Реклама / Ads
46| 43167 |25.02.2020 ГЛАСЪТ

Красавицата и къщата в Барселона не са проблем, кучето е заровено другаде

.
Като гледам политическия мелиоратор Георги Харизанов, който агро, хидро и пропагандно обработва родните телевизии, се сещам за един знаменателен диалог в „Изкопът“ на Андрей Платонов. „Мъртвите не шумят,“ – каза Вощев на мъжа. „Няма да шумя“, - примирено отвърна лежащия и замря, щастлив, че е угодил на властта.
 

Има и друг начин да угоди човек на властта – като шуми всеки ден по телевизиите, говорейки угодни за нея неща. Това правят славните мелиоратори, за да притъпяват сетивата на гражданина за напрежението, изписано на лицето на властта.

 

А тук въздушните маси се разместиха бурно, но не заради циклон от някъде си, а защото пеперуда размаха крила в Барселона…





В България и най-големият скандал, както и най-голямото престъпление могат да бъдат представени като приспивна песен. К’во толкова, - въртят очи те като кукла Барби пред камерите, - нали не е купувана къщата с държавни пари? Трябва да е простичко и опростачено: любов, клюки, сълзи и хепи енд. Само че не е. Проблемът въобще не е къщата. Нито в хубавата миска от Сандански. Ясно е също, че премиерът Борисов няма къща в Барселона на негово име. Ясно е, че самосезиралата се българска прокуратура ще тупа топката докато не разбере накъде отиват нещата в Каталуния.

 

Кучето е заровено другаде. Става дума за международна организация за пране на пари. А това е сериозно нещо.

 

Сигналът до каталунската полиция и прокуратура е отпреди една година. Преди това той е бил пренебрегван от не една и две институции в България. Испанското посолство в София също отначало не обърнало внимание. Но в Барселона се загледали в документите, разровили внимателно папките, извършили съответни засичащи проверки, както се прави в такива случаи, и когато много от нещата съвпаднали – започнали разследване. Материалите, дадени от гражданското сдружение БОЕЦ са били кибрита, но нека не се заблуждаваме, че властите в Барселона разполагат само с това. Иначе не биха си позволили да замесят името на премиер на държава от ЕС и НАТО. Забележете, те потвърдиха написаното в „Ел Периодико“, но отказаха подробности, защото разследването продължава. Продължава… Появяват се нови, твърде интересни имена. Лоша новина за тях.





Другата лоша новина е, че младата красива Борислава Йончева може би не е била желязна като комуниста от онова стихотворение на Веселин Андреев в разговора с разследващите. Близките й също.     

 

Полицията и прокуратурата за борба с корупцията (а не за престъпления от общ характер), са попаднали на нещо голямо и чорапът е почнал да се разплита. Вече цяла година. В Каталуния явно не си поплюват и едва ли са податливи на натиск и ухажване. Спомнете си как съдът в Барселона осъди световната звезда Монсерат Кабайе през 2015 г. за укриване на данъци. А примата бе на 82 години и тежко болна. В „българския случай“ става дума за много по-тежки нарушения, които едва ли ще предизвикат снизхождение.

 

Замесването на Борисов в този случай засега е в сферата на догадките, съмненията, връзките с някои хора и клюките. Още нищо не е доказано. Но признанието от Барселона, че името му фигурира в подобно разследване, вече е повод за притеснение. Не само за него, но и за цялото общество – колкото и научено да е то да преглъща скандалите.

 

Няма да помогне и вариант някой да припознае хубавата Борислава в Барселона, заедно с детето и да си ги вземе. Само и само да бъде туширан скандалът. Вече е много късно. А и подобен номер може да мине у нас, но не и в нормална държава.

 

Така че мелиораторите на властта да го дават по-кротко. Прекалената им активност издава тревога и дори паника. Освен това от колко кладенци носят вода у нас е без значение за разследването в Барселона. В Каталуния доверието в прокуратурата е 63%, а корупцията при обществените поръчки е 3-4%. И я считат за ужасно много!





Замесването на министър-председател в подобно разследване е огромен проблем за която й да е страна. Няма значение кой, как и защо е подал сигналите. Важни са фактите и те трява да бъдат изяснени и показани. Ако се окаже, че има поръчка срещу Борисов, той да си потърси правата в съда срещу "Ел Периодико" и когото още прецени. Какво ще стане обаче, ако не става дума за шумотевица, а лъсне организация за пране на пари?

 

Борис Петков

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 23658 |24.02.2020 Русия печели милиарди от Борисов и има поне 17 причини да не води хибридна война . 35| 27864 |22.02.2020 „Телеграф“, „Монитор“, „Труд“, „24 часа“ и др. пред фалит? . 55| 53502 |21.02.2020 Чуй истината от противника: Идва буря! . 13| 13859 |19.02.2020 Гешевата цел: приватизатори да обеднеят, проверяващи да забогатеят, народът да ръкопляска

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads