Реклама / Ads
24| 14206 |19.02.2021 ГЛАСЪТ

...Талита куми!*

.
Соня Момчилова
Обходи църкви и манастири, Борисов. Обещаха му да се молят за него до сетния си дъх, просветлени владици и духовни стожери. Наградиха го и го превързаха с ленти, екселбанти и лаврови венци като Цезар. Като йерусалимски месия. Като отец и син и на сина ослицата го почитат из ден в ден. Той им целува ръка, те го ръсят с миро и здравец, а на мен ми прилича на взаимно здравословно попляскване с брезови клонки в руска баня.
 

Те го ръсят с тамян, той ръси милиони за здравето на църквата, ръси и за най-малкия външен дълг и за благоденствието, за което сме слепи и глухи.

          Зачерви се от здраве Борисов. От политическото здраве. Само миряните му викат: Къде скри парите?! Коя е Мата Хари?! Лайняната тръба ще идеш ли да видиш?!

И това на входа на храма господен! Простотия! Липса на уважение. На обикновена благодарност, ако питате мен, за всичко дето прави човека, навъртял десетки хиляди километри в джипката, която му става все по-тясна. Не се спира. Като Свети Георги на коня е, или като Свети Димитър, не на Свети Мина прилича повече и той е конник, но го е еня за семейството и благополучието във всеки дом. Препуска с джипката, Светиня Му, раздава пари, подписва списъци с полуживи поп-икони /каква ирония само ПОП и ИКОНА/ а зад дуварите в Банкя бебетата реват. И цялата баташка мъка от поднебесната се изписва връз брадясалия мъжествен сурат едни кресливи жени, майки на уж болни деца викат отчаяни и разбеснели се като харпии пред портите на банкянските покои.

          Не е лесно да си баща на неблагодарно племе. Щот то туй не е нация. Хеле европозиционирана и към НАТО ориентирана. Ако беше, щеше да си харчи тихо и възпитано помощите, от „Запази ме“, които светицата ли, мъченицата ли сподвижница Сачева къса от бюджета, като плът от плътта Му.. и да си трае.

 

Толкова святост насъбра тези дни Марко Кралевити, легитимна, благословена и удостоверена от самата църква, от най-свидните й черноризци, че сега е моментът да ви призная, помислих, че ще долети с 200 на сакралното, злощастно събитие с шестнайсетгодишното момче и ще извика над шахтата „Танита куми!“.  Ще се извие волтова дъга, Св Иван Рилски /болничното заведение се има предвид/ ще се разтресе изотзаде и болните ще изрипнат от отделенията за ужас на НЗОК и ръководството на МБАЛ-а, което няма да може да си прибере парите от пътеките. Но така е когато слиза човек от божиите друмища!

Помните ли как идва месията във Великият инквизитор на Достоевски и първо това сторва, за да си припомнят славата му, събралите се за скръбен помен окаяници на йезуитския площад.

Щеше да е прекалено. Прави сте. Все пак добрия вкус трябва да се съблюдава. Трябва да се избягва евтиния пиар и политизирането на личната трагедия, така каза от най-високия, политически  олтар в държвата самата председателка на Народното събрание! Долу ръцете от момчето, което като жертвен агнец, не по волята и не със съгласието на баща си  /изкушавах се да пробутам една старозаветна алегория/ обаче, отлетя към господните порти. Изгоря живота на още един млад човек в оредяващите редици на племето. Като в казана на Молох го изпържихме.

          А все си мисля, можеше да се смаем от чудото. Защото нали помните какво казва мъдрият кардинал на Месията, слязъл да посети скръбното множество – Чудо, Тайна и Власт са трите условия да владееш умовете! И трите, дядо попе, ги владее нашият херой от джипката! Ама не парадира. С Бога и прилика! Това му е модусвивендито на Него, да се свети името му!

          Та нека не правим евтин пиар. Защото този от джипката струвал на бюджета милион седмично и авторите му са земляци на Апостолите. Тихо! Все още се извива дим над раните, както беше казала великата Гипиус, тихи може би молитви са нужни сега и да оставим Първият измежду човеците с един сал началник над камбанарията да си нареди изборите. Другото Бог го решава!

 

П.С. Да и е светла паметта на невинната жертва на губителите на държавата. Ако някога в Йерусалим са ги наричали книжници и фарисеи, днес са безкнижници, но фарисеи продължават да са.

 

Соня Момчилова

За Фрог нюз

 

*„...Талита куми!“, Марк 5:41 - Тогава хвана детето за ръка и му каза: „Талита̀ кумѝ“, което означава: „Момиче, казвам ти, стани!“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 11260 |16.02.2021 Ще се намери ли творец от списъка, който да откаже парите? . 56| 17366 |16.02.2021 Фандъкова, иди във Факултето да обясниш за мъртвото момче, 85% са гласували за теб! . 48| 26175 |15.02.2021 Еврохолд или Пеевски и Борисов купуват ЧЕЗ-България? . 33| 11815 |13.02.2021 Откровен вариант на писмото на Доган, какъвто той няма да напише

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads