Реклама / Ads
39| 11186 |27.11.2023 ГЛАСЪТ

Новини в стил „Сталински ампир“: Къде се изгуби Радевото хладнокръвие? Герои, светци и подлеци

.
Сталински ампир е стил в съветската архитектура, който процъфтява след Втората световна война и втората половина на 1940-те години. Всичко, което се строи трябва да е огромно и да внушава страх и величавост. Хипермонументализъм до патологичност. Идеята е страната, която побеждава нацизма, преформатира класиката и започва героизация на миналото - не само в архитектурата, но и в интериора, мебелите и декора.
 

Новият стил трябва да демонстрира величието и силата на съветската страна. Същото съдържание се вгражда и в останалите области на живота. Особено в пропагандата.

 

На 10.10.1938 г. Сталин произнася доклад пред политбюро ВКПБ (б), в което кастри партийните пропагандисти. „Задача на задачите сега е да съчетаем устната пропаганда с печатната пропаганда, която трябва да играе водеща роля. Непростимо е и, че намалихме активността в това отношение. Непрекъснато трябва да се изтъкват предимствата на нашата система и да се сочат недъзите на умиращия капитализъм. Допуснали сме отстъпление и това трябва да се поправи веднага“. В края на речта си той заявява: „Вторият важен проблем в пропагандата ни това са кадрите. Кадрите, кадрите и пак кадрите! Трябват ни хора, които чрез марксизма-ленинизма да изтъкват успехите на нашето управление и как западната система умира“.

Само дето СССР се разпадна, а "умиращият Запад" още е жив и здрав, но това всеки го вижда, дори копейкиновците у нас...

 

Стилът „Сталински ампир“ се излива като водопад от думите и делата на български политици, медии и дори от хора, считащи се за интелектуалци.  

 

Например президентът Румен Радев обяви началото на кампанията си „Българската Коледа“ от Бургас. Вместо за благотворителност и проблемите на детското здравеопазване, например, той остро навлезе в темата за финансите и снегопочистването. Разбира се, че като държавен глава това трябва да ге вълнува и да има позиция, но в случая чухме открити нападки срещу министъра на финансите Асен Василев. Радев открито заплаши, че може да наложи вето върху Закона за държавния бюджет, ако парламентът „не озапти“ финансовия министър Асен Василев. Използването на такъв език освен изпускане на нервите демонстрира и стил, който е много по-близък до „Сталински ампир“, отколкото до диалог между институциите в демократична държава, каквато твърдим, че сме. Има много начини, по които президентът може да  изрази своите несъгласия и виждания за бюджета. Иначе се получава като с Конституцията: Радев имал свой проект за такава, но досега нито сме го виждали, нито чели.

Пред журналисти в Бургас Радев продължи да бъде груб, като благодари на всички звена в българската армия и на доброволците, които „не чакаха указанията на изпадналата явно в ступор държава, а взеха в свои ръце инициативата за справянето с тежкото положение“. Визира настъпилите метеорологични условия у нас през уикенда.

 

Това е 100% манипулация от страна на президента, защото няма как „звена в българската армия“ да се задействат на своя глава, без координация с министъра на отбраната, който пък е в пряка връзка Главния щаб на войските и с ръководството на изпълнителната власт.


.
Стилът "Сталински ампир" се прилага и в пропагандата...


Ясно е какво се опитва да внуши държавният глава, но това са послания с провокативен характер, казано съвсем деликатно.

Ето как би звучало съобщението за освободения от йеменските нападатели кораб „Сентръл парк“.

 

Американският мирен разрушител "Мейсън" се е отзовал на сигнал за бедствие от "Сентръл парк", който е заявил, че е нападнат от неизвестни лица. Това съобщи Централното командване на САЩ, което единствено се бори за мир и сигурност в света, за разлика от властта в Кремъл. Американските военни са демилитаризирали йеменските нацисти, нападнали мирния кораб. По този начин доблестните воини от САЩ показаха на целия свят своето превъзходство над прогнилия режим на Путин, който вместо в служба на мира, е изпратил своя флот да унищожава мирни украински градове и пристанища, избивайки хиляди мирни жители, между които деца, жени и възрастни хора. Когато йеменските нападатели се предадоха на героичния екипаж на US- кораба „Мейсън“, те признаха, че са финансирани от Москва. В този пример все пак имената "Мейсън" и "Сентръл парк", както и йеменските нападатели са верни, което в пропагандния вариант "Сталински ампир" това не се случвна често...

 

По този начин се прокарва руската пропаганда в България – грубо, безпардонно, манипулативно – нападайки опонентите и възхвалявайки властта, на която служи.

 

Пак Путин е виновен, пак руската пропаганда ви пречи – тези опорки ще се излеят веднага след този текст. Троловете също следват „Сталинския ампир“. За тях освобождението на кораба „Мейсън“ е американска провокация, целяща да предизвика световен военен конфликт, а йеменските терористи са революционери, борещи се за мир и благоденствие на народните маси…  

 

Руският писател Василий Гросман написа: „Свещено право на всеки народ е да има своите герои, светци и подлеци“. Имаме достатъчно и от трите категории, но като че ли онези в третата, са най-активни.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 21510 |23.11.2023 Убийствата на Къро и Трактора няма да бъдат разкрити. Кои са следващите в списъка? . 42| 12541 |22.11.2023 Манол Глишев: Радев ли? Кое беше това лице? . 41| 10351 |21.11.2023 Очарователно е, че Румен Радев заговори за обективност, но да започне от себе си. Ще го обяви ли Кремъл за издирване? . 29| 17229 |21.11.2023 Мишокът Калин Стоянов закла кукловодите си в ефира на Нова. Жена му разрешила да стане министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads