Реклама / Ads
10| 15343 |31.10.2017 ГЛАСЪТ

В страната на тиквите мафията диктува на здравеопазването

.
Не, не е Хелоуим...
Разбрахте ли голямата новина? България е №1 в ЕС по отгледаждане на тикви. 133 000 тона тикви и кратуни сме произвели! След международния триумф на премиера Борисов, това е второто нещо, с което можем да се гордеем. Ето ви истинското лого на българското председателство: гълъб с маслинова клонка в човката, кацнал върху планина от тикви и кратуни.
 
***

Проф. Николай Петров подаде оставка. Поредният здравен министър, който си тръгва твърде рано. Дали е виновен за онзи договор, който подписал за милион и нещо с приятеля на дъщеря си? Прокуратурата казала, че не е. Цветан Цветанов сглоби някакво изречение – да не повярва човек – намесвайки морала. Борисов, премиерът ваш, приел оставката.

Запомнете едно: проф. Петров не го махат заради откраднат милион. Махат го, защото така е било решено. Ако беше заради зоупотреба правителството и парламентът щяха да опустеят. Което прави 130 000 тона минус 260…

 

***

Сред управляващите поне един би трябвало да знае, че рано или късно най-лошата комбинация от обстоятелства се случва. Това гласи Втория закон на Сод.

Проф. Петров е отличен реаниматор и анестезиолог. Но се остави да го заблудят, че ще се правят реформи и че, ще има политическа подкрепа. Освен това не е от техния кръг. В мига, в който трябваше с нещо да отвлекат вниманието от издънките, в които ги изловиха и те пуснаха кучето бТВ. Казаха само едно: „Дръж“ и то си свърши работата. Не му е за първи път. По същият начин бе сдавен и

предишния шеф на ВМА и депутат от ГЕРБ проф. Стоян Тонев.

 

Кучето обаче не беше насъскано подир приятеля на Бойко – бившият министър д-р Петър Москов. Помните ли скандала с ваксините“ А с пръстовите отпечатъци? Не позволявайте успехите на тиквения и кратунения фронт да ви замъглят съзнанието.

 

***

Не са гадни педерастите, а педерастките номера, - казва един познат. Тези дни големият холивудски актьор Кевин Спейси признал:  „от години споделям живота си с мъже“. Мнозина бяха шокирани. Нямаше обаче шокирани, когато босът на „Агромах“ се изцепи на някакво селско увеселение, че кметът на Симитли и Бойко Борисов имат тайна креватна тайна? Много неща, които ни се представят по един начин, се оказват съвсем други. Толкова ли е свикнал българинът, че дори не се изненада? Има ли това връзка с оставката на здравния министър? Вие кажете. Кметът на Симитли не само не подаде оставка, но връзките му с централната власт станаха още по-топли.

 

***

По време на извънредния пленум на ЦК на ГЕРБ Цветанов си разкъса ризата, образно казано, от възмущение, че на конгреса си БСП и по-конкретно Корнелия Нинова разпространявали фалшиви новини за ГЕРБ и кабинета на Борисов. Няма да се обзалагам, дори Цветанов знае какво е „фалшива новина“, но ще дам пример как едно изречение може да съдържа едновременно фалшива и истинска новина. „Децата на Цветан Цветанов, този властелин на словото, учат в ултра скъпи училища“. Видяхте ли?! Едната завършвала висше образование в Лондон, другата е в Италианския лицей в Горна баня, а третата - в Англо-американското училище в Панчарево. Когато споделих този факт с бай Хасан от Факутето той си удари капата в земята: Казах ли ви, че на богатите децата винаги са умни! След което бай Хасан взе лист и молив и почна да смята. Годишните такси за обучението на първата и третата са към 100 000 лв. Само таксите. Пресметна също стандартът в Лондон и курса на паунда спрямо лева. Прибави и шестте жилища на фамилията, за поддръжката на които отиват бая пари. Накрая тури чертата и сметката излетя към 200 000 на година, че и нагоре. Колко желязо и жица трябва да предаде един циганин, за да изпълни това условие за умни деца? – попита бай Хасан и се изплю. А не беше прибавил хобитата на водещия политик: театър, опера, симфонични концерти, джаз клубове, тенис, конни надбягвания, закуски в Белия дом, голф… Прост човек е бай Хасан. Няма понятие откъде се натиска копчето за журналистически разследвания, оставки, далаверки и прочие важни неща. Дори не му минава през ума, че утре Петър Нанев от бТВ  може да е депутат от ГЕРБ. Или клиент на Цацаров. Зависи…

 

***

Какво може да се скрие зад една оставка?

1.    Подкрепа на ГЕРБ за закона на Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС за „вторичното ограбване на КТБ“.  

2.    Обещаното от Борисов на Путин строителство на АЕЦ в Белене.

 

***

Около 500 медици напускат страната годишно.

В България има 460 болници. Населението е около 7 милиона. Това е три пъти над европейските стандарти! Като качество на медицинското обслужване обаче сме на дъното.

В Холандия болниците са 120, а населението – 11,5 милиона. 

По индекс EHCI за качеството на здравеопазването в Топ-5 на Европа влизат: Холандия, Швейцария, Исландия, Дания и Норвегия. Всички те събират от 830 до 870 точки от 1000 възможни. България е с 458, което я запраща в зоната на „критично ниски стойности на всички показатели“.

Истината е, че за парите, които даваме, можем да получим по-добро здравеопазване.

Десет години сме в ЕС. Осем от тях се падат на ГЕРБ да управлява. Резултатът е 130 000 тона тикви и кратуни…

 

***

Хайде да свалим черните очила. Проблемите в здравеопазването не означават само нещо лошо. Има и много положителни неща, които произтичат от тях. Високата смъртност например осигурява разцвет на погребалния бизнес. Повече погребения – повече икономика, нали г-н Горанов? В България на всеки 12 минути умира човек. И почва едно звънене – истинска благост за мобилните оператори. Част от роднините са пръснати къде ли не, дори в чужбина. Това са разходи за самолетни билети, таксита, автобуси, влакове. Които са с коли плащат за винетка, зареждат гориво, купуват сандвичи и кафета. Ковчега, житото, бонбоните, свещите – и те струват пари. Разбира се и обяд за Бог да прости. Същите разходи са и за обратната посока.

Затова по-полека с критиките.   

 

Имало проблеми и корупция в правителството. Цветанов вика, че това било фалшива новина. Не, Цецо, не е фалшива, а стара. Та проблемите във властта означавали възход на мафията. Е, и? Когато мафията процъвтява това означава повече спечелени обществени поръчки, повече работни места, повече нахранени семейства, реализация на специалисти, придобиване на нови специалности, алтернативна заетост, ръст на потреблението, паричен оборот, възможност за кариерно израстване, активно правосъдие, повишаване на жизнения стандарт, подновяване на автопарка, контрол върху политическите партии, контрол върху институциите, контрол върху кадрите, отворени врати към политиката и бизнеса, дисциплинираност, правила... Както виждате, проблемите могат и да са предимство, което дава големи шансове. Оттук и положителните новини, за които говорят Борисов и Цветанов.

Това не разбират проф. Петров и други като него. Играйте белот с премиера, хващайте се на бас за мачове, говорете нечленораделно, плащайте си рекета навреме и всичко ще е наред. Само така се постига триумф от 130 000 тона тикви и кратуни.

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 22143 |24.10.2017 Ако ще ни управлява мафията, по-добре тази страна да я няма . 10| 14768 |29.08.2017 Мафията си вършее, МВР си спи... . 26| 47242 |23.08.2017 За режима на Борисов новините срещу мафията винаги са „фалшиви”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads