Реклама / Ads
9| 14499 |23.04.2018 ГЛАСЪТ

Шшшът, че ще ти откъсна ушите!

.
Все се намират кандидати да ни дърпат ушите...
Всеки е чувал този израз за ушите. На мнозина са им дърпали ушите като малки – в къщи, в детската градина, в училище. Възпитателният способ с ушите е част от българската педагогическа традиция. По-точно от нейната наказателна част. Шшшшът, че ще ти откъсна ушите! Така по-силният и овластеният заплашва детето, което трябва да помни урока и да внимава, когато вече е голям човек.
 
Такава точно фраза главният прокурор Сотир Цацаров не би произнесъл на глас. Но това послание е сместено между редовете на питането му към вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. А питането бе по повод изразено от нея мнение, че акцията по ареста на кметицата на „Младост“ е малко прекалена.

Цацаров реагира мигновено: "Смущаващото в случая е, че думите "прехвърлиха се границите" са изречени от вицепремиера, отговорен за съдебната реформа на официален брифинг в Министерския съвет. Какво послание излъчват тези думи към Специализираната прокуратура и позиция ли е това твърдение на целия кабинет?"

 

Няма да разберем дали Захариева изразява общото мнение на кабинета, защото там мишките са повече от хората. Колкото до премиера, той едва ли ще защити Захариева, защото тава би означавало да засегне Цацаров. Ние пък ще сме в неведение дали между изпълнителната власт и прокуратурата не е тръгнала пукнатина.

 

Думите на главния прокурор са заплаха. Положителното обаче е, че вече никой не се съмнява кой е поръчал шумната акция в центъра на столицата.

 

Изреченото от Цацаров има и друг подтекст: Ти на ква се прайш, ма?! Не знаеш ли кой командва тук? Още една версия: Борисов, стегни си хората, да не заиграе мечката в банкянския ти двор! Друг „превод“: Аз командвам в тази държава!

 

Да се търси подтекст в изречения на Цветан Цветанов е трудно. Но дори и той с оскъдния си речник изпраща послания. Например след КСНС при държавния глава Румен Радев, вторият човек в ГЕРБ, но пръв говорител на партията, рече: “За всички е ясно, че президентът гледа на Изток. Има съмнения, че този човек е зависим от други държави“. Без всяко съмнение, това означава, че Цветанов заявява, че нещата са докладвани където трябва. Освен това самият факт, че не Борисов, а Цветанов е пуснат да дразни президента, е тактически ход. Премиерът иска да унижи президента. Пуска му Цецо. Може да съм пожарникар и мутра, но ще те смачкам, каквито и фигури да си въртел в небето. Аз ги въртя на земята… Грубичко е, но е автентично. Нали не си мислите, че в главите на тези персони звучат Моцарт, Шекспир или Яворов. Търсете там пари, гащи, далавери, власт...

 

Министър Нанков бе сред първите, които се втурнаха да изпълняват препоръката на Боса за срещи с президента, на които да му обясняват какво са постигнали. Та Нанков се разбърза да блесне: „Бъдете сигурни, че ние не сме от тъмната страна - при нас всичко е публично и в реда на законосъобразните процедури, които провеждаме. Дори тунелите "започнаха да стават светли". Нанков е като онези ученици, които са готови на всичко, за да изкарат добра оценка, която не могат да изкарат по друг начин. Освен това Нанков не знае разликите между палаш и немска овчарка. Посланието му е към капо ди тути капи, а не към гражданите, които са реалният му работодател. Давам пример с Нанков, защото олицетворява в голяма степен поведението и говоренето на повечето му колеги в кабинета. В Ловеч не се гордеят.

 

Президентът Радев също има какво да усъвършенства по линия на посланията. Страната била като строеж, тъмен строеж, не се знае кой е инвеститор, кой строител, откъде са материалите и пр. В тази тъмница сме отдавна. Затова се държим като самуилови войници – без път и посока. Време е някой да помогне на хората – нека е Радев. Ако има сила и смелост да се заеме. Има ли?

 

Най-директни в изразните средства през изминалата седмица бяха спецпрокурорът Иван Гешев и Пламен Георгиев, шеф на новосъздадения мегаорган за борба с корупцията. Стараха се и се престараха. За „брилянтната“ им акция говорят всички вече дни наред. Ако това е целта – постигнали са я. Тя и заместничката й Биляна Петрова бяха третирани пред погледите на стотици граждани както нашите медици в Либия, обвинени че са заразили деца със СПИН. Не им е била давана вода, нито са пускани до тоалетна. Но пък не са им изтръгвали ноктите… Спазили сме закона от А до Я, заяви Гешев. И понеже знае, че това което извършиха е тъпо, уточнява, че такъв закон са приели политиците. Този се готви за кариера извън прокуратурата, да знаете.  

 

Памен Георгиев не изостава: Ако бяхме в една държава на Запад от нас, никой нямаше и да си помисли да каже и дума в защита на този човек (Иванчева).

Георгиев, Пламене, Калитко, овчарче, послъгваш. В нито една държава на Запад от нас нямаше да има такава акция. Първо, защото там хора като теб и Гешев щяха да заемат постове според възможностите. И второ, защото има поне няколко други начини да се проведе успешно такава акция с гарантиране събирането на докзателства. Според закона. Да, гражданите искат борба с корупцията, а не имитация на борба с корупцията. Освен това се питат: Ако кметицата на един район, бил той и столичен, е поискала 250 000 евро, колко ли иска Фандъкова? А Борисов? Гешев и Георгиев, разбира се, никога няма да чуят такива въпроси. Нито ще прочетат такива сигнали. Те са от работилницата на Кой.

 

Какви други послания и подтекстове крият различни събития?

Например убийството на данъчния Иво Стаменов. Борисов и Цацаров го нарекоха „изстрели срещу държавата“. С цялата патетика, на която са способни. Дадоха клетва, че ще използват целия ресурс на държавата да разкрият извършителите и поръчителите и те да си получат заслуженото. Е, получиха си заслуженото – живеят си на свобода и си харчат хонорарите. Убийството имаше ясно послание: Писна ни да ни рекетирате. Минахте границата. Властта и прокуратурата го разчетоха и си останаха със заканите. Щото нали…

 

Послание съдържаше и убийството на близкия до ГЕРБ бизнесмен Петър Христов. То бе: В една кочина сме, но ако не ни давате това, което искаме, ще си го вземем сами. Така и стана. „Писмото“ бе прочетено правилно. Следите изстинаха и се изгубиха. А и никой не ги търси.

 

Къде в този български вариант на „Скрабъл“ са позиционирани медиите? Нали те би трябвало да са „преводачът“ на новините и събитията. Отговорът е: На колене пред властта. Поведението им излъчва това послание. Моделът бе наложен от Делян Пеевски, а „философията“ му е събрана в краткото: Направи свирка на силния - спечели милиони и власт.  

Ноам Чомски бе казал: Това, което хората искат да научат, няма да го намерят във вестниците. У нас 90 на сто от изданията са на триадата. Или под неин контрол. Това казва всичко. Който не слушка, ще му дърпат ушите и няма да папка. Важи за всички, не само за медиите.

 

И понеже говорим за послания, няма как да не спомена случилото се на концерта на Силви Вартан. Изтъпанил се Цецо в ложата, гледал и слушал, а накрая изпратил кошница с цветя за певицата. И тогава публиката мощно го освиркала. Няма да тълкувам посланието от тази реакция. 

 

Честита свобода.

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 77915 |21.04.2018 Да, България е най-мутренската и свинска държава! . 17| 18140 |18.04.2018 Тихо, премиерът плаче! . 25| 19542 |17.04.2018 Зад споровете за Сирия и ”Новичок”, „златният член“ ни докара до ръба на скалата . 16| 16866 |13.04.2018 Някой има полза “Желяз и момчетата“ да е Биг Брадър – сълзи и сополи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads