Реклама / Ads
7| 24734 |25.01.2018 ГЛАСЪТ

Вождът взел подаръка, изчукал жената на просителя - и така до днес

.
Вотът мина и замина. Следа остави май само Елена Йончева. А, да – и президентът Радев при отчета му с вицето Илиана Йотова на първата година от мандата им. Иначе и дебатът, и гласуването бяха една предизвестена перверзия. Повърхностно, вяло, скучно.
 
Отново лъсна натрапващата се посредственост в парламента. Шумната и семпла Цвета Караянчева пак не се сдържа...  

 

***

Да погледнем назад. Аварският хаганат е основан през 562 г. от владетеля Баян, от рода Дуло. Хаганата заемал площ от Дунав – където бе Югославия – до Алпите. Населението се е състояло предимно от авари и българи, като повечето военачалници и войници били българи. В Монемвасийската Хроника пише: „Аварите били по род хунски и български народ“.В периода 803 – 814 г. аварите са в обтегнати отношения с българския владетел хан Крум. Той вдига войската и ги попилява, възползвайки се от жестокия натиск, който оказвал на аварите Карл Велики, крал на Франкското царство. Във Византииският сборник „Свидас“ се описва унищожението на Аварския каганат: „...Същите българи унищожили аварите. Попита Крум аварските пленници: „От какво, мислите, че загина началникът (архонтът) ви и всичкият народ?“ И те отговорили: „От това, че се умножиха взаимните обвинения, загинаха по-храбрите и по-умните; после несправедливите и крадците станаха съучастници със съдиите; после от пиянството, защото, като се умножи виното, всички станаха пияници; после – от подкупничеството; после – от търговията, защото всички като станаха търговци, взаимно се мамеха. И наистина погибел произлезе от това“.

Така корупцията погуби аварите. Не нашите и франкските войски, а корупцията.   

 

***

Като чул какво му казали оцелелите авари, Крум се стреснал, защото и в неговата държава имало загниване. Затова създал първите закони:

 

– Ако някой обвини и набеди някого, той предварително да се не слуша, но вързан да се разпита. И ако се намери, че е лъгал и клеветил да се убие. (В момента прокуратурата често повдига скалъпени обвинения и преследва тези, които критикуват властта. Пеевските медии заливат с кални потоци от лъжи и клевети критикуващите властта. По кабните потоци прокуратурата се сезира и погва инакомислещите. По същият начин действат ДАНС, НАП, КОНПИ, МВР, тайните служби и други институции. При Крум доста от сегашните първенци и политици вече щяха да са на....)


– Нито се допуща да се дава на крадящия храна. Ако някой се осмели на това, да се конфискува имотът му, а на крадеца да се строшат краката. (Представете си парламент пълен с хора в инвалидни колички, правителство – преобладаващо с министри в инвалидни колички, местни феодали, партийни активисти и пр. в инвалидни колички. Производството на инвалидни колички водещо в българската икономика…)


– А лозята да се изкоренят заповяда. (Тук положението е дискусионно.)


– И на всеки просещ да се не дава просто безразборно, а според потребата, за да не би същия пак да проси. И който пък върши това, да се конфискува имотът му. (Крум е надушил още тогава мафията на просяците.)

 

***

БСП трябваше да тръгне по стъпките на Йончева, ако имаше сериозни намерения към вота на недоверие. Тогава щяха да лъснат схемите в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Благоевград, които са майко мила… Пред тях Хасково е пионерска дружинка. Левите се уплашиха да извадят на мафиотските кръгове и схеми на Пеевски, Доган, министри, на кръга от посредници и подставени лица край премиера Борисов, кръга около техния Георги Гергов. Щяха да спечелят, нищо, че щеше и да боли. Не продумаха и за все по-съмнителните действия на прокуратурата в преследване на неудобни за властта журналисти, бизнесмени и политици.

Нула внимание на финансирането на медиите, в което се крият зловеща корупция и зависимости?

 

БСП избяга и от темата за разгрома на КТБ и перверзния закон на Пеевски-Цонев-Хамид.

Не чухме нищо за корупцията в МВР и службите. За зависимостите в държавното обвинение и някои съдийски кръгове.

 

За мръсните тайни в отношенията власт - бизнес.

Обществените поръчки бяха само споменати, схемите за печелене на лотове, кой дава гаранции и кой разпорежда кои фирми да спечелят, кои да са подизпълнители. Защо не се заговори за стотиците милиони, които неколцина свинеподобни дължат на средни и по-малки фирми, които фалират или затъват в дългове? Дори за скандали като ЦУМ-гейт и НДК-гейт не стана въпрос. Дълъг е списъкът. И страшен.

 

***

Свърна в гъстата гора и избяга като куче… Вапцаров, Борисов, Вапцаров. Днес разстрелът пак щеше да му е в кърпа вързан. Сетихте ли се, защо Борисов избяга от дебатите за корупцията? Точно така: защото неговите защитници от ГЕРБ описаха „строителите на фундаментите на голямата корупция като мутри и комунисти от началото на прехода“. Все едно посочиха… нали? Свървай в гъстата гора, а оттам в Давос…

 

***

Бойко Борисов: Трябва да продължим да си вършим работата. Ръстът на икономиката е близо 4%, нулева инфлация, ниска безработица, стабилен лев с валутен борд, борбата с корупцията и контрабандата с 2 пъти е по-малка отколкото в Румъния.

Ще се справим с корупцията за 2-3 години. И то много добре ще се справим.

Юнкер каза, че сме пример за подражание. В Европа ни дават за пример.

 

Румен Радев: Често прокламираната стабилност звучи като тържествен марш на място. Парламентарната република атрофира. Народното събрание се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството.
На третото десетилетие от промените е под въпрос едно фундаментално демократично право – свободата на словото. Българското общество трябва да се пребори за това свещено право и то зависи от морала и волята на всеки собственик (издател), журналист и коментатор, от читателите и зрителите, които също правят своя избор.

 

Към кого да насочите предпочитанията си? Спомнете си думите на Марк Твен: Ако се чудиш какво да кажеш - кажи истината.

 

***

Борбата с корупцията в България е отстраняване на конкурентите.

 

У нас е много трудно да се пребори корупцията, защото тя знае карате.

 

В България не може да се пребори корупцията, защото управлението няма алтернатива.

 

Смешно ли ви е?  

 

***

Френският проф. Марко Жерар прави мост от миналото към настоящето. В древни времена, казва той, пред пещерата или колибата на вожда се извивала опашка от хора, които искали нещо от него – съвет, храна или нещо друго. Чакало се дълго. Тогава на един от чакащите му хрумнало да предложи на вожда подарък. И проблемът му бил решен. По-късно обаче вождът поискал да преспи с хубава жена на просителя. Човекът склонил, защото вождът можел много да му навреди. Но и това не стигнало на вожда и той почнал да тормози човечеца за нови и нови подаръци, за да не го тормози. И така до наши дни.

България, 2018 г. Нещо да кажете?

 

Борис Петков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 47906 |22.01.2018 Те владеят България: Политическият Ал Капоне – домакин на елита на ЕС . 11| 15821 |21.01.2018 Имат ли мечта българските негри? . 13| 18557 |17.01.2018 Бойко по спешност в „Св. Наум“ на 4-и км, кап. Мърфи с диагноза . 13| 18663 |15.01.2018 Брюксел ни предаде, останаха ни метаболитния синдром и руската мафия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads