Реклама / Ads
24| 13674 |05.02.2024 ГЛАСЪТ

Къртици: Колко процента от агентите и политиците ни ще минат на полиграфа за лоялност към България? 

.
Онзи ден българска евродепутатка по БНТ заяви, че трябва да внимаваме много накъде искаме да вървим, защото можело да стане като през 1944 г., когато Сталин и Чърчил определили бъдещето на България на една салфетка. Разбирате ли тънкия намек на дамата с месторабота Брюксел? Утре, допълни тя, САЩ и Русия ще седнат и ще се разберат, да не стане като предишния път… Т.е. „салфетката“ да ни изпрати в прегръдката на Кремъл, крещеше неизреченият намек.
 

За повече яснота, депутатката с нежен глас посъветва българите – не знам дали ни приема за сънародници – да го дават по-полека с НАТО и американските бази на наша територия, защото може да пострадаме лошо. Водещият Гошо я гледаше като човек с нарушени когнитивни функции… Вместо да я попита тя гражданин на коя държава е и кой й плаща щедрата заплата и всички екстри към нея?

 

Два дена след отправеното кремълско предупреждение чрез евродамата от БСП, отряд от службите ни нахлу по холивудски в ГДБОП. Задържан бил служител, който шпионирал в полза на Русия.






Час-два по-късно научихме, че има заподозрян за съучастничество в шпионажа и в ДАНС.

Засега толкова.

 

Много екшън, малко изненади.

 

Родните структури за опазване на националната сигурност са толкова ефективни, колкото и техните колеги от структурите, които трябва да борят корупцията по високите етажи на властта. Тоест – нула.

 

Въпросните ченгета или агенти, както там се водят по ведомост, предавали секретна информация на руснаците, която придобивали по линия на обмена и контактите с партньорските служби. Партньорски служби, както е известно, са тези на страните-членки на НАТО и Евросъюза. Не на КГБ и ЩАЗИ, както им се иска на някои говорещи глави у нас. Ген. Вадим Бакатин и Маркус Волф са минало, което повече няма да се върне. Но митът за тях е жив в някои кръгове и те все още му се кланят.

 

МВР дава оскъдна информация през медиите, колкото да внуши, че заслугата за залавянето на въпросните „къртици“ е изцяло негова. Само че заслугата е на чужди служби, които са разкрили теча на секрети от българските структури. Отвън са посочили кои са слугували – срещу заплащане, доброволно или заради зависимости – на тайните служби на Кремъл. Това е истината, няма значение какви обяснения ще чуем тук.






Такива неща се случват по цял свят. Всяка голяма, средна и дори малка шпионска централа вербува агенти. По различен начин, но класическите способи са: пари, жени, алкохол или комбинация от тях. Нужни са им сведения, важни за техните управници. При състоянието на българските служби, да бъдат вербувани техни служители не е велико постижение.

 

Но и това не е най-големият проблем, ако имахме контраразузнаване на място и вътрешни органи, които да подлагат на проверки лоялността на служителите в тези важни звена.

 

90% от служителите ще се издънят на полиграфа, ако се извършват проверки, както в много страни. Е да, но тук това не се прави, защото било обидно? А да предаваш страната си какво е? Да си корумпиран, политически обвързан, зависим от мафиотски структури? Това не е обидно, според патриотичния аршин на родните Джеймсбондовци и Емилбоевци.

 

А колко от политиците ни биха доказали лоялността си към България пред полиграфа?

 

И как да се случи прочистване от чужди агенти и „къртици“ в службите ни, когато начело на Държавната агенция „Национална сигурност“ е Пламен Тончев, артилерийски офицер, който е трупал стаж в контраразунавателните звена на Кюстендил и Враца? Колко шпиони и агентурни мрежи е разкрил през живота си? Освен това е назначен на този несъразмерен за скромната му особа пост от президента Румен Радев през 2021 г. по време на едно от служебните правителства. Когато негови познати го посъветвали да се оттегли достойно, той свивал рамене: Дал съм дума на генерал Радев, не мога да напусна.






Дал е дума на Румен Радев, не на страната си! Разбирате ли за каква пародия на лоялност говорим?

 

Затова нямаме очаквания за каквато й да било ефективност в неутрализирането на действията на руските служби на български терен. Отнася се и за други служби, но тези на Москва в този момент са особено агресивни в придобиването на информация за действия срещу руски банки, фирми и бизнесмени от списъка със санкции срещу тях. Путин има нужди от милиарди, за да води кървавата война срещу Украйна и е готов на всичко, за да си ги осигури. Как? Чрез подставени лица и бизнеси в различни държави. Най-удобни са такива като България, където националната сигурност е в ръцете на дилетанти и проруски настроени индивиди. За тях е висш патриотизъм да слугуват на Кремъл.

 

Миналата седмица бе задържана латвийска евродепутатка по обвинение, че е работила като руски агент в централата на ЕС в Брюксел. Ще разследва ли някой родните евродепутати и депутати в НС, които с жар и плам пропагандират опорните точки на Путин и поставят страната ни в сложно положение по отношение на отговорностите ни в ЕС и НАТО?

 

Не очаквам отговор. Но знам какъв е.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 17574 |02.02.2024 Сол в раната: В държава като България убийствата на Нотариуса и Трактора са вид правосъдие . 29| 13345 |02.02.2024 Лицемерие: Президентът на пищен банкет на "Правителствена", която дължи милиони, докато се събират пари за "Българската Коледа" . 15| 17186 |01.02.2024 Обществото пита: Шефове, които прикриват корупцията или медици, които я разкриват очернят името на болница "Лозенец"? Защо НС мълчи? . 65| 16009 |30.01.2024 Манол Глишев: Патриотизъм или патридиотизъм?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads