Реклама / Ads
20| 15533 |10.05.2021 ГЛАСЪТ

Машината работи на пълни обороти. Мислете

.
Конституционен експерт с интересни тези обикаля тези дни телевизионните студиа. Повтаря интересни неща, които обикновено чуваме от други уста - че закриването на спецпрокуратурата ще вдигне запори на олигарси, че се правят изборни промени “от днес за утре”, че може да има манипулация с машинното гласуване, камерите, които щели да снимат машините…
 

Става дума за конституционалиста проф. Пламен Киров. Същият преди няколко дни бе в студиото на NOVA News. Днес се пръкна в bTV. Така например обикаля и социалният антрополог Харалан Александров. Сега тепърва платени социолози отново ще изплуват от блатото и ще сеят фатални прогнози. Някои даже може да нарисуват политически апокалипсиси. 

 

Какво каза Киров през изминалите няколко дни и защо е важно? 

 

“Машинното гласуване не нарушава конституционното право на глас. Редът за провеждане на изборите се определя със закон, стига да се справят четирите класически демократични принципа на избирателното право - всеобщо, равно, пряко… Има много страни, които провеждат машинно гласуване, не са в Европа. Ако САЩ са третия свят… Проблемът не е това. Лошото е, че го въвеждаме от днес за утре. Ако го въвеждаме, но да знаем, че една година избирателите ще бъдат обучени, комисиите…”, посочи проф. Киров. 

 

“От днес за утре” бе теза на ГЕРБ при приемането на промените в изборния закон. Част от тях бяха още “писани на коляно закони за една вечер”. 

 

Как машината отчита вота знаел последният, пипал програмата. Затова трябва да се създадат гаранции, така че машината да дава разпечатка, която да съответства на гласа, посочи още Киров. Не можел да отговори на въпроса обаче кой щял да види дали съответства, като не се брои… Тази теза обаче бе удобно подадена от журналиста Любомир Огнянов, който вместо да задава въпроси, спекулираше и насочваше разговора.

 

Но това предполагам кореспондира идеално с нашето печелно 112-то място…

 

Много било вероятно да се хвърли сянка на съмнение за първи път от 30 г., защото “съгласете се, че тези машини не са сертифицирани по съответния ред, то няма и такъв, за да сме сигурни, че вкара ли се програмата в машината, няма да има оторизиран достъп от друг "специалист", който да нагласи така, че всеки трети вот да е за определена партия".

 

“В САЩ непрекъснато стават скандали с тези машини, ако сте следили. Навсякъде, където има машини, стават скандали”... 

 

“Не съм сигурен дали в Бутан стават скандали, защото и там с машини гласуват…”, отвърна иронично Огнянов. 

 

Какво става ако КС се произнесе по въпроса с легитимността на машинното гласуване? Проф. Киров смята, че може да се окаже, че няма време законът да бъде коригиран и да се върне хартиеното гласуване. Това Киров каза и днес в ефира на друга телевизия. 

“Видеонаблюдението не знам какво ще заснема - от машината излиза един дълъг протокол, секционните избирателни комисии няма да броят бюлетини”, посочи още Киров.

 

Това обаче не е така. Според приетите промени на извънредните парламентарни избори ще има възможност за видеонаблюдение и излъчване онлайн при броенето на бюлетините и попълването на протоколите от секционните избирателни комисии. 

 

Видеонаблюдението ще се извършва от камерите в училищата. То ще се регламентира от ЦИК, а техническото му осигуряване ще се извършва от Министерски съвет.

 

За спецсъда и спецпрокуратурата… и някои разяснения

 

“Лесно е да създадем един орган или да закрием един орган. Въпросът е какво какво става с онези действия, които те са предприели по висящи казуси. Това законодателят трябва да го уреди. Защото ако някой смята, че ако закрием един съдебен орган и компетентността на този орган я пратим в друг съдебен орган, че той ще започне отново процедурата и ще успее да проведе някои следствени и съдебни действия. Но това не винаги е възможно".

 

“Закриването на специализираната прокуратура може да доведе до недовършването на определени производства и дела, ако не се вземат мерки”.

 

Специализираният съд и прокуратура са два органа, които дават спорни резултати. Ето например - за 10 г. няма нито един осъден за корупция по високите етажи, а делата се точат. Въпреки това някои обясняват, че всичко работи супер. Затова ГЕРБ и магистратите остро възроптаха срещу това намерение, а следователи и прокурори излязоха даже на мълчалив протест пред Съдебната палата, сезираха и Брюксел.

 

Основното опасение е вдигането на запорите върху олигарсите, което щяло да освободи финансов ресурс, а идвали избори и някои определени партии щели да се възползват от това.

 

Скандалът “Илчовски”

 

Конституционалистът Киров каза още нещо, което вече чухме от свитата на ГЕРБ вчера - всичко изнесено било част от една предизборна кампания, а парламентът се превърнал в шоу.  

 

Изводът е прост - машината за пропаганда работи. Впрегнати са всички сили, за да се всява усещане за хаос, с отговаряне на удобни журналистически въпроси да се разпространяват опорни тези, които да се приемат безкритично от масовата аудитория. 

 

Затова задавайте въпроси. И мислете.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6571 |24.12.2019 Рождество помирява врагове, вдъхновява творци, топли сърцата и пълни трапези . 7| 8579 |18.02.2019 В Пингвиния депутати разговарят с Апостола за бесилото славно и други работи . 55| 15252 |10.04.2014 За "Октопода" ли работи ВСС или... да?! . 39| 12775 |27.02.2008 Г-н Борисов, вие какво работите?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads