Реклама / Ads
24| 32982 |22.11.2012 ГЛАСЪТ

От КС до „курвалъ сервиз”

.
Всичко е много солидно, докато не видиш бутилките в ръцете им...
Стига с този Конституционен съд! Стига! Вчера на околовръстния път една работничка по линия на борбата със сексдепресията си лепнала и тя надпис „Избери КС”. Питам я, какво означава, а тя се подсмихва под фондьотена: „Курвалъ сервиз”. Така й викали турските тираджии.
 
След това тя задава контравъпрос: „Ти заради надписа ли спря, или заради голия ми задник”? Дадох газ и гузно погледнах в огледалото за обратно виждане, където още се мяркаше табелата с едро изписани "КС". Майтап ли?

Да се върнем към другия КС, около който се шуми вече трета седмица. Още не стихнал скандалът с Венета Марковска, ето ти нов – сините се изпокараха покрай новата кандидатура, тази на Петър Стоянов.

Борисов казал, че като стара партия с авторитет, могат да номинират човек за Конституционния съд, ГЕРБ щяла да го подкрепи. Емил Кабаиванов, новият председател на СДС представи Бат’Петьо и се започна една... Иван Костов веднага заподозря заговор между д-р Кабаиванов и Бойко. Завъртя се интрига и всички, които по време на вътрешните избори за лидер на СДС бяха срещу кмета на Карлово, сега се изправиха и срещу експрезидента Стоянов. Бил съсипал СДС, сговарял се с чужди елементи и пр. Всичко друго се изговори, само не и това, дали става за конституционен съдия. А той не става. Нищо, че Кабаиванов го определи като подходящ направо за шеф на КС.


Не става Петьо за тази работа. Биографията му на юрист не го препоръчва за този пост.  Както не стават и други, които населяват този „резерват” от години. Нека не се обиждат многоуважаемите магистрати в КС, но те приличат на онези генерали, които навремето нямаше как да бъдат извадени от Военното министерство и се измисли някакъв резервен щат на министъра. Държат ги там, дават им заплати, но нищо не вършат и нищо не зависи от тях. Иначе са в „щата на министъра” – голяма работа, величава. Но куха.


Не казвам, че КС е кух, но понякога бие на кухо. Поне такова ехо долита.

Петър Стоянов е бил адвокат по бракоразводни дела в Пловдив. По времето на малотрайното правителство на СДС начело с Филип Димитров бе зам.-правосъден министър. Политическо назначение.

Въобще, защо са му на КС политици? Те както и да четат Конституцията, пред очите им винаги ще се веят партийни знамена. Има такива случаи. Колкото и да ни убеждават, че са безпристрастни, не им вярваме. Партийни номинации са съпътствали цялата история на КС. Да не ги изброявам, не са една и две. Не е тайна също, че част от магистратите в КС са част от определени кръгове с влияние в обществото, съдебната система, бизнеса, политиката. Има сътрудници на ДС. Има и членове на масонски и други ложи.


Тогава излиза, че споровете са около тези зависимости и представителства. Все едно в КС влизат някакви подставени лица, които представляват някакви интереси. Ако политиците се съмняват, че това е възможно, какво остава на нас, обикновените граждани? Може би наистина е така, щом не се гледат качествата на дадения кандидат, а кой го предлага. Съдия Марковска изгърмя заради свои слабости. Петър Стоянов пък е нежелан, защото го предложил Кабаиванов. Въобще каква е тази бъркотия, която политиците разиграват цял месец пред очите ни? Ако в КС влизат доказани професионалисти, с добри кариери – какъв е проблемът. Защо се появяват съмнения за някакви конспирации? Няма ли юристи, които са достойни да влязат в този важен, но не оперативен орган, та се опира до употребени вече политици, на които се търси тихо и безопасно местенце. Навремето Живков изпращал такива хора в посолствата – хем почетени, хем са далеч и не могат да пречат. Някои конституционни съдии не се ли чувстват по същия начин?  


Изберете КС. Звучи като: "Изберете българското". Каквото й да означава това.

 

Велин Попов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 116| 51393 |18.11.2012 Съветниците на Плевнелиев – ерунда художественая . 44| 35397 |15.11.2012 Демократичен мазохизъм. Морал . 80| 68341 |11.11.2012 Росен Плевнелиев в царството на номенклатурата на БКП . 21| 17153 |10.11.2012 ПРИ СТРУМА

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads