Реклама / Ads
24| 38956 |06.04.2017 ГЛАСЪТ

Моделът „КОЙ” изплува зад президента Румен Радев

.
Назначават предимно военни в управлението на страната. Да не би да е станал военен преврат и аз да не съм разбрал? Тази шега се тиражираше в социалните мрежи при назначаването на служебния кабинет на президента Румен Радев, доскоро генерал и шеф на ВВС.
 
Шегата обаче ни излезе солена. Избраният с наказателен вот срещу управлението на кабинета „Борисов 2” Радев успя за три месеца да сътвори куп политически грешки, които ще му струват едва започналата политическа кариера. А върху него бяха концентрирани много надежди-за промяна на статуквото, за разчистване на олигархичния модел на управление на страната, за борба с корупцията и за наказание на корумпираните висши държавни чиновници. С политическите си назначения и ходове обаче президентът показа, че няма да има такава промяна. Нещо повече зад гърба му лъсна озъбеното лице на Модела „КОЙ”. Какво имам предвид ?

 

Още в началото на своя мандат в първата си реч пред парламента Радев се обяви срещу гражданският контрол върху армията. Последващите му действия с назначаването на бивши военни на държавни служби показа точно това.

Благодарение на Радев и протежето му Стефан Янев, назначен за министър на отбраната и вицепремиер, в МО започна лов на вещици, абсурдни уволнения и назначения, които продължават и в момента в 12 без 5. Въпреки твърденията на Янев, че няма политически чистки в министерството някои от кадрите там са освободени с мотива, че са работили срещу Румен Радев.

 

И това е публична тайна. Това ако не са политически чистки здраве му кажи. За първи път военен отговаряше за изборите, същият Янев. Сега след разчистването на военното министерство Янев го чака сладка служба в президентството за награда.

Меко казано скандално бе назначението от служебното правителство на областния управител на Велико Търново Николай Йоцов. Какви бяха качествата на Йоцов да заеме поста? Бивш военен и приятел на президента Радев от службата му като курсант в Долна Митрополия. Казано по-просто като излизал в градска отпуска бъдещият президент ползвал квартирата на бъдещия областен управител да се преоблече с цивилни дрехи. Йоцов бе обявен за агент на ДС с псевдонима „Арда” като кандидат за депутат. Но този е само върхът на Айсберга. Защото във властта благодарение на Радев са настаниха мнозина кадри на модела „КОЙ”.

 

Президентът например назначи бившият векеерец Илиян Алипиев за свой съветник по сигурността. Алипиев бе и.д. шеф на Държавния резерв през 2006 г по време на управлението на Емел Етем, като вицепремиер и министър на бедствията и аварийте и нейният заместник Делян Пеевски. Преди да стане началник, според свидетелства на служители от резерва, Алипиев като шеф на инспектората на ведомството се занимавал със събиране на компромати и следене на предшествениците си.

 

От тримесечния престой като шеф на резерва Алипиев се прочу с това, че се заключваше в кабинета си и не подписваше никакви документи от страх да не бъде разследван от прокуратурата. Илиян Алипиев бе обявен от Комисията по досиетата като щатен служител на Трето управление на Държавна сигурност-ДС, а именно Военното контраразузнаване. Слухтял е и донасял срещу офицери и войници в авиобазата  в Равнец, където е започнала и кариерата на ген. Радев като летец.

 

Голям специалист по сигурността, голямо нещо. На по-младите българи трябва да се припомни, че по времето на социализма армията се контролираше с два механизма-партията с партийните секретари и зам.командирите по политическата част и Държавна сигурност чрез хората на Трето управление „Военно контраразузнаване”-ВКР. Векерето, натресено по съветски модел на т.нар. особисти, си беше цар във всяко поделение. Не се подчиняваше на командира, тоест на никой, той си докладваше в София и основната му дейност бе събира компромати, доноси и всякаква мръсотия както срещу войниците така и срещу офицерите.

Всички трепереха от векерето и той бе най-мразеният човек в армията, изпреварващ дори закапечето. Благодарение на президента Радев в МВР, с назначения от него министър Пламен Узунов-Листовката, се върна времето на модела „КОЙ” монтиран там от Библиотекарската групировка в лицето на Цветлин Йовчев.

Самият Узунов също се оказа докторант на библиотекарите. Последваха скандални назначения- шефът на кабинета на министъра, според полицаи реално той ръководи МВР, стана Николай Крушков. По времето на Йовчев Крушков ръководеше дирекцията за стратегическо планиране и анализ на политиките- КИАД  в МВР. Служебният министър Йордан Бакалов го острани и прати в антитерористичния център в ДАНС.

 

След скандала с разработката „Червеи” при която е била подслушвана цялата оперативна система на МВР, Крушков си обира крушите и  спешно напуска системата.

Той е особено близък с депутат от ДПС. Крушков е засичан и в приятелски компании с Ахмед Доган  в ресторанти с него, въпреки, че служителите на МВР са деполитизирани. Преди да стане директор на КИАД, Крушков е зам.-директор на полицията по времето, когато институцията се ръководи от  Ангел Антонов. Антонов.  Сега Антонов  управлява НСО и е личен приятел на Делян Пеевски.

 

С НСО и съпругата и бивша подчинена на Радев известна като „генерал Деси” бе свързан един от първите гафове на президентството. Оказа, се че срещу Десислава Генчева само за месец са постъпили сигнали за заплахи и те бе уредена с лична охрана и кола на държавна сметка. За зам.-министър в МВР бе наложена, не без знанието на президента, Маринела Белева, човек на Цветлин Йовчев. През 2013 г, с идването в МВР на Йовчев дамата става негов съветник. Тя идва от финансовата дирекция на ДАНС. След което само за ден е произведена в чин „комисар” и назначена за шеф на дирекция „Планиране и управление на бюджета”-МВР. На 5 август 2014 г. в последния си работен ден като министър Йовчев освобождава Белева и тя отива в аналогичната дирекция на ДАТО. Ръководител на ДАТО е кадърът на ДАНС и библиотекарската групировка около кръга „КОЙ” Цветан Китов. В момента Белева е човекът, който разпределя парите от Европейския съюз за охрана на границата.

 

Какво да кажем за назначения правен съвет към президента? Там е същата Емилия Друмева, сътворила тези дни грандиозният скандал с изборния кодекс, станал по искане на Румен Радев. Резилът и отзвукът от този скандал тепърва ще отекват и не са в полза на държавния глава. Да припомним, че Друмева бе конституционен съдия от 2003 г. от квотата на парламента, но всъщност от НДСВ, а по-точно от ДПС. Друмева бе човека който като „конституционалист” бранеше като Матросов мандата на Делян Пеевски като депутат през 2013 г., когато са три дни бе шеф на ДАНС.

 

По спора дали е депутат или не Пеевски в КС разбира се спечелиха „здравите сили” около ДПС. С действията на Друмева и министъра на правосъдието Мария Павлова, спрягана за личен кадър на главния прокурор Сотир Цацаров, се направи опит да се заобиколи конституцията с промяната за уседналост в изборния кодекс. От изявленията на уволнения експресно чиновник в Министерство на правосъдието Любомир Талев българите разбраха, че тази инициатива е лично на Румен Радев за да „не влезе в следващия парламент партия ДОСТ”. В оправданията си от вчера Друмева заяви, че проектът е предложен от „политически сили”, без да спомене кои. Дали пък не е от ДПС, чието протеже е самата тя? Може би защото ДОСТ взе доста гласове от електората на партията на Доган и прати движението в политическия фризер.

 

Друмева бе част от екипа, произвел бившата вицепрезидентка Маргарита Попова в "доктор" от Библиотекарския институт. В журито оценител на докторската дисертация на Попова освен Емилия Друмева влизат, ректорът на института Стоян Денчев,  сочен за любимец на Ахмед Доган,  проф. Лазар Груев, проф. Цветан Семерджиев и проф. Борис Велчев. Борис Велчев и Лазар Груев бяха кандидатурите на президента Георги Първанов за шеф на Върховния касационен съд и Главен прокурор.

 

Не прави чест на български генерал като Румен Радев да се крие зад гърба на едно младо момче, назначено на изпитателен срок в Министерство на правосъдието, избрано за изкупителна жертва.

 

Президентът допусна тежък политически гаф с натиска си да бъде отменено Постановление 208 на правителството, което касае бежанците. Защото истината лъсна ден по-късно, като се оказа, че Радев е викал премиера Герджиков в президентството и му е наредил спешно да отмени постановлението без никакви аргументи. И най-важното в нарушение на куп закони, защото отмяната не е съгласувана с нито едно министерство. Така държава не се управлява. И това не е казарма. Да не говорим, че отмяната на постановлението ще довлече финансови санкции от ЕС. Фрог научи, че вече в София е получено гневно писмо от Върховния комисариат за бежанците. Ще има и още санкции за страната. Да припомним само, че вчера ЕС заплаши Унгария и Полша с изключване ако продължават да отказват приема на бежанци  на своя територия.

 

Да не говорим за скандала със СЕТА, в който Радев се забърка  в Брюксел. Явно опитите на съветника му Иво Христов и съпругата Генчева да изкарат Румен Радев народен герой засега дават обратен ефект. А президентът тепърва ще се сблъсква с новия кабинет, който не е този който бе очаквал.

 

Стефан Ташев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6326 |03.04.2017 Румен Овчаров: Не казахме КОЙ е лицето на паралелната държава . 2| 5110 |03.04.2017 С желание на президента Герджиков аргументира решение на МС . 4| 4041 |24.03.2017 Румен Радев и съпругата му се срещат с папата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads