Реклама / Ads
13| 7515 |17.03.2021 ГЛАСЪТ

Сетиха се да поискат компенсационен механизъм за разпределение на ваксините

.
Няколко европейски държави са предложили да има компенсационен механизъм за разпределение на ваксините срещу COVID-19 в ЕС. Сетиха се, та и българското правителство с тях, че препаратите трябва да са на база човек от населението и осигурените допълнителни дози да бъдат компенсирани държавите, които разполагат с по-малко количества ваксини. Става дума за дози от препарата на Pfizer/BioNTech. Новината, разбира се, е лансирана като българско предложение. Това обаче съвсем не е така. Международни медии информират, че идеята е на ”няколко държави”, а не на България и определено не на Борисов.
 

Всичко това се случи на фона на целия ваксинационен хаос, който започна в края на месец декември и продължава до ден днешен. Днес лидери на 5 страни са разговаряли с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Освен България във видеоконферентната връзка са участвали австрийският канцлер Себастиан Курц и премиерите на Словения, Хърватия, Латвия и Чехия. 


Разговорите се случват ден след като във Виена отидоха лидерите на същите тези държави, а Борисов твърдо постави ултиматум - или ЕС намира съвместно решение, или постъпваме като Орбан (премиерът на Унгария Виктор Орбан започна ваксиниране с руската ваксина “Спутник V”, въпреки че препаратът не е одобрен от ЕМА, бел.ред.).

 

Какво пише в Брюкселското издание “Политико” 


Австрийският канцлер Себастиан Курц посрещна във Виена гости от няколко европейски държави, които наскоро осъзнаха, че е трябвало да поръчат повече ваксини, когато са имали възможност за това. Сега те (не само Борисов, бел.ред.) призовават да се въведат "коригиращ" механизъм, с който  справедливо да разпределят по-нататъшните дози от препаратите срещу COVID-19. 


Сега групата държави призовава останалите да компенсират решенията на правителствата, които се оказаха злополучни. 


Такъв коригиращ механизъм би означавал например Австрия и нейните приятели да получат повече дози от допълнителните количества, които ЕК успя да осигури, както например стана вчера. Дипломати обаче виждат това като не особено вероятно.


“Има два подхода – да постъпим като Орбан или да търсим решение на проблема с ваксините ЕС, както искаме да го направим ние като членове на ЕНП“, отсече вчера Борисов. 


“Или постъпваме като Орбан” изведнъж измести твърдението, че българското законодателство не позволявало да се купят ваксини, които не са одобрени от Европейската агенция по лекарствата. 


ФрогНюз припомня, че в края на февруари тази година д-р Даниела Дариткова обясни в ефира на Нова телевизия  подробно, че според член от закона се позволява да се наложи национална спешна процедура, но това става само в случаите, когато няма подобен продукт, а в случая аналогична на руската ваксина "Спутник" е тази на AstraZeneca. Същата, с която впрочем в момента има огромни проблеми и текат проверки за нейната безопасност и потенциалната връзка с няколко инцидента и смъртни случая. Редица държави в ЕС спряха прилагането й превантивно. В България са регистрирани вече три смъртни случая на хора, починали след имунизация с препарата на Оксфордския университет. Преки доказателства за връзката все още няма.


"Клауза в българския закон ни задължава да въвеждаме само такива препарати, утвърдени от Европейската агенция по лекарствата”, отсече тогава д-р Дариткова. 


Как тогава “ще действаме като Орбан” и нима това стана възможно някак изведнъж? 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 14580 |17.03.2021 Любов и уважение за Спешната помощ, а за нас търпение и смърт? . 26| 12983 |12.03.2021 Over Melanated*, Highly Tolerated*, Deeply ... Frustrating* . 40| 62057 |11.03.2021 Василев и Божков се оказаха прави за Гешев - слаб е, потвърди го и Европейският съд . 30| 16422 |09.03.2021 Индианският вожд иска скалповете на US-сенатори, Кьовеши и други бледолики

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads