Реклама / Ads
20| 18779 |10.01.2022 ГЛАСЪТ

Шефът на Булгаргаз се държи като човек на Борисов, гледащ към ареста

.
Павлов (отдясно на Борисов) бе част от тази бивша елитна компания... Източник: БНР
На всички конкретни въпроси относно ситуацията с газа в България шефът на Булгаргаз Николай Павлов отговаря уклончиво, неубедително и сякаш все нещо прикрива. Защо не внасяме азерски газ през алтернативната връзка от Гърция, - питат водещите на Нова тв тази сутрин. Защото договорът ни е за пренос е през междусистемната газова връзка Комотини – Стара Загора, - отвръща Павлов, а очичките му играят наляво-надясно, нагоре-надолу…
 

Добре, де, нали има алтернативна връзка, защо не се използва тя? Защото по договора… - повтаря същото Павлов. Но нали през съществуващата точка „Неа Месемврия" - точката на свързване на газопровода TAP с гръцката газопреносна система на DESFA вече се внасят известни количества, - вече питаме ние, защото тези от Нова се отплеснаха. Няма отговор. Павлов едно си знае, едно си бае: По договор е връзката…

 

Този човек се държи много, много странно. Уплашен е и все повече заприличва на някой, който е извършил нещо много лошо и очаква да бъде задържан. Знае за какво става дума и прави епични усилия да прикрие големите пакости. Дали не е зависим от тези, които са го назначили? Те ли са му разпоредили да обслужва интересите на руската Газпром или да/не? Защо се получава така: Русия печели стотици милиони от по-скъпия газ, продаден на България, а всички българи губят стотици милиони, защото Булгаргаз овърта за възможността да разполагаме с договорените количества азерски газ, значително по-евтин от руския. Николай Павлов и въобще ръководството на Булгаргаз руския интерес ли защитават или българския? Павлов твърди, че е предан на националния интерес, но поведението му не излъчва достоверност... Нещо повече, той обещава на 11 януари "Булгаргаз" да внесе заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) с прогнозна цена на газа с "поне 12-13% по-ниска" от сегашната. Това обаче едва ли ще разсее облаците около дейността на дружеството, която той упорито държи в дълбока тайна, макар да става въпрос за публични средства.

 

И още нещо. На питанията за продажба на газ от находището в Чирен за Румъния, Павлов заявява, че Булгаргаз не продава количества на северната ни съседка. На уточнението, дали това не се прави от някоя посредническа фирма с лиценз за подобна дейност той вдига рамене – не знаел дали има такова нещо, а и не му било работа. Той не знаел?!... Половин България знае, само Шефът на Булгаргаз няма понятие. Павлов наистина ли смята, че българите до един са идиоти?

 

Твърде показателно е също, че шефът на Булгаргаз се явява по медиите сам и отказва да участва заедно с експерти, които познават ситуацията и темата доста добре и изричат факти, които той не може да опровергае. Защо така?

 

Всъщност дали Павлов не предпочита да бъде арестуван, за да се избави от огромната тежест да обяснява неща, в които не вярва самият той? В ареста няма да му звънят по телефона хора, от които той очевидно много се страхува. Или много им е задължен.

 

Това скоро ще се разбере. Както и дали към онова чекмедже с пачките не са пътували и суми от енергетиката с руски или български произход. Няма да има изненадани българи, ако излезе нещо такова. Не казваме, че е така, както не казваме, че Павлов е човек на Борисов, но отстрани изглежда така.

 

И да не забравя: Ако някой е обещал на Павлов прокурорски „чадър“ – излъгал го е. Иван Гешев си има достатъчно дертове по спасяването на Борисов и своето собствено. Известно време ще го залъгват, но в един момент ще стоварят всичко върху него и ще се кръстят, че нищо не са знаели. Затова е най-добре Павлов да си намери добър адвокат.  

 

Емил Азар

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 19286 |09.11.2021 Сийке, защо мълчиш за „Хемус“? Шефът ли така каза? . 18| 9232 |17.07.2019 Шефът на МВР да се извини на руснаците, американците и на нас . 17| 14664 |26.09.2018 „Газпром“ държи заредена винтовка, от кабинета зависи дали ще ни гръмнат . 6| 15749 |10.10.2017 Шефът на КОНПИ да каже колко пари е профукал за прехваления иск към Цветан Василев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads