Реклама / Ads
11| 9027 |10.07.2024 ГЛАСЪТ

От МВР искат да им вярваме. Добре, но как се кърпи скъсано доверие?  

.
Странно е спокойствието, с което  вътрешният министър Калин Стоянов обяснява някои зловещи случки с участието на негови служители от последните дни. Млад мъж е открит мъртъв в ямболския полицейски арест. Служители на МВР твърдят, че се е самоубил. Същото казва и вътрешният министър. Засега. Близки на мъжа обаче смятат, че спрямо него е упражнено полицейско насилие.
 

Стоянов признава, че в ареста има камери и са записани всички движения и действия, случили се във фаталната нощ. Две денонощия обществото не е наясно обаче, какво показват те. Защото имало разследване. Това буди съмнения у много граждани, които не са склонни да вярват, че всички полицаи са честни и почтени и защитават гражданите в името на закона,  а не си позволяват нещо друго, което води до фатални последици. Хората не вярват на МВР – това не е ли ясно?

 

Недоверието се подхранва от друга случка – на плажа в „Градина“ до Бургас. Мъж с жилетка на охранителната фирма „Делта гард“ нанася побой на 19-годишен и счупва челюстта му. Причината е парче пица, което младежът бутнал  и след това предложил да заплати. Няколко дни се излъчваха репортажи и мнения на различни хора, включително на представители на охранителната фирма. Такъв човек, който се вижда на записите нямало сред частните гардовете. В крайна  сметка се оказа, че става дума за полицай от 4-о РПУ в Бургас. Сега и там се провеждало разследване и прочие процедури.

 

Министърът обещава прозрачност. Стар трик. Прозрачност щеше да има ако още преди ден-два от МВР бяха обявили за постъпката на своя служител. Ако беше задържан и отстранен от работа, докато се изяснят всички детайли. Всъщност, как така униформен полицай се появява на масово мероприятие в жилетка на частна фирма? Казусът е елементарен за разкриване.

 

Стоянов обаче дължи отговор на обществото по какви критерии се назначават служители в системата на вътрешната сигурност? В какви ръце се намира безопасността на обществото? На биячи, които ползват униформата като прикритие,  за да работят другаде и да пребиват хора, които нещо не им харесват?

Това би било открито поведение от страна на министъра.

 

В момента единственото, което се случва е, че недоверието в МВР се засилва заради въпросните случаи. И заради случаят в Плевен, където деца между 4 и 14 години се оказаха в тежко състояние в болница след като хапнали бисквити с марихуана. Надяваме се, че жената, за която се говори, че е подарила въпросните сладкиши вече е намерена. Но хората в града се питат, как е възможно толкова лесно опасни продукти, комбинирани с дрога, да стигат до деца? За превантивна работа става дума,  както и за сведения от информатори, с каквито би трябвало да работят от службите.

 

Лесно и приятно за МВР е да се излъчват възторжени репортажи в медиите, като последния за Гранична полиция от морето, в който се твърди, че всичко в службата е супер, най-вече резултатите.

От една страна ужасяващи случаи, а от друга – шербетен ПР. Това срива доверието, за което не само в МВР, но и в другите институции, толкова жадуват да се похвалят.

 

Това обаче нямаше да е така, ако и съответните служби, и прокуратурата работеха в името на закона, а не в името на интересите на определени кръгове. Това се отнася и за МВР, както знаем. Както знаят и във ведомството, но упорито не признават това.

 

Емил Азар

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 62| 15184 |09.07.2024 Към патриарх Даниил, Радев и Нешка Робева: Каква е разликата между избиването на деца в Киев и ятагана на Ахмед ага в Батак? . 14| 8476 |08.07.2024 За пореден път Стефка доказа, че е велик спортист и човек! . 15| 13838 |08.07.2024 Валентин Златев дава милиони от печалбите си от газ на държавата? Да, ама друг път . 31| 11747 |04.07.2024 Целувката на смъртта: Борисов и идиотите край него са ясни, но защо умни хора му се връзват?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads