Реклама / Ads
33| 21381 |26.06.2010 ГЛАСЪТ

„Стъклен дом” преля в порно, включва се и министър

.
Здравейте, деца на революцията! Видяхте ли, порното пак е в разцвет. Симпатягите от „Стъклен дом” Радина Кърджилова и Явор Бахаров участвали във фотосесия (виж руб. "Фабрика за клюки"), която ги приближава много повече до свободния секс, отколкото до изкуството.
 

Не, не съм против. Явор е щрактнат в поза „духовен живот”, заради каквато Хю Грант преди години се озова в центъра на световното внимание, а готината Лиз Хърли го изостави.

Интригата в нашенската сага може да стане още по-заплетена, ако приятелката на Бахаров Луиза Григорова, също участничка в „Стъклен дом”, реши да реагира по нестандартен начин. Както виждате, това, което сценаристите не можаха да измислят, го поднесе животът. По друг повод Луи Арагон е казал неща, които доста прилягат като ръкавица на сегашната ситуация: „Светлината идва от жената.“ („De la femme vient la lumière.“) и „Няма щастлива любов.“ („Il n'y a pas d'amour heureux.“). Няма какво да си кривим душата, от позите на Радина наистина струи светлина. Хубаво момиче. А че няма щастлива любов го знае всеки над осемнайсет...

Скандалните снимки, на които се вижда как дама прави френска любов на актьора Бахаров, а Кърджилова е свалила нелепите си дрехи и е гушнала бутилка, са се появили в чужд сайт. В същия този сайт е пълно с любителски голотии и откровено порно. Има и фото отмъщения на изоставени момичета и момчета, които си го връщат нагледно за поруганите чувства. На пръв поглед изглежда малко извратено, но всъщност е значително по-хуманно, отколкото разлюбените да се бият и колят заради изневери.


Във форумите мненията за палавите актьори са обичайните - от осанна до разпни го. Някои искат хубавата Радина да бъде убита с камъни, други я оправдават, а трети споделят някои свои виждания за нея... Разбирате какво имам предвид. Има и такива, които подозират, че зад голата сесия наднича жълт PR. Възможно е, особено у нас. Почти всички обаче правят асоциации с порното. Но не са прави. Ама никак.

Истинско порно, драги съотечественици, сътвори транспортният министър Александър Цветков. Пред микрофона на Дарик радио този титан на демокрацията обяви, че е нужен контрол на информационните сайтове. Според министъра правилата за всички медии трябвало да важат и за информационните сайтове, които също са медия. Колумб... Вероятно усетил се, че отива към фатално разголване, Цветков бърза да си лепне смокинов лист отпред с уговорката, че писането във форумите е право на хората, които участват в дискусията и всеки може свободно да изразява мнението си. Проблемът, според него, идвал, когато някоя информация не е проверена, а се тиражира. Веднага ми се иска да попитам министъра следното: кое от следните твърдения може да бъде определено като проверено и кое – не. „Сегашното правителство е най-доброто от хан Аспарух до днес” и „Сегашното правителство не изпълнява предизборните обещания на ГЕРБ”. Или: „Парламентарната група на ГЕРБ е сбор от гении и отговорни пред Родината хора” и „В парламентарната група на ГЕРБ има случайно попаднали хора, които не стават и за чеп за зеле”. Кажете, г-н министър Цветков по какъв начин да проверим колко демократично или консервативно е било правителството на Аспарух и как се е справяло с кризата, насадена му от Византия. Кажете също кой ще определя кое е проверено икое не е. Трибунал по цензурата ли ще създадете? Или ще се разминем само с някакъв идеологически отдел в ЦК на ГЕРБ.

Министърът казва и още нещо изключително важно. Интернет медиите трябвало да бъдат контролирани, както класическите медии, според закона. Да не би да иска да ни каже, че останалите медии се контролират? Нима е пропуснал запитването от кабинета на премиера Борисов към медиите дали им е оказван натиск и последвалата хорова клетва, че няма такова нещо?
Не станаха ли много загрижените от сегашното управление за здравето на свободното слово? Искра Фидосова предлага контролът да залегне в закона за изборите. Цветков творчески доразвива нейните юнски тезиси. От месеци служители на ГДБОП тормозят редакции да им издават айпита на хора, коментирали управленци на различни нива. Защото тези управленци, видите ли, не харесвали какво се пише за тях, обижда ли се. Намесват се и прокурори в тази полулегална и полузаконна суетня. Стигна се дотам един ректор на столичен ВУЗ да иска полицаи да му осигурят айпито на коментар, в който някой си твърди, че имал любовница, която прередила доста свои колеги в научното си развитие...

Дават ли си сметка някои властници в какво хард порно ни вкарват? Пред техните идеи Маркиз дьо Сад изглежда като пионерче от отряд „Винаги готов!”. Но това не е всичко. Милите привърженици на контрола върху медиите отиват още по-далеч. Те сняждат по един неповторим начин порното с идеологията. Нещо, което би накарало да се гордее с тях самият генерал Павел Судоплатов. Същият, който бил натоварен през 1946-1947 г. лично от Сталин със задачата да "спасява" Георги Димитров, "неутрализирайки" политическите му опоненти в България. Така се ражда акция „убеждаване”, в която стотици българи са привикани в полицията за „събеседване”, между тях и доста журналисти.

Разбира се и Фидосова, и Цветков твърдят, че става дума единствено за правила, които ще доразвият демокрацията, а не за цензура и контрол. Всъщност те не са новатори в това начинание. В Германия по времето на Хитлер се създава Гестапо, известно като Geheime Staatspolizei - тайна държавна полиция, наричана преди това “Отдел 1А”, който трябва да защитава германските граждани, борейки се с „всички опасни за Държавата тенденции”. И се почва с медиите, сетне с евреите, славяните – знаете го този урок. А замисълът е толкова благороден. Същите демократични принципи изповядва и КГБ, което бди над газетите да не се промъкне в тях вражеска пропаганда или изкривяване на партийната линия. Подобна „философия” проповядва и нашенското Шесто управление на Държавна сигурност.

Гестапо, КГБ и Маркиз дьо Сад. Виждате ли какво въображение имат някои днешни идеолози от управляващите в стремежа си да защитят свободата на словото и медиите. Както се казва, няма прегради за доброто и справедливостта, когато ти идват отвътре.

Ще кажете: тръгна от едни разгологъзени снимки на млади филмови звезди и стигна до Гестапо. Нерде Ямбол, нерде Стамбул... Няма начин, скъпи мои сънародници, защото връзката е пряка и се казва ценностна система. Докато ние спорим дали е възпитателно или не нашумели лица и ненашумели такива да се показват голи – голенички онлайн, идеологическата машина на властта ще изфабрикува точки и алинеи, с които да ни опази от „вредното влияние”, от криворазбраната свобода, от изкушенията на Дявола и кривванията от правия път. Прогресивно и хуманно.

Само че аз предпочитам голите Радина и Явор, колкото и втрещително да изглежда това на майките им, вместо арматурата на новата Берлинска стена пред свободата на мнение и слово. Допускайки това да се случи сякаш с пълен глас заявяваме колко е добре, че сме пропуснали и Уудсток, и сексуалната революция, и „сърдитите млади хора”, и Унгарските събития, и Пражката пролет...

Тези, които искат да наваксаме изгубеното, стават все по-неудобни.

Севт ІІІ,
Тракийски цар

P.S.
Цветков и Фидосова или Радина и Явор. Изборът трябва да направи всеки сам. За да може после, когато осъзнае, че е сгрешил, да знае кой му е виновен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 10511 |24.06.2010 Почитай властта, както комунист - мумията на Ленин . 11| 11744 |21.06.2010 Четвърти километър . 14| 11380 |19.06.2010 Балада за лъжата . 25| 13420 |17.06.2010 Уроци за овце, лъвове и наведени главици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads