Реклама / Ads
22| 7455 |27.07.2024 ГЛАСЪТ

Миротворецът Румен Радев в море от 207 „военнолюбиви“ нации в Париж. Макрон пуснал ръка на Десислава Радева…

.
Макрон, Десислава, Радев и Брижит... Източник: БНТ
Двама българи си говорят на сутринта след откриването на Летните олимпийски игри в Париж. Първи българин казва: Разбрах от сигурен източник, че президентът Радев звънял рано, рано на Путин да докладва как е миналото шоуто по и край Сена. Втори българин: Не вярвам. Обадил се е още снощи…
 

От този разговор не става ясно тези двамата убавци дали са фили или фоби, както новият патриарх Даниил  характеризира българите след щастливото фото с руската посланичка Митрофанова. ДАНС ще рапортуват в понеделник по темата и за взетите мерки на „Дондуков“ 2.

 

Но да оставим този детайл настрана, той дори не може да одраска костюма на Радев, който беше на трибуната с много други държавни глави и лидери на страни в Париж. Оттам съзерцаваше (вероятно с критичен естетически поглед) умопомрачителната феерия по откриване на игрите. Използвам „умопомрачителна“, защото може да се тълкува както им отърва на фобите или на филите.

 

Например родните баш патреоти със сигурност са ултра възмутени от джендър елементите във френската столица. Имаше такива, прикрити зад призивът за толерантност, любов и свобода.

Но и това не е най-възмутителното.

 

Представители на 207 нации дефилираха щастливи, че са част от света, който иска мир и разбирателство. Всичките тези 207 страни са гласували в Международния олимпийски комитет Русия да бъде изключена от игрите в Париж 2024 г. Нито една не се е застъпила за Москва.

Вярно, Путин се нацупи и отвърна, че без него това във Франция не е никаква олимпиада.

 

Странно, отсъствието му от ложата край Сена не направи впечатление на никого. Никой не го спомена дори. Жалко за руските спортисти и спортни фенове, разбира се, но те сами са избрали да ги управляват с нагайката…

 

207 нации са избрали цивилизационния избор да се състезават в атмосфера на приятелство и любов. Тези две думи често бяха повтаряни по време на снощната церемония, при това съвсем на място. Над половин милион души – спортисти, домакини и чужди туристи емоционално се присъединиха към тях. Три милиарда пред телевизорите – също.

 

Как ли се е чувствал президентът Радев в това море от любов и свобода на словоизлиянието, на върховно творчество талант и съпричастност към параолимпийците? В това тържество на мира?

Докато светът часове наред бе затаил дъх  пред невероятните картини и епизоди, пред издигащия се над париж огромен балон, носещ олимпийския огън, армията на сатрапа от Кремъл е извършила 408 удара по 10 селища само в Запорожието. Ранени са много хора, над 50 сгради са разрушени. Той така разбира мира.

 

И аз гледах откриването на игрите. По телевизията. Няколко пъти се просълзих от красотата, която излъчваше грандиозният спектакъл, обединил във вълнуващи форми и звуци история, днешния ден и човешките мечти за бъдещето. Мирното бъдеще, не онова на психопата масов убиец в Кремъл – прощавайте, че пак го споменавам. И си давах горчива сметка: Боже, колко далеч сме още от свободата. И колко близо, ако я желаехме силно. Просто трябва да сме част от цивилизования свят, където ни е мястото.

 

Огнян Стефанов

 

П.П. В мрежата се появи снимка на която френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит Макрон посрещат на приема в Елисейския дворец послучай Олимпиадата президентската двойка Румен Радев и съпругата му Десислава Радева. Протоколно посрещане, но зевзеци забелязали, че Еманюел Макрон е „пуснал“ ръка на Десислава, а Радев не докосва по никакъв начин Брижит. И пускат всякакви шеги по този повод. Едва ли някой знае точно какво означава тази случайност, затова ще ползвам нещо от Албер Камю: Осъзнаването, че сме смъртни, превръща целия ни живот в една шега. В този смисъл Макрон е късметлия, че във Франция последният дуел на честта се е състоял през 1967 г., ако разбирате намека...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9249 |26.07.2024 Война и спорт: Олимпиадата е празник за целия свят, само от Русия хвърчат плюнки и закани . 39| 17536 |23.07.2024 Москва ни удaри с климатично оръжие. Радев и патриарх Даниил да кажат: Левски глупак ли е? . 35| 8861 |22.07.2024 Защо българските богове се кискат на Байдън и САЩ? Всички прилики с "Планетата на маймуните" са случайни . 20| 7507 |19.07.2024 Рим и България горят в един и същ ден: Там Нерон съзерцава, тук нероновци позират - и все няма виновни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads