Реклама / Ads
18| 41570 |28.11.2012 ГЛАСЪТ

Награда за клеветник

.
Една прекрасна инициатива – връчването на Първите годишни награди "Валя Крушкина - журналистика за хората" беше опорочена от участието на репортера Мария Чернева, възпрепятствала лечението на тежко болни хора и създала реална опасност за живота им.
 
На 14 август 2012 г. Мария Чернева посети „Медицински център за интегративна медицина”, където й беше оказано изключително съдействие, за да се запознае и да снима всеки ъгъл, да получи информация от всякакъв характер – научна, медицинска, юридическа, организационна. Медицинският център е първото в България лечебно заведение, в което се прилага най-модерната и ефективна методика за лечение на рак - интегративна онкология. За периода 2006 – 2012 г. през центъра са преминали над 600 болни с онкологични заболявания, в авансирала фаза на болестта и с протоколи от онкокомитет за изчерпани възможности на конвенционално лечение. В около 80% от тези случаи е получена ремисия с различна продължителност, а при отделни пациенти с костни и белодробни метастази и перспектива на преживяемост няколко месеца е получена пълна ремисия. Това е доказано с клинични изследвания, вкл. туморни маркери и образна диагностика (рентген, компютърен томограф, позитрон емисионен томограф, ядрено-магнитен резонанс). Освен че беше запозната с анализа на стотици случаи, систематизирани по световно приeти критерии и публикувани в елитни научни списания, вкл. Cancer Science and Therapy, Мария Чернева проведе разговори с всички присъстващи пациенти и установи задоволството им от лечението и резултатите му.

 

За наше огромно удивление, същата вечер, в най-гледаното време на Българската национална телевизия - предаването „По света и у нас”, беше излъчен клеветнически репортаж с твърдения за незаконно лечение, подкрепени от лекар – химиотерапевт, когото уж редовно посещавали пациенти с влошено състояние от нашето лечение. Същевременно, Мария Чернева е изпратила до компетентните здравни власти сигнал, с характер на донос, в който се твърди, че се е срещнала с жена, силно заблудена и привлечена от възможности за лечение, за което е платила много пари и не оказало никакъв ефект. Чернева пише – Още по-лошо – жената сериозно се е отклонила и забавила от истинското лечение, което е могла да получи в специализирано заведение. Нейната лекуваща лекарка в момента също така обяснява, че често при нея идват пациенти от МЦ Интегративна медицина останали излъгани в очакванията си. Много от тях с влошени показатели.

 

На 18.09.2012 г. медицинският център беше проверен от Столична районна здравна инспекция, а на 01.11.2012 г. от Изпълнителна агенция Медицински одит”, която е проверила и истинността на твърденията на „лекуващата лекарка”, оказала се д-р Марчела Колева, от МБАЛ „Сердика”. Инспекциите показаха, че никога не е имало наш пациент, лекуван от д-р Колева, професионалният й отзив е абсолютна лъжа, а твърденията на Чернева - клевета!

Може би бихме оставили случая без внимание, но той съдържа един изключително опасен аспект. Мария Чернева твърди, че е прегледала внимателно интернет-страницата на центъра, на която на челно място е изписано международно приетото определение, на което се основава нашата работа - "Интегративната медицина е медицинска практика, която категорично потвърждава важната роля на тясната взаимовръзка между специалист и пациент, фокусира се върху спецификата на цялостния индивид, основава се на научни доказателства и оползотворява разнообразни терапевтични подходи и лечебни методи с цел достигане на най-добро здраве".

Нашите пациенти са тежко болни хора, които нямат дълбоки медицински познания, но повечето от тях вярват, че Националната телевизия е източник на обективна информация. Мръсното перо на Мария Чернева вся смут в душите им. Няколко болни прекъснаха лечението си и сега се появиха отново, в силно влошено състояние. Полагаме огромни усилия да убедим пациентите си, че лечителите им не са мошеници.

За нас обаче вече е ясно, кому е нужно дезинформация да се излива от екрана на Националната телевизия. Клеветническият репортаж се появи само ден, след като публикувахме статията „На прага сме на национална онкологична катастрофа”, със заключение - „В България основен съюзник на рака е здравната администрация!”. Убедени сме, че здравните власти не се интересуват от здравето на българските граждани, отклоняват всякакви предложения за осъвременяване на архаичната, антихуманна и антиевропейска законова и нормативна база и използват институциите за репресии и произвол, а медиите за форум за изява на „момичета за мръсни поръчки”.

 

проф. дфн Лъчезар Аврамов


П.П. Редакцията на "Фрог нюз" е готова да публикува и други мнения по този въпрос

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 111| 70559 |26.11.2012 Меглена Кунева - снахата на задкулисието . 24| 32974 |22.11.2012 От КС до „курвалъ сервиз” . 116| 51373 |18.11.2012 Съветниците на Плевнелиев – ерунда художественая . 44| 35390 |15.11.2012 Демократичен мазохизъм. Морал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads