Реклама / Ads
22| 12714 |12.05.2023 ГЛАСЪТ

До Сийките в червени тоги: Стягайте багажа и дим да ви няма - шефът ви стана сладкопойна чучулига

.
Опит за спасение чрез пеене...
Шестима храбри прокурори (с разтуптени сърчица) от Висшия съдебен съвет поискали главният прокурор Иван Гешев да бъде освободен от длъжността веднага. Аргументирали се с куп точки и алинеи като за нацистки престъпник от Нюрнбергския процес.
 

Хвала на героите, най-сетне справедливост, ще възкликнат някои уморени от чакане на гешевата оставка жертви на гешевизма и цацаратурата. Който не е ял дървото от Имат право, честно казано, защото само само те знаят на какви унижения и удари са били подложени през последните години. Как са се опитвали до оборят скалъпените обвинения срещу тях само защото са неудобни за властта или на някого.

Досега ГЕРБ, ДПС и членове на други партии бранеха Гешев като зеницата на окото си и доказваха, че няма как да се иска неговата оставка, още по-малко да бъде отстранен по друг начин.

 

Имало обаче такъв начин. Натискат кукловодите копчето и шестима щурмоваци се хвърлят срещу Главния, сякаш е отявлен враг, а не доскорошен техен кумир, командир, атаман, фюрер – както искате го наречете. Така се държаха с него, всички сме свидетели.

 

Още не е заглъхнало ехото от обещанието на кандидат-премиера Мария да поиска отстраняването на главния прокурор и ето ги на арената новите центуриони. Към ВСС се присъедини и Апелативната прокуратура с искане главата на "инструмента на Господ".

 

Война. Точно това означава случващото се. Едни кланове срещу други кланове.

И всичко това се случва в петък. Каква ирония на съдбата. Петък бе любимият ден на Гешев да повдига обвинения и да разпорежда арести, за да нямат жертвите възможност да се защитят по някакъв начин. Добре изчислен инквизиторски ход. Ето, че го приложиха и на него.

 

Силно приближеният до него Ясен Тодоров, зам.-шеф на Следствието, за когото Борислав Сарафов иска от ВСС да бъде отстранен, се закани преди ден, че до понеделник щели да се случат много неща. Имаше предвид, че Гешев ще отвърне подобаващо на удара и някои хора много ще ги боли. Само че самият Гешев се оказа в ролята на жертвата. Той положи огромни усилия да влезе в тази роля, но с героичен ореол, като си измисли заговори и атентати срещу семплата му личност. Вече е в нея, но в гротескна сценка.

 

Няколко негови протежета в СГП разпратиха по-рано в петък съобщение до медиите, че не е имало некакъв израелец на мястото, където гръмна взривът до ескорта на Гешев на 1 май. Половин час по-късно пак същите текстописци изпратиха допълнение, че всъщност е имало някакъв чужденец, но той не бил допуснат до самия кратер… Суматоха.

Прокурорите от ВСС обаче гонят Гешев именно заради въпросния чужд гражданин, който по невероятен начин се оказа забъркан в тъмен балкански сюжет.

 

Няма никакво съмнение, че на Иван Гешев са му вдигнали мерника и няма да има отърване. Доказателство за това е голямата скорост, с която се развиват събитията около него. Дали стрелецът е Борисов или има и други е все едно. На всички е ясно, че задкулисието разчиства терена от своята свидна рожба, която се е превърнала в заплаха. Прокуратурата-бухалка със сигурност ще продължи да съществува, но се налага да бъде префасонирана.

 

Къде е обаче главният херой? В САЩ? Преди това беше в Турция, а преди това, казват, в Израел. Какви комитетски дела са мотивирали този воайяж?

 

Една от основните версии, които обикалят публичното пространство и мрежите, е, че Гешев е решил да пропее пред американските партньори, предоставяйки им факти и материали, изобличаващи водещи български политици в големи престъпления. Накиснатите са научили и моментално са предприели контраудар.

 

Въпросът е, защо Гешев се е решил да стане „сладкопойна чучулига“ отвъд океана? Възможният отговор е, че е разбрал намека под форма на шумна пиратка до цъфналата джанка край вилна зона "Ярема"…

 

Когато по върховете на съдебната ни система изобилсват кадрите на школата в Симеонова е логично да ни се сервират ченгеджийски разработки.

 

Чух екзотично предположение, че Гешев като научил какъв капан му готвят в София е поискал политическо убежище в САЩ. А дали не е реално? Може да се самопредложи по програмата за защитени свидетели – зависи какво съдържат папките, които е отнесъл там. От друга страна американците притежават доста папки, свързани с деяния на самия Гешев, които го правят надежден кандидат за санкционния списък „Магнитски“.

Предстоят интересни събития с огромен залог.

 

Сега си представете Иван Гешев без охранителите край него, без бронирания джип е ескорта на НСО, без подтичващите подире му натегачи... Какво виждате? Нищо? Точно така - нищо.

 

Да не забравя: Сийките и калинките в червени тоги да събират набързо багажа и да се изнасят я по родните места, я някъде другаде със спестените от заплатите пари. Иначе някои от тях ще го отнесат жестоко, както се случва, когато атовете започнат да се ритат.

 

Сладкопоййна чучулига, над полето се издига,

И и с разперени крилца литна долу над селца…

 

Изглежда романтично, но не е.

 

Извинявайте, че питам, но какво става със стотиците спонтанно излезли прокурори и следователи да бранят Гешев от посегателствата на незнамкойси? Къде сте, бе, "нас не ни е страх"?

 

Знам къде сте. Там сте от години.

 

Огнян Стефанов

 

П.П. Дали злорадствам? Сигурно. От години имам проблеми с прокуратурата заради критики към властта и висши представители на прокуратурата и макар техните обвинения да падат в съда едно след друго, това което причиниха на мен и близките ми, трудно се забравя. Каквато е и целта – тормоз. Гешев и компания трябва да си платят. Както и Борисов и компания. Мисля, че е справедливо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8936 |22.07.2022 Стига сте ни плашили, че загиваме, не сме „червени шапчици“ . 49| 66297 |02.09.2018 Гърмящи червени куфарчета. Защо акулата Цацаров захапа Ветко сега . 8| 55393 |14.07.2016 ЦСКА, Гриша Ганчев и червеният залез на Пеевски . 111| 19265 |01.06.2016 „Червени” вождове искат Т. Живков, а децата им в САЩ и Лондон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads