Реклама / Ads
9| 20760 |17.10.2022 ГЛАСЪТ

За подаръка на Путин: Как американски трактор стана съветски символ на мощ и пропаганда

.
Покрай препирните за съставяне или не на правителство, една новина от информационния поток мина почти незабелязано. Послучай 70-годишнината на Путин, неговият събрат по диктаторство Лукашенко му подари трактор. Да, трактор „Беларус“, който той сам бил сглобил.
 

Чудите се, какво е в главите на тези двамата, но тракторът съвсем не е случаен подарък.

 

Малко предистория.

 

Първите руски трактори, на основата на които се ражда „Беларус“ са произведени в началото на 30-те години в Кировския завод в Ленинград. Машината е копие и по лиценз на американския трактор Caterpillar R2. Войната объркала плановете и затова първите „Кировци“ са готови през 1947 г.

 

Подобна е биографията и на прославения съветски танк Т-34. Той също не е чисто „руско чудо“. Дизеловият двигател V-2 е разработен за новите танкове T-34 и KV-1 на базата на австрийски двигател Maybach и американски тракторен двигател.
На свой ред съветските трактори в заводите в Сталинград и Челябинск, построени от американците, са взаимствали целия комплект от американските танкове. Неслучайно например окачването на съветския трактор STZ-5 е направено на базата на американския танк Sherman M4A3E8.






В крайна сметка в Т-34 се монтира "преработен" немски двигател BMW-VI с американските елементи.

 

Има и един доста конфузен момент за руската мощ. През 2015 г. Путин реши да демонстрира военното си превъзходство пред Запада с показването на танка „Армат“ – последен писък на руската военна мисъл. На парад на Червения площад в Москва танкът тръгна наперено и точно пред официалната трибуна спря. Закъса и това е. Настана суматоха, защураха се генерали и механици, но чудовището не помръдваше. Изтеглиха го на буксир. Путин гледаше ядосан като дете, на което са счупили играчката…


.
Злополучният "Армат", който закъса на Червения площад...

 

Съветската пропаганда обаче десетилетия наред премълчава чуждите заслуги за появата на отечествените трактори по разбираеми причини, а и за да приляга на пропагандирането на мирното социалистическо машиностроене и стопанство.

 

През 1940 г. в ямболското село Веселиново се появява съветски трактор, закупен от кооперацията. Събитието минава без много шум, защото управлява цар Борис III и България все още е извън обсега на СССР.






През 1947 г. официално пристига и първият съветски трактор по линия на новата българска-съветска власт. Кинопрегледите излъчват кадри, на които възторжени селяни се трупат край машината, а партийни ръководители държат речи как „съветските трактори, най-мощните и производителните в света, ще издигнат родното селско стопанство на световно ниво“.

 

Може да са вярвали, че ще стане така, защото тракторите наистина са яки машини. Още повече, че след края на войната през май 1945 г. Съветския съюз вече не може да пропагандира своето могъщество чрез легендарните танкове Т-34 и „на въоръжение“ в пропагандата навлизат тракторите.

 

През 70-те години на м.в. на о. Дамански избухва въоръжен конфликт между Китай и Съветския съюз. Тогава се ражда и следния виц. „ТАСС е упълномощена да съобщи: Вчера, в четири часа сутринта, в долината на река Амур китайската армия с артилерия и танкове нахлу на съветска територия, атакувайки съветски трактор. Мирният съветски трактор отвърна на огъня, унищожавайки 8 самолета, над 20 танка и хиляди войници на противника…“.

 

Путинофилите у нас и до днес поддържат бойния си дух с подобни „доказателства“ за непобедимия Съветски съюз, прекръстил се на Руска федерация.

 

Така че Лукашенко казва на Путин Нашият трактор пак ще им разкаже играта, с подаръка за ЧРД.

 

Съжалявам, че изброените факти вгорчават настроението на съветофилите, но това е положението.






Всъщност руснаците имат шансове един ден да произвеждат отново мощни трактори и да имат танкове в армията. Трябва само да се отърват от Путин и шайката му, да спрат войната в Украйна, да изтеглят войските си на границите до 24 февруари 2022 г. и да започнат нормално общуване с останалия свят.

 

Витали Роник

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 58546 |30.05.2022 Борисовата корупция: Американски доклад с колосални разкрития за потънали милиарди . 0| 20271 |27.04.2022 Българската теорема на Путин: Старите зависимости ръжда не хващат . 15| 14267 |03.01.2020 Американски въздушен удар или водна криза предпочитате? . 7| 24765 |25.01.2018 Вождът взел подаръка, изчукал жената на просителя - и така до днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads