 

 

Пред Фрог юристът заяви: „Костадин Костадинов заплаши 90% от българските граждани с убийство“.

 

Що се отнася до това дали прокуратурата трябва да се самосезира, той бе категоричен: „Да, ако имахме нормална прокуратура. Но понеже нямаме, няма никакъв смисъл“.

 

Любомир Аламанов

Пред Фрог говори и комуникационният експерт Любомир Аламанов.

 

„Костадин Костадинов има последователното поведение на всички национал-патриоти - истерична реторика, заплахи, скандиране на лозунги. Неговите фенове, или следовници, се нуждаят от дневната си доза омраза, и той им я дава. За съжаление подобно поведение на класически насилник е толерирано с години и ситуацията ескалира всеки ден“, обясни той.

 

„Речта на омразата няма място в нормална европейска демократична държава. Това не е „свобода на словото“ не е „другата гледна точка“, не е „право на мнение“. Това е реч на омраза, това е насъскване, това е призив за насилие. Надявам се колегите от медиите да разберат разликата в дефинициите и спрат да дават възможност на когото и да е да сее омраза. Иначе какво следва? Да се иска връщане на концлагери? Да се иска връщане на робство? Да се забрани на жените да гласуват? До къде трябва да стигне спиралата на тази реч на омразата, за да се спре разпространяването й“, попита комуникационният експерт.


„Не знам дали прокуратурата може да се сезира, или дали иска. Може би ако искаше, досега щеше да се е сезирала много пъти. Може би депутатите имат механизъм, чрез който могат да отнемат имунитета на Костадинов, за да улеснят главния прокурор. И да стане ясно, че депутатската карта не прави никого Батман, а само го натоварва с отговорност да твори закони“, посочи Аламанов в отговор на въпрос дали държавното обвинение трябва да поеме случая.


„Ако има нещо забавно в цялата ужасяваща ситуация, то е, че идеите на национал-патриотстващите са в пряко противоречие на заветите на Левски, Ботев и Раковски - България да заема своето истинско място в обединена и демократична Европа. И на желанието на 90% от заминаващите да работят и учат - в страни със западна демокрация, а не в Иркутск, или в Архангелск, или даже в Москва. Така че ако трябва да се дефинират „националните предатели“, то май това ще се окажат имено тези, които предават народа си и заветите на Левски и Ботев“, коментира още Любомир Аламанов.


„Срамна страница от Българската история. Срамно мълчание на много от институциите. Срамно поведение от някои от партиите“, завърши той и призова: „Дано последователите на Костадинов, влудени от тази реч на омразата, не направят някоя глупост и не пострада някой. Те даже не разбират, че са жертва на политическа измама“.

 

* Тричане на кучетата (бесене на кучетата, цирене\церене на кучетата\кундене) е обичай с неизвестен произход. Според народното вярване, този обичай цели да предпази домашните кучета от болестта бяс. Известен е главно в Източна и Южна България, както и в някои части на Централна България.

 

Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10005 |22.05.2022 Въпроси за “мокри поръчки” или имитира ли Кирил Петков предшественика си Борисов? . 0| 14677 |22.05.2022 Чао, ВМРО: Кремълският синдром гарантира летален изход . 0| 45119 |20.05.2022 Д. Горелов: Къде бяха българите, когато воювахме при Шипка и Плевен? А, да, посрещаха ни с горещи сърца . 0| 18613 |18.05.2022 Как бивш генерал с харизма 1,5 нюанса сиво, спечели любовта на социолозите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads