Реклама / Ads
0| 12539 |19.04.2022 ГЛАСЪТ

Стефан Янев като руски самогон в бутилка от Кока-кола

.
Все по-често коментатори, анализатори, политолози, социолози и прочие говорят за Стефан Янев като бъдещ фактор в българската политика. Дори незаобиколим фактор (според Слави Василев). А човекът още е във фаза „много ми се иска, но не ми стиска“. Защото Янев няма плещи да понесе сам отговорността за политически проект – трябва му гърбът на президента Радев.
 

Той така прекара времето и като служебен премиер – под сянката на държавния глава, който вече бе повел битка срещу модела „Борисов“, олицетворяващ всичко корумпирано, за което се сетите. През първите два-три седмици от мандата на първото служебно правителство Янев дори не можеше да върже няколко изречения в логична последователност. Помогнаха му, вероятно е репетирал и пред огледалото, но горе-долу започна да се държи сносно пред камери и микрофони. Сносно не е синоним на „отлично“, дори на „добре“, да се разберем.


През второто служебно правителство шефката на кабинета му спусна бариерата за професионалните пиари и разбиращи от поведение в политиката хора и сама се зае да моделира своя човек. Ключът от бараката е в „своя“, наясно сте, не сте малки…
Цедката за посетители пред кабинета на Янев се превърнала в митническа бариера, твърдят хора, познаващи дебрите на „Дондуков“ 1. Клюки са подобни твърдения, естествено, защото никой не е „светил“ какво се случва и говори в кабинета на министър-председателя Янев. За предшественикът му Борисов се заговори усилено, че в същия кабинет са се провеждали упражнения по Кама-сутра диванен вариант, но това си остана в разказите на служители от НСО и някои по-наблюдателни служители на МС. Което не е разколебало общественото мнение, че се е случвало точно това, просто не излязоха снимки, записи и видеа от въпросните сеанси. Колко сделки за магистрали, кърпене на дупки, руски газ, руски едикаквоси, полети на футболисти и разни фусти с правителствения самолет, кредити от ББР, поглъщане на активи от КТБ са се случили вътре – никой не знае. Можем да предположим, че става дума за милиарди, дори да сме сигурни, но главният прокурор засега прикрива с гърди митичният грабеж.


Но да се върнем на Янев. Партията му – бъдещата – щяла да е патриотична (патриотите всичките са в политиката, май, а ние, дето сме отвън, сме само идиоти…), центристка и щяла да проповядва неутралитет. Тоест, ще си кротуваме в ЕС и НАТО, но ще се надупваме нежно на Путин. Прощавайте за израза, но ми се струва подходящ за досегашното поведение на Янев. Щял да обере вот от БСП, от ИТН, от „Възраждане“, ВМРО и други. Ако това е така, можем да очакваме пропутинска политика, опакована в патриотичен целофан.


И всичко това под крилото на Румен Радев?

 

Хайде да си говорим откровено. Янев не притежава дори малка част от това, което е Радев. Не че Радев е безгрешен. И Янев е бивш военен, генерал, но не мислите ли, че политиката и управлението на страната нямат нужда от повече лампази? Руският генерал Лебед, трагично загинал в съмнителна катастрофа с хеликоптер, казваше: Генерал политик, е все едно евреин еленовъд.
Има изключения, разбира се, но Янев не е доказал, че е от тях. Освен, когато е пред огледалото...

 

Скучен, лишен от харизма, без индивидуални впечатляващи качества, сигурно добър изпълнител - нищо повече от това. Стремежът към властта е движеща сила у него и това той дори не успя да прикрие, когато вместо премиер, му дадоха военното министерство. Егати политика е, щом се разсърди като дете и се държеше като такова, докато му посочиха вратата. Тази себичност, неовладян стремеж към власт и неконтролиран нарцисизъм го правят слаб избор за водач на политически проект. Дори временно да бъде имплантиран в лелеяното от него пространство, бързо ще стане жертва на центробежните сили. Не е роден водач. Не е изграден политик. Не е дипломат от гръцко, сръбско и турско ниво, да не говорим за още по-големи школи. Руски самогон, налят в пластмасова бутилка от Кока-кола – това ще е продукта „Янев“.


Защо президентът Радев залага на такъв играч? Загадка. Ако въобще е вярна тезата, че идеята за Янев е негова… Интелигентността на Радев би трябвало да борави с други критерии, освен ако пейката с резервни играчи не се е изчерпала...

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 14745 |04.04.2022 Буча: Иди и виж! Докато гинат хиляди в Украйна, путинофили у нас се татуират . 0| 26294 |28.02.2022 Янев не издържа товара на думите, а Путин го довърши . 122| 12887 |20.01.2022 Защо САЩ да нападат миролюбива Русия, като Канада и Венецуела са до тях . 20| 18763 |10.01.2022 Шефът на Булгаргаз се държи като човек на Борисов, гледащ към ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads