Реклама / Ads
7| 5812 |03.06.2007 ГЛАСЪТ

Станишев даде гросмайсторски шах на лобитата в БСП, очаква се да ги матира

.
Първанов бил звънял на Станишев снощи да го пита какво е намислил с този неочакван ход – оставка на цялото изпълнително бюро на БСП. Не е важно какво му е отговорил младият соцводач и премиер. Вероятно се е направил на умряла лисица и е казал няколко витиевати изречения.
 

 

Огнян Стефанов

Който поне малко разбира от политика е наясно, че Сергей Станишев направи нещо гениално: с един удар реши въпроса за оставки, прения и подмолни войни. Всички главно действащи лица от скандалите през последните месеци са аут от ръководството на партията. Вместо да ги уговаря един по един, те да се репчат и плашат с разцепление и вадене на кирливи ризи, той ги отвя с един жест. Сега каквото и да кажат Румен Петков, Румен Овчаров, Янаки Стоилов, Илия Божинов и пр. Все ще е като вопли на засегнати хора с интереси.

Браво, Сергей, браво Станишев! От Луканов насам никой не си е позволявал такова авангардно поведение, което на всичкото отгоре съответства на европейското в подобни ситуации. На Балканите обаче то е като еделвайса в планините...

Какво реши младият лидер с този ход.

Първо: изолира двамата Руменовци и им показа, кой командва парада в партията. Дали днес единият от тях – Овчаров ще бъде избран за зам-председател е под въпрос. Петков обаче сигурно остава само министър. При това с орязани крила, след като му съобщиха вчера, че се прави Национална агенция за сигурност. На Петков ще му останат полицейските функции, но му измъкват контраразузнаването, което е шамар, откъдето и да го погледнеш. Самият Петков не можа да прикрие раздразнението си и почна да прави уговорки, че тепърва ще се решава, ще се преценява... Няма такова нещо, г-н Петков, щом шефа на партията и изпълнителната власт го е наредил, можеш само да козируваш и да изпълняваш. Това повелява червената традиция.

Освен това Станишев ловко качи на ските две лобита, които имаха намерение да водят люта битка за позициите си. От една страна Татяна Дончева и Иляна Йотова щяха да искат доказателства за обвиненията срещу Румен Овчаров. Понеже такива няма, а само сочене с пръст и неясни обвинения в корупция, то нещата около Овчаров щяха да изглеждат несправедливи.

Другата страна, която изповядва съветите и заветите на Лилов в лицето на Янаки Стоилов и Илия Божинов щяха да искат мъст за Овчаров докрай и заемането на мястото му от Стоилов.

Третият опечален е Румен Петков, който вероятно ще се раздели със зам.-председателството, за да остане министър с орзани криле. Още по-опечален от него обаче вероятно е президентът Георги Първанов. Ударът с новата агенция за сигурност е много голям, защото тя ще е свири под палката на премиера. Освен това с внезапното си решение вчера Станишев показа на Първанов, че с кукловодските му амбиции на президента да кадрува на „Позитано” 20 е свършено. 

Второ: с оставката на цялото бюро Станишев отсече още няколко глави на ламята, известна като корпоративни интереси в партията. В новото ръководство едва ли ще се окажат Мая Манолова и Росен Карадимов, които, не е тайна са в топли юридико-съветнически връзки с бизнесмените Гриша Ганчев и Христо Ковачки. Извън борда на новото бюро вероятно ще остане и Евгени Узунов, който е шеф на холдинг „Стара планина”.

Предстои най-интересното, да видим как ще се държи Станишев на днешното заседание на ВС на БСП. Отстои ли позициите си, ще направи заявка за исторически завой на левицата. Да се очаква война или поне откриване на фронтове е нелогично. Партията, известна с желязната си дисциплина, ще приеме решенията на своя лидер. Може да има мрънкане и оперетни изяви в някои медии, но като цяло всички ще се подчинят на волята на своя водач. Така поне могат да запазят част от привилегиите, заради които всъщност са в голямата политика. За колко време – зависи пак от Станишев. А той очевидно знае как да изненадва.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3561 |19.04.2024 Хубаво е да си министър, дявол да го вземе! Новите отровители или какво е газлайтинг? . 23| 7537 |17.04.2024 Всичко върви по план - плана на премиера Борисов. Жътвата започна, честити честни и демократични избори! . 15| 10318 |16.04.2024 Нещо лично към магистратите, недоволни от реформите: Не ви пожелавам това, което причинявате на други! . 12| 6367 |13.04.2024 Войната на снимките: Българският елит плаче за „тоягата на Хувър“, но няма народ да удари!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads