Реклама / Ads
29| 43185 |19.10.2008 ГЛАСЪТ

На Лекаря – с благодарност и любов!

.
Bona valetudo melior est quam maximae divitiae! Всеки човек има в живота си Своя Доктор. Поклон пред онези, които са ни изправяли на крака, които са ни давали сили да се преборим с болестта, точно когато тя е изглеждала непобедима!
 

 

В деня на Свети Иван Рилски Чудотворец българските лекари за 15-и пореден път отбелязвят своя професионален празник.

Датата му - 19 октомври - е избрана неслучайно: Иван Рилски е най-великият български светец, бил е и лечител, а през вековете името му се е превърнало в синоним на човеколюбието на българските лекари.

bolnica1.jpg

Разбираемо, на този ден не ни се иска да говорим нито за хода на здравната реформа, нито за националния рамков договор, нито за клиничните пътеки, здравните вноски и бюджетите... Сигурни сме, че и на хората от съсловието не им се ще поне в един-едничък ден от годината да мислят за състоянието на болниците, за размера на възнагражденията, за протестите и конфронтациите. Днес е по-добре да се сетим за древната мъдрост : Bona valetudo melior est quam maximae divitiae („Доброто здраве е най-голямото богатство”).

Българинът все още пази вроденото си усещане за заслужен празник, а положилите пред Хипократ клетва имат абсолютните основания за такъв празник. Поне днес – в техния Ден - Деня на българския лекар. Впрочем този ден е на всички ни, защото здравеопазването не е барикада, от чиито две страни са изправени едни срещу други пациентите и лекарите. Малцина са онези, които се радват на желязно здраве и нямат нужда от доктори, поликлиники, лекарства... Дори и да има такива хора (дай, боже, всекиму), те пък са се сблъсквали със системата заради свои близки. В този смисъл няма българин, който в един или друг момент от живота си да не е прекрачил прага на здравно заведение (забележете, съзнателно не говоря за болнично...!)

Противно на купищата хули и нападки, с основание можем да кажем, че, както има много лекари с морал, с качества и с всеотдайност към професията, така има и много благодарни пациенти. И винаги ще ги има – от големия град до най-затънтеното малко градче, в което Докторът се появява в уречен ден, но е най-чаканият и желан човек от всички.

bolnica.jpg

Всеки човек има в живота си Своя Доктор. И рано или късно има късмета да го срещне. Зная колко недоволни пациенти сменят личните си лекари, но мнозина са и онези, които вече го познават! Човека, когото могат да събудят през нощта, да повикат, без значение дали е събота или неделя, човекът, който така добре ги познава, че може да ги изконсултира и по телефона, когато става дума за нещо по-дребно.

Нека поздравим тези Наши лекари, те наистина са ни много лични! Нека поздравим всички онези, които са ни изправяли на крака, които са ни давали сили да се преборим с болестта, точно когато тя е изглеждала непобедима, които с чувство за хумор и със задължително необходимата доза омаловажаване на страховете ни са ни вдъхвали сили, че тялото и духът са по-силни и ще надделеят!

gen_st_tonev.jpg
 ген. Стоян Тонев

Ние от Frognews.bg искаме да отправим специална благодарност към изключителните медици във ВМА, които правят чудеса - към хората на ген. Стоян Тонев, човекът, събрал невероятен екип около себе си, задавайки му железни правила за работа. Повече от сигурни сме, че хиляди читатели ще се присъединят към нашия Поклон!

bma2.jpg  снимки Вяра Йовева

С благодарност искаме да споменем и страхотните специалисти от Клиниката по кардиология в столичната университетска болница "Св. Анна", които връщат към живота и най-тежките случаи. Всички те и още много други от цялата страна заслужават дълбоко признание и уважение, защото с професионализъм и всеотдайност служат на здравето и живота ни, дават надежда и упование в моменти на страдание и болка.

Съзнателно избягваме персонификациите. Това имате възможност да направите и сами – тук във форума на Frognews.bg , където ви даваме възможност да поздравите Своите лекари съвсем персонално.

Всъщност какъв друг поздрав към всички тях освен най-българския: Да сте ни живи и здрави!  

Ана Кочева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 87| 9322 |16.10.2008 Завръщане . 11| 6599 |14.10.2008 Български касти и красти . 18| 8893 |10.10.2008 Синдромът цвръц или призраци в държавата . 16| 8505 |06.10.2008 Журналистите ги делят на галерия и велможи от ложата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads