Реклама / Ads
49| 11696 |11.02.2024 ГЛАСЪТ

Московия е преименувана на Русия с указ чак през 1721 г. Украйна разбива историческите „аргументи“ на Путин за "руските земи"

.
Епизод от украинската история...
Продължават коментарите на даденото от Владимир Путин интервю на американския журналист Тъкър Карлсън. В него особено място заемаше Путиновият вариант на руската история. „Червена нишка“ в нея бе хилядолетна Рус и съществуващата единствено в руските предели Украйна. Връщаме си земите, които исторически са наши, констатира диктаторът от Кремъл.
 

По същество Путин претопли пред Карлсън стара гозба – неговата статия „За историческото единство на руснаци и украинци“ от 12 юли 2021 г. Тя е и в основата на Новата руска военна доктрина от 2022 г., която му дава „аргументи“ да заповяда кървавата агресия срещу Украйна.

 

Украинците опровергават „неопровержимите“ тези на Путин.

 

Най-важната измама, създадена от Русия, е определената връзка между историята на Киевска Рус и всъщност Украйна и фино-татарските ханове с Московия. Трябва да се разбере, че определението за Рус първоначално се прилага само за територията, контролирана и защитена от град Киев. Територията се нарича Киевска Рус, тъй като името на територията идва от името на нейния център, нейната столица. Така че градовете, които плащаха на Рим, признаваха правото на Рим и се наричаха Римска империя, градовете, които плащаха на Москва, правеха същото. Ако вземем днешната карта, тогава Киевска Рус е територията на Централна Украйна, а именно: Киевска, Житомирска, Сумска и Черниговска области, както и части от Винишка, Черкаска и Полтавска области. Под натиска на татарско-московските войски центърът на Русия, заедно с нейния административен апарат, се премества в Западна Украйна в края на 12 век.

 

Украинският прочит на хрониката от онези времена е следният:

 

1146 г. „И Святослав, плачейки, изпрати до Юрий в Суздал и каза: „Бог взе брат ми Всеволод, а Изяслав грабна Игор. Иди в руската земя, в Киев.

 

1147 г. Черниговският княз Святослав обсажда град Неринск в Рязанското княжество, както пише в хрониката: "В същото време младежи от Русия дотичаха при Святослав." Което предполага, че Рязан не е Русия.

 

1148 г. Киевският княз Изяслав Мстиславович размени любезности с брат си Ростислав Мстиславович, княз на Смоленск: „Изяслав даде подаръци на Ростислав, които бяха от руската земя и от всички земи на цезаря, а Ростислав даде подаръци на Изяслав, които бяха от горните земи и от варягите.“

 

1149 г. Изгонен от района на Киев, Ростислав, пристигайки при баща си Юрий Долгоруки в Суздал, казва: "Чух, че цялата руска земя и черните качулки те искат." По-късно Юрий Долгоруки казва: „Синът ми Изяслав, идвайки срещу мен, унищожи моята волост и я запали, а също така изгони сина ми от руската земя и не му даде волостта и ме покри със срам.“

 

1151 г. Изяслав Мстиславович, който изгони Юрий Долгоруки от Киев, съобщава, че синът му Андрей Боголюбски е казал: „Между това помолих баща си да отиде предварително в Суздал, като казах: „Ние вече, татко, нямаме нито армия, нито нищо друго тук, в руската земя. Така че да отидем на топло“.

 

1154 г. Хрониките съобщават за следващата неуспешна кампания на Юрий Долгоруки срещу Киев: „В същата година Юрий се премести с ростовците, с жителите на Суздал и с всички деца в Русия. И имаше мор сред конете на цялата му армия, какъвто никога преди не се беше случвал“.

 

1173 г. Когато на Ростиславовичи беше предложено да напуснат Киев, както и градовете Белгород и Вишгород и да отидат в Смоленск, хрониката съобщава: „Ростиславовичите се оплакаха, че ги лишава от руската земя.“

 

1174 г. Суздалският княз Андрей Боголюбски, отговаряйки на призива на князете Ростиславовичи, казва: „Чакай малко, изпратих на братята си в Рус. Веднага щом се чуя с тях, ще дам отговор.” По-късно, след смъртта на Андрей Боголюбски, придворният служител Кузмин казва: „Вашите лемежи вече не ви разпознават, господарю. Не както беше, когато търговецът идваше от Цесароград, и от други краища, и от руската земя...” И болярите от Владимир на Клязма му повтарят: „Нашият княз беше убит, но той няма деца, синът му е в Новгород, а брат му е в Русия.

 

1175 г. Хрониката казва, че руснаците са чужденци на Ростовска земя: „В същата година, когато и двамата Ростиславовичи седяха в княжеството в Ростовската земя, те раздадоха селища на руски младежи. И те причиниха голямо бреме на тези хора чрез продажби и вяра.

 

1180 г. Черниговският княз Святослав Всеволодович тръгна на поход срещу Суздал и Рязан: „И тогава те бързо се подготвиха за битка в армията на Святослав и Всеволод Святославович се втурна към руските полкове с полка си. И тогава рязанските князе избягаха и победиха другите. След завръщането на Святослав от Суздал летописът гласи: „И когато напусна Суздалската земя, той изпрати брат си Всеволод и Олег, сина си и Ярополк в Русия, а той и синът му Владимир отидоха в Новгород Велики.“

 

1187 г. Киевският княз Рюрик изпратил сватовници на княз Всеволод в Суздал, за да се омъжи дъщеря му Верхуслава за сина му Ростислав. Всеволод се съгласи и я пусна в Рус“.

 

1223 г. Василий Константинович е изпратен при киевските князе да се бие с татаро-московците с Ростовския полк: „на тях в Русия“.

 

1406 г. Литовската история съобщава: „Свидригайла... започна да прави много зло с Москва на литовската земя и Русия.“

 

1415 г. „Витаутас, велик княз на Литва, виждайки, че митрополитите, дошли от Москва в Киев, вземат всичко, което е красиво от Света София... и го отнасят в московската земя“, така че „богатствата в руската земя да не бъдат подценявани“, той нареди избора на своя митрополит. И това е точно това, което наистина „дойде под ръка“! Ако желаете, ще намерите огромен брой такива препратки в хрониките.

 

Възпроизвеждане на етнонима "Рус". Никъде няма етноним: “Суздалска Русь”, “Московска Русь”, “Новгородска Русь”! Цялото това тиражиране на името Рус не е нищо повече от измислица на политически стратези, която има една единствена цел, да замаскира кражбата на история.

 

Рус винаги е била Киев, подвластните й земи никога не са били Русия. Суздал, Смоленск и Новгород, нито по време на престоя си под властта на Киев, нито след това, никога не са били наричани Русия. Рус е територията на съвременна Централна, а от края на 12 век и Западна Украйна.

 

През 19 век руският историк Михаил Погодин предлага много удобна теория за приемствеността на Москва като столица на Русия, която се премества от Киев. Според него Русия се вдига и се „премества” от Киев в Москва! Съчинението е толкова невярно, че дори в съветско време всички историци й се смееха. Владимиро-Суздалското княжество или Залесие е територията, прародината на днешната Московия. Московия няма нищо общо с Русия и не може да се нарича Русия. Освен това Новгород, от който сега се опитват да направят „първата столица на Рус“ в Русия, не може да се нарича Русия!

Първо, защото Новгродов може да е всеки новопостроен град.

Второ, така се е случило исторически, че земите на Велики Новгород никога не са били считани за Русия.

 

1141 г. „И когато Святослав Олгович избяга от Новгород в Русия при брат си, той изпрати Всеволод да го посрещне.“ Новгород не е Русия!

 

1148 г. Киевският княз Изяслав Мстиславович дойде при новгородците за помощ и каза: „Ето братята ми, сине мой, и ти ми изпрати, че моят строг Юрий те обижда. Дойдох тук за това, напускайки руската земя“. И след като киевските и новгородските войски започнаха война срещу Суздал, хрониката съобщава: „И оттам изпратиха новгородците и русите да опустошат Ярославъл“.

 

„И по това време новгородците и русите дойдоха, опустошителни, от Ярославъл и донесоха много плячка.“

 

Оказва се, че представителите на Новгород и Русия не са едни и същи хора, колкото и да им се иска на днешните политически историци.

 

В края на 12 век Западна Украйна започва да се нарича Русия. Така галицко-волинският княз Роман Мстиславович, управлявал през 1188-1205 г., е наречен от съвременниците си „автократ на цяла Рус“. Но Андрей Боголюбски, в същото време, хрониката вече нарича „самовладелец на цялата земя Суздал“. Галицко-волинските князе запазват титлата Рус доста дълго време и се наричат ​​князе и господари на „руската земя“ или „цялата руска земя“, а върху техните печати е изписана титлата „цар на Русия“.

 

Московия е официално преименуване на Русия с кралски указ през 1721 г. Етнонимът „руснаци” се установява още по-късно – едва в края на века, когато царица Екатерина II с „височайша заповед” заповядва московските хора да се наричат ​​„руски хора” и им забранява да използват името „московчани”.

 

(източници: http://litopys.org.ua/ipatlet/ipat.htm, http://izbornyk.org.ua/novglet/novg.htm, http://izbornyk.org.ua/psrl3235/lytov.htm)

 

***

 

П.П. Троловете вече са се наточили да оплюят всичко, което е по-различно от "истината" на Путин. За тях специално припомняме думите на кремълския "историк", изречени на 24 май 2021 г.

Путин: "Днес в Русия е свещен ден, Денят на славянската писменост, а писмеността е дошла при нас от македонските земи. Честитим на братския македонски народ Деня на светите Кирил и Методий, който се чества като национален празник“. Поздравлението Путин предава на Скопие чрез руското посолство в Северна Македония.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 19695 |07.02.2024 Манол Глишев: Парола "Възраждане" . 30| 10940 |06.02.2024 А ако гражданите излязат срещу зърнарите? Назначете Симеон Караколев за министър и ще потекат милиарди . 32| 14785 |06.02.2024 Три оставки са задължителни веднага! Работят ли министър и шефове на служби за Кремъл? . 24| 13335 |05.02.2024 Къртици: Колко процента от агентите и политиците ни ще минат на полиграфа за лоялност към България? 

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads