Реклама / Ads
35| 10394 |21.10.2024 ГЛАСЪТ

Партийни мутри налитат от екрана. Могат ли медиите да ги изпратят в политическата морга?

.
Нападнете журналиста, засипете го с обвинения, унижете го, подиграйте му се и вече сте известен. Имам мускули и мога да смачкам гадината, дето задава неправилни въпроси. Това е все по.често срещаното лице на политическия мачо, устремил се към парламенти и власт с цената на всичко. Довчерашни мижитурки, ваксаджии и комплексари се изживяват като значими фактори.
 

Днес отново един такъв се нахвърли на Мария Цънцарова от бТВ. Тя и колегата й Златомир Йочев се опитаха да неутрализират заплахата и да излязат от ситуацията къде с аргументи, къде с чувство за хумор. Чувството обаче, че нещо не е наред, че нещо се обърква опасно, се засилва.

 

Подобни изяви съпътстват и предизборните студия в различни медии.

 

Ръководството на бТВ преди дни излезе с декларация след подобен епизод на публично насилие срещу водещата Цънцарова. Не им се получи, защото текстът бе общ, пожелателен. Нещо като отбиване на номер.

 

Много по-задълбочена, конкретна и предупреждаваща за настъпващия фашизъм срещу медиите бе позицията на преподавателя в СУ „Св. Климент Охридски“ Георги Лозанов.

Опасността от разпасалите се политици, обявили открита война на медии и журналисти, които не им харесват – разбирай, че не им играят по свирката – бе тема и на проф. Евгени Дайнов.

Гласът им обаче остава приглушен, нечут  заради големия шум, който вдигат представители на политическата банда. Или лудница, както ви харесва.

 

Поведението на въпросните политически мачовци напомня психопортрета, който Д-р Хенри Мъри, един от водещите експерти по психология на личността през ХХ век, прави на Хитлер. Той е следният: невроза, истерия, шизофрения, параноя. Прибавя Едипов комплекс и страх от „загуба на популярност или влияние“.

 

Тези хора треперят, защото надникналите у нас свобода и демокрация дадоха шанс на хорските мечти и надежди да станат реалност. Когато човек усети светът като дружелюбно място, той няма как да бъде върнат в моделите на Сталин и Хитлер. Трудно се манипулира и плаши. Затова путинчетата и фюрерчетата бързат.

 

Пред очите ни Путин опитва не просто да възкреси, а да сътвори нова империя от примитивно закърпени болшевизъм и див капитализъм. С патриотични призиви. И върху труповете на стотици хиляди руснаци и украинци, което трябва да го превърне в нещо като руски вариант на Злостър, Франкенщайн или Кашчей Бессмертный. Така той се надява да пребори вътрешните демони и комплекси, които го разяждат, както ръждата единствения и непотребен руски самолетоносач...

 

Затова прекроява брутално историята не само на Русия, но и на други държави, както е угодно на неговата политическа и военна доктрина. За постигането на тази цел той хвърля огромни усилия, човешки ресурс и пари, за да превърне пропагандата в оръжие за масово поразяване. Информационната война той прехвърли от национален в глобален мащаб. Всяка своя лъжа той разпространява за минути в целия свят през социалните мрежи. Преборва истинската реалност със създадена от него реалност. Постоянно, агресивно, със заплахи и обещания за някакъв нов живот. Метареалност, в която той миксира всички безумия, плод на психичните му проблеми.

 

Тази путинова реалност марширува и в България, надянала новите ботуши на национализма в най-уродливите му форми. Това превръща реалностите в нереалност, в някакъв измислен, натрапен свят.

На 2 септември 2024 г. Путин в интервю за монголското издание „Оноодор“ заявява, че Западът се опитва всячески да „трови руската журналистика и медиите“. Този подход противоречи на демократичните принципи и свободата на словото. Западът смята себе си за „еталон за свобода“, но се опитва да скрие неприятните факти за себе си и оказва натиск върху руските журналисти да изкривяват действителността, - гневи се Путин. Според него Западът продължава да насажда мнението, че Русия е агресор и враг на Украйна, а не братски народ-освободител.

 

Перверзия, нали? И е точно това.

 

По негово разпореждане бе гласуван законът за „чуждестранните агенти“ в областта на медиите, културата и неправителствените организации. 273 дела се водят срещу журналисти в Русия по този закон. В момента 25 журналисти са в затвора. Редакторът на в-к „Комерсантъ“ Иван Софронов е осъден на 22 години лишаване от свобода за анализи на военните действия срещу Украйна.

Над 40 са хората от медии в следствените арести. Десетки са напуснали страната за да избегнат полицейско и прокурорско преследване.

 

През 2023 г. Русия е в първата десятка на страните, където журналисти и автори на публикации са преследвани жестоко от властите и са подложени на репресии. По свобода на словото и медиите страната се намира на 164-о място.

В руските арести се намират 13 чуждестранни репортери по обвинения, че са извършвали шпионска дейност или са засегнали доброто име на руската армия.

 

Нападките срещу медии и журналисти у нас не са рядкост. Публичното насилие срещу срещу тях се упражнява последователно и брутално. Словесните нападки са може би най-леката форма на агресия. Много ефективни са икономическият натиск, лишаването от достъп до реклами (такива са поправките в Закона за хазарта и рекламирането в медии), политически натиск, институционален натиск, съдебно преследване, натиск от МВР и тайните служби, компроматни атаки, персонални непублични заплахи и пр.

 

Това окрилява вулгарното и нерядко просташко поведение на политици спрямо медии и въобще спрямо свободата на словото. И тази свинщина се осъществява по матрицата на Путиновата пропаганда.  

Ето така се прави, казват ни те и се изплюват в лицето ни.

 

Няма медийна солидарност нито защита от гилдията. В самото общество пускат корени неприязънта и недоверието към медиите. Всъщност политическите мутри чрез заплахите към медии и журналисти се опитват да уплашат гражданите, да им внушат, че силата е в тях, а не в хората.

В журналистическите среди има хора, които отблъскват с раболепното си поведение и преклонение пред чужди интереси. Те са толкова противни, колкото и домораслите нарциси и галфони. Такива има навсякъде, но това не отменя съпротивата срещу политическия боклук. В крайна сметка всеки, който има глава на раменете и нещо в тази глава може да отсее зърното от плявата.

 

Именно липсата на обществена реакция и съпротива будят недоумение и тревога. Седим и гледаме - чакаме нещо ще се промени от само себе си. Наистина ли сме беззащитни? Ако десетина дни не се споменава за някой от въпросните нахалници в медиите, ще се окаже много бързо в политическата морга.Цяла партия може да го последва. И това ще се случи един ден.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 15838 |16.10.2024 Путин в паника: Задава се война на Русия с Чечня, Кадиров преговаря с шейхове и САЩ, ще превзема Кремъл . 23| 17769 |14.10.2024 Бойко Завоевателя. Няма как да се завладее държава, която той вече е завладял . 10| 24205 |13.10.2024 Бъдеще за българския футбол: Засадени картофи на ст. „Хр. Ботев“ в Пловдив, а Гонзо – продавач на чипс . 15| 8396 |12.10.2024 В Биг Брадър пишат с крака, ученици от НПМГ защитават цивилизацията – аз избрах. А вие?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads