Реклама / Ads
51| 17254 |02.06.2014 ГЛАСЪТ

Летят пет министерски глави, Орешарски също трепери

.
Великият Караваджо е изобразил как понякога се случва...
Треска тресе министрите от кабинета "Орешарски". Усмивките им от вота на недоверие след евроизборите са помръкнали, коментираха пред Фрог нюз източници от Министерски съвет. Джиесемът на премиера Пламен Орешарски звънял непрекъснато: подчинени се опитвали да узнаят дали няма да ги засегне "ремонът" на кабинета.
 
Истината обаче била, че самият Орешарски бил притеснен за поста си. Причината е в обсъждана идея между БСП и ДПС именно той да оглави списъка на "жертвите", с което да се покаже желание за кардинални промени и завой в управлението. За "повече политика", настоявал Лютви Местан, лидер на ДПС.

Чиновници издадоха също, че Орешарски се заключвал в специална стая, където водел разговори с виден депутат от Движението за права и свободи, който му диктувал кои министерства да бъдат "ремонтирани". Помещението се проверявало от техническо звено на МВР, за да не се допусне подслушване и изтичане на информация.

След тайните совалки между БСП и ДПС сед вота на 25 май станало ясно, че Сергей Станишев ще се опита да наложи волята си при промените в правителството. Такова било поръчението на ръководството на "Позитано" 20. В централата на столетницата били категорични, че БСП отново губи доверие заради ортаклъка във властта с ДПС.

Една от големите изненади ще е и евентуалната смяна на финансовия министър Петър Чобанов. Той уж бил един от най-доверените хора на БСП и ДПС, но все по-упорити ставали слуховете за полуавани пари на ръка от него. Споменава се сума от 50 000 лв, която предавал лично депутат заради уреждане плащания към частни компании. Дали това е вярно можело да се провери много лесно и вероятно това ще бъде направено в най-скоро време.

Освен това министърът срещал огромни трудности при рапределението на парите от бюджета, толерирал плащания към дадени министерства и фирми за сметка на други, което пък пораждало съмнения у служителите за корупция и политически натиск. Огромни задължения "висяли" към МВР например за безрасъдната идея да се праща джандармерия по селата. Имало да се плащат и големи суми на освободени служители. Проблем били и събиранията на НАП, митниците, акцизи и ДДС. Не вървяла и борбата с измами с ДДС, пране на пари, глоби и пр. Нямало ак да се пребори и контрабандата, защото била под контрола на "наши момчета"...

Така че Чобанов е №2 на мушката.

Пътник може да се окаже и Цветлин Йовчев, вице-премиер и министър на вътрешните работи. Той щял да плати цената за разпореждащия се все по-свободно и кадруващ главен секретар Светлозар Лазаров. Последният се ползвал с протекциите на босове и в БСП, и в ДПС. Лазаров се издъни катастрофално с акцията в Лясковец, където при обезвредяване на мъж, който заплашвал деца, загина "барета", а други четири бяха ранени. Има също съмнения, че в доклада за акцията е подменено мнението на психолозите как да се действа в дадената ситуация, за да се прикрие вината на главния секретар.

Освен това напоследък в МВР имало теч на информация към криминални структури. Към медии също - по-конкретно по разследването на отвличането на дъщерята на Евелин Банев - Брендо. Там се споменавало името на служителя Борислав Александров, който "осветил" лица, по които се работи и се събират доказателства от доста време.

От месеци пък нямало никакви сериозни разработки и за цяла година нямало внесено нито едно дело в съда след реализирани акции срещу престъпността. Нулевата успеваемост тревожела и партньорските служби, които не криели учудването си от бездействието на службите и особено на ДАНС. Шефън на агенцията Владимир Писанчев пък бил сързван с политически кръг, оглавяван от скандално известен депутат.  Затова и партньорите заразили отношениета си с него.

Нов министър ще има и Министерство на околната среда и водите, защото Искра Михайлова отива в Брюксел като евродепутат на мястото на отказалия се Делян Пеевски, който бе втори в листата на ДПС.

Облаците се сгъстяват и над главата на проф. Анелия Клисарова, министър на образованието. Тя просто ще допълни списъкът.

Земеделският министър Димитър Греков също влязъл в "черния списък". Като мотив щели да се използват скандалите във фонд "Земеделие", както и забавените плащания по разлчни програми на фермери и земеделци.

От ДПС искали смяна и на д-р Таня Андреева от здравното министерство заради скандалите с Бърза помощ и задлъжнялостта на болниците. Тя обаче била защитавана енергично от соцлидера Станишев.

В рокадите можели да се окажат още министрите на културата и спорта, но това засега е резервен вариант.

Всъщност БСП и ДПС са принудени да действат бързо и дори с хирургически инструменти, защото напрежението в обществото расте. Въпреки опитите да се изтъкнат големите заслуги на правителството, хората все още не са усетили подобрение на жизнения стандарт, нито намаляване на безработицата. Това в момента е най-големият бич, който поражда социални диспропорции. Гилотината ще трябва да се задейства, иначе управлението пада. Пада не поради външен натиск - такъв в момента няма от улицата, но има търкания в самата коалиция. БСП получи шамар на 25 май. "Атака" остана без свой представител в Брюксел в момент, когато националистите от големите европейски страни спечелиха сериозно доверие у гласоподавателите. Сидеров още не се е появил публично след вота, а от негово име говори Чукалов, който на моменти изглежда неадекватен и превъзбуден, сякаш е прекалил с енергийните напитки.

Добрият резулат на ДПС също не означава спокойствие в движението. Доган мълчи, а знайно е, че той все още е мозъкът на политическата формация. Все още не е обяснен ясно и отказът на Делян Пеевски от депутатското място в Европарламента. Изказват се предположения, но е възможно аргументът за отказ да се крие в Либералния алеанс, в който членува ДПС. Оттам може би са дали знак, че присъствието на Пеевски в Брюксел, ще създава проблеми. Предстои развитие по казуса, а може би и разкрития.

Станишев на свой ред ще трябва да покаже за пореден път на противниците си кой командва парада. Става дума не само за вътрешно партийните му врагове, но и за кръгове извън "Позитано" 20. Георги Първанов също няма да му прости провала на АБВ. Първанов никога няма да признае собствената си некадърност и ще търси друг виновник. Станишев е подходящ.  

Та ка че Станишев е в сложна ситуация. Вече е в операционната, но всички знаят, че не той е хирргът... За да оцелее, ще трябва да предприеме неочаквани, дори провокативни ходове. Такъв би бил свалянето на Орешарски, на когото той гласува преди година безрезервно доверие. Орешарски обаче се е заиграл със "зли" сили, което едва ли е останало незабелязано от лидера на ПЕС и БСП. И той ще действа безкомпромисно, ако иска да си лекува авторитета - партиен и политически. Ако се престраши да удари и по кръгове, които се опитват да му налагат всячески намеренията си - ще спечели. Ако не успее - сбогом, Гергино...

Задава се часът на гилотината. Някога изобретението на френския д-р Гилотин се е възприемало като символ на промяната, заедно с Френската революция. Хиляди глави са паднали под ножа, а д-р Гилотин успокоявал, че всичко ставало бързо, сякаш "хладна ръка погалвала шията"...

В политиката падането на глави отдавна е само символ. Поне в Европа. Понякога обаче то е твърде болезнено заради политическите, корпоративните и тясно партийните интереси, които някои управляващо поставят над националните. У нас дори сме забравили какво всъщност означава министри и политици да отстояват народните, а не своите интереси.

Така че съвсем скоро ще станем свидетели на поредното "взимане на министерски глави". То ще покаже дали политиците са разчели правилно вота на 25 май или продължават да живеят в свой свят и да обслужват своите си сметки.

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 9402 |29.05.2014 Борба за таланти: чужденците да се подбират внимателно . 127| 13276 |27.05.2014 Някои опорни точки на кремълската пропаганда . 41| 16186 |26.05.2014 Мислете за Сърница при анализите на изборите . 64| 17150 |24.05.2014 Старобългарският език е латинският на Източна Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads