Реклама / Ads
93| 14590 |27.07.2023 ГЛАСЪТ

Г-н Райчев, лъжете за 3 март - по принуда или по навик? Любов или страх изпитвате към Митрофанова?

.
Крайно време е социологът Андрей Райчев да поръча социологическо проучване за това, какво е общественото доверие към неговите коментари и твърдения по различни теми от българския политически и социален живот. Предполагам, че резултатът му е известен, макар и неприятен. Известен е и на повечето българи, които проявяват интерес по темата.

Повод да обърна внимание върху изявите на Андрей Райчев е участието му в сутрешния блок на Нова телевизия по предложенията на ПП-ДБ за някои промени в коституцията на 26 юли, сряда. Заедно с него в студиото бяха Нидал Алгафари, ПР-експерт, Петромир Кънчев, юрист от инициативата „Правосъдие за всеки“ и политологът Иво Инджов.

 

По отношение на предложенията да се променят неща, свързани с главния прокурор, мандатността на кметовете и служебните правителства коментарите бяха без много емоции. Имаше ирония и дори сарказъм, но в рамките на обичайното.

 

И дойде ред на предложението 24 май да стане национален празник вместо 3 март.

 

И тук Андрей Райчев се развихри в стил "само аз казвам истината".

 

Цитирам дословно думите на Райчев: "Те вкарват темата „Русия е гадна“. (ПП-ДБ за 3 март, - б.р.) Русия е сложила двеста хиляди трупа, за да съществува България. Тази причина е неотменима. Някой може да си купи друго минало, аз не знам как се прави това. Съжалявам“.

 

Не, не съжалявате, г-н Райчев, а лъжете. Услугвате на руската пропаганда и го правите съзнателно, защото сте интелигентен човек и не допускам, че сте се подвел и чак толкова невеж.

 

В руската Уикипедия е записано, че жертвите през т.нар. Освободителна война 1877 – 1878 г. са 15 567 души. На територията на България загиват 11 905 човека, а на Кавказкия фронт – 3662 души. Дори да се прибавят заболели, изчезнали и ранени, пак броят не достига дори приблизително до сто хиляди.

Истината в случая е от голямо значение, защото лъжата и хиперболизирането водят до изкривяване на случилото се при "второто ни освобождение", за което са издигнати навремето десетки паметници, без да се е проляла кръвта дори на един съветски войник. Манипулацията и с двете освобождения цели само едно: да сме благодарни до гроб, а започнем ли да разсъждаваме - да ни обявяват за неблагодарници.

 

Опорката за 200 хиляди руски воини, загинали за свободата на България е опорка на Москва. Чест прави на руски историци, които не поддържат тази пропагандна теза и се съобразяват с историческите факти.

 

Президентът Румен Радев по време на срещата си с президента на Хърватска Зоран Миланович в София заявява: „Факт е, че българският народ е признателен за 150 000 загинали руски войници в Руско-турската освободителна война преди век и половина. Това наистина е принос към нашия народ, който ние тачим и никога няма да забравим“.

 

И това е лъжа, макар Радев да изважда 50 хиляди от 200-те хиляди, които са в арсенала на Райчев и руската посланичка Елеонора Митрофанова. Не е лошо да припомним, че сред заниналите 15 567 души, немалка част са украинци, финландци, поляци и други националности. Загинали са още румънци, сърби и хървати…

 

Тези факти многократно вече се цитират от историци, подкрепени са с документи от руски източници – военни и правителствени от онова време.

 

И човек се чуди: по принуда ли го прави Райчев това или по навик?

 

Жалко, че в студиото на Нова само Нидал Алгафари реагира на Андрейрайчевите измишльотини, опитвайки се да му обясни, че амбиции на руския император са били насочени към Дарданелите и нямат общо с освобождението на българите… Което не означава, че не отдаваме заслужената почит на командири и бойци, оставили костите си по българските земи. Пази Боже.

 

Но истината е по-скъпа, както би отбелязал Аристотел, приятелят на Платон...

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 19252 |25.07.2023 Манол Глишев: И пак за националния празник… . 66| 11191 |22.07.2023 Шум на белезници: Страхливецът Путин няма да се покаже в ЮАР. Прави се на Торбалан за Полша . 64| 11303 |21.07.2023 Смешният вой за ”Миротворец”: Как руските служби ”обгрижват” противниците на войната и Путин? . 10| 9000 |20.07.2023 Милиционер на месеца: Защо трябва да издигнем паметник на Антон Златанов?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads