Реклама / Ads
14| 3394 |15.03.2021 НОВИНИ

ЕС започва преговори с Кремъл за ”Спутник V”

.
Европейският съюз поглежда към Москва, за да подсили запасите си от ваксини срещу COVID-19. Блокът обмисля да стартира преговори с Кремъл за покупка на количества от препарата, информират от агенция “Ройтерс”.
 

Русия предлага да достави дози от ваксината "Спутник V" за държавите в цял свят - нещо, което от ЕС отхвърли и определи като пропаганда. Зад кулисите обаче Общността обръща все пак поглед към руската ваксина срещу COVID-19 на фона на буксуващия процес по ваксиниране на 450-милионното си население. Информацията е на дипломати от ЕС, които са разговаряли с журналисти от "Ройтерс". Става дума за източник, който представлява блока в преговорите за ваксини с различните производители. 


Според твърдението му правителствата на държавите-членки омбисмят да започнат преговори с разработчиците. За да започне такъв процес е нужно четири страни от блока да заявят искането си. Унгария и Словакия вече купиха от руския препарат. Интерес проявяват интерес, а официални представители на ЕС информираха, че Италия обмисля да започне производството на “Спутник V” на своя територия. 


Всичко това се случва на фона на нестихващи критики към Брюксел заради бавния процес по ваксинация и проточването на процедурите за одобрение. Освен това на този фон бивша вече държава-членка (Великобритания) обяви, че разхлабва част от ограниченията. Европа обаче е обхваната от трета вълна на инфекцията и редица държави затягат мерките. Италия наложи нови блокади, болниците в Париж са обект на огромен натиск, а Германия отправи предупреждение за усложняване на епидемичната обстановка.


ЕС до този момент е подписала договори с шест западни производители. Започа преговори с още двама. До момента одобрени са четири препарата, но производствените проблеми водят до забавени доставки, намалени количества и съответно забавяния във ваксинационните планове. Това е и причината някои страни в ЕС сами да търсят решения. 


Ако "Спутник V" получи одобрение и се присъедини към арсенала на ваксините в ЕС, това би било дипломатически триумф за Русия чиято търговия с блока е възпрепятствана от години заради санкциите, наложени след анексирането на Крим и намесата на Кремъл в Източна Украйна.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6688 |15.03.2021 Божков започва предизборната си кампания на живо във Фейсбук . 2| 3157 |15.03.2021 Започват Великденските пости, без църковни бракове . 3| 3171 |11.03.2021 Започва имунизацията по електронен регистър . 7| 3954 |10.03.2021 От утре започва ваксинацията на записалите се онлайн. Избор няма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads