Реклама / Ads
22| 3862 |12.02.2021 НОВИНИ

Русия не е подала документи за одбрение на “Спутник V” в ЕС

.
Повече от седмица измина, откакто руският производител на ваксината “Спутник V” получи огромен тласък след публикация във водещо издание. Въпросът обаче е връзва ли се ЕС на твърденията?
 

Репутацията на ваксината е висока - препаратът е над 90% ефективен срещу COVID-19, а данните бяха направени публични в “The Lancet” - един от най-авторитетните медицински журнали. Допълнително напомпени бяха очакванията към препарата заради твърденията на екипа на ваксината, че преговорите с европейския лекарствен регулатор.


Но ситуацията в момента не изглежда толкова розова, пишат от брюкселското издание "Политико"


Руските разработчици продължават да настояват да получат одобрение и кандидатурата им да се предвижи напред от ЕМА. На този фон се разразява нов публичен дебат дали екипът на "Спутник V" действително е подал първият набор от данни, за да получи одобрение от ЕМА. Под въпрос е колко далеч са от процеса по кандидатстване. 


Лекарственият регулатор на ЕС обаче е категоричен: Объркване няма. “Спутник V” не са кандидатствали за одобрение. От агенцията не са получили никакви документи, въпреки твърденията за обратното, посочиха от ЕМА. 


Объркването 


Смесени са съобщенията, които идват. Руската информационна агенция РИА Новости, например, обяви във вторник, че Европейската агенция е приела документите за кандидатстване. От там се позовават на Руския фонд за директни инвестиции. И тогава тази новина бе взета от англогоезичното издание “Moscow Times”. 


Това не е първият път, в който призрачни досиета се появяват на бюрото на ЕМА. На 20 януари отново имаше твърдения, че разработчиците на “Спутник V” са кандидатствали за одобрение. Това обаче също не е вярно. 


ЕМА е лаконична, но директно - компанията е изразила интереса си да получи одобрение. Агенцията посочва, че ще информира обществото незабавно, след като започне преглед на данните. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3116 |12.02.2021 Журналист: Невъзможен е Дворцов преврат в Русия . 39| 3516 |12.02.2021 Лавров: Русия е готова да скъса с ЕС . 7| 2967 |11.02.2021 ”БСП за България” внесе документите си в ЦИК . 16| 3065 |10.02.2021 Русия иска арест на близък до Навални

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads