Реклама / Ads
26| 7255 |21.10.2021 ГЛАСЪТ

Последна спирка: България. Пандемия за (зло)употреба

.
Епидемията от COVID-19 стана удобна тема, върху която да се упражняват всички политици. В същото време обаче щекотливите въпроси се подминават. Причината - мненията са полярни и позиционирането в един или друг край на везната би означавал загуба на електорат. А все пак България отива към трети парламентарни избори в рамките на година. А при 80% неваксинирани има голям дял електорат за печелене.
 

Хаосът и здравната криза у нас се дължат на едно много простичко нещо - някой политик да не стъпи накриво. Затова имаше толкова голяма непоследователност в мерките по време на управлението на ГЕРБ, например. Спомняме си какво се случи със заповедта за маските на открито. Спомняме си как властта се огъваше под крясъците на шумни хора с частни интереси. Потенциален електорат. При подобни случаи плъзгането по плоскостта на дивия популизъм е най-лесният изход.

 

Тъкмо от тук идва проблемът. 

 

Само погледнете какво се случва не просто през последната година, а през последните месеци. И дори дни. 

 

Служебният кабинет, назначен от настоящия държавен глава (и настоящ кандидат за президент Румен Радев) най-сетне реши, че трябва да направи нещо по отношение на пандемията, докато преди това уж се придържаше към някакъв пандемичен план. Мерки в продължение на месеци нямаше. В същото време болниците се напълниха, заразените с коронавирус скочиха, а жертвите се увеличиха. Ваксинацията буксуваше. 

Но конспиративните теории бяха във възхода си. Споровете пред очите на обществото между лекарите объркаха хората още повече. И някои политици удобно яхнаха и тая вълна.

 

На фона на всичко това изведнъж служебният кабинет реши от вчера за днес да наложи една заповед, която в други държави иначе е факт от месеци. Дори французите, които дават мило и драго за своята liberté протестираха срещу “отнетите” им свободи и разбраха, че друг начин няма. 

 

Е, у нас има.

 

България е все така на дъното и не е изненада, че и по отношение на пандемията от COVID-19 не се справяме никак добре. Последни сме по ваксинация и сме първи по смъртност. Но сме очевидно най-компетентни по медицински въпроси. 

 

След заповедта на здравното министерство избухнаха и протести на хора, борещи се срещу фашизма и противоепидемичните мерки, лишили ги от човешките им права. Протестът бе организиран от политическа партия, която има и свой кандидат за президент - “Възраждане” и Костадин Костадинов. На него се появиха и представители на други формации като Мая Манолова от “Изправи се. БГ! Ние идваме!”. Днес и бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов използва повода да се упражни по темата за пореден път и да критикува служебния кабинет и Румен Радев. От телевизионния ефир пък предизборните дебати дават трибуна на всевъзможни COVID конспиратори да изложат ненаучните си разбирания пред целокупното население. 

 

Има разлика между свобода и свободия. Границата е тънка. Но у нас тя е премината. Критично мислене няма, а вместо това - съмнения заради статуси в социалните мрежи и статии в сайтове със спорна достоверност. Продължаваме да сме последни по ваксинация. Първи по смъртност. С най-високо недоверие към институциите. Но има 80% неваксиниран електорат за печелене. Ако оцелее до 14-ти ноември.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7123 |14.04.2021 Добре дошъл в другата България. Онази, в която не успях да дочакам линейката . 55| 45667 |09.12.2020 Част 2: Добре дошли в другата България. Онази, която няма да ви покажат от джипа . 71| 42790 |04.12.2020 Фрог с нова рубрика: Добре дошли в другата България. Онази, която няма да ви покажат от джипа . 100| 23963 |06.10.2020 Фрог нюз: Г-н Вебер, заповядайте да ви покажем другата България. На наши разноски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads