Реклама / Ads
24| 22765 |12.01.2023 ГЛАСЪТ

Танц с Путин ли роди идеята за партия на Пеканов? Кой плаща поредното активно мероприятие?

.
Българското чалга-политическо дъно никога не пресъхва. Влагата поддържат стари, по-малко стари и млади чалгари с дипломи по едикаквоси. Отличителна черта за тези ретранслатори на задкулисни новини е живот по западни стандарти и модел, но с възхвала на Путин.
 

Та един от тях от известно време обикаля по план медиите и тръби: Пеканов ще е министър-председател. Пеканов ще е лидер на нов политически проект. При Пеканов ще отидат много от поддръжниците на „промяната“, че и от тези на ДБ.

 

Медийният хор, който по сценарий трябва да подкрепя всяка фалцетна частушка на въпросното лице, запява дружно, силно и фалшиво: Инфарктно положение в редиците на ПП, нова партия ги поглъща. Край на самозванците, идва нова политическа сила. И още от този род.

 

Избирателят не знае (все още) как точно се пръкна партията на на Стефан Янев, който забърка субстанцията, какво бе направено по време на изборите и колко струваше това упражнение, за да имат под ръка кукловодите субект за определени поръчки. Такива експерименти са скъпи, носят рискове и нерядко нанасят вреди.

 

Когато обаче парите са чужди, крадени или от рекет – тяхната загуба не води до скубане на коси. Не падат и жертви – в буквалния смисъл, както е било преди години.

 

Провали ли се план „А“, се преминава към план „Б“. Наливат се нови милиони, поставят се цели, подбират се нужните изпълнители.






Служебният вице-премиер Атанас Пеканов е симпатичен, умен, амбициозен млад човек. Очевидно лицето, което употребява името му в интродукция на „специализирана политическа операция“, върши това по нечия диктовка – в подобни операции соловите изпълнения са изключени. Целта обикновено е да се тестват реакциите на останалите политически субекти, на външните фактори с влияние у нас и на последно място на обществото. Българското общество никога не е заемало важно място в замислите на българското задкулисие. На гражданите просто се натрапва някаква идея и с всички средства на пропагандата, бива превръщана в нещо важно и нужно.

 

Дали това става със съгласието на Пеканов? Най-вероятно. Дали обаче той е наясно за какво точно става въпрос? Сигурно завършилият в Австрия и работилият там млад мъж ще се обиди от подобно съмнение, но по-добре сега, отколкото после, когато не се знае…

 

Резервен играч или скрито оръжие е икономистът, минал също през Харвард? Зависи от гледната точка. Ако идеята е да стане лице на нов патриотичен проект център-дясно, за да се подсили евроатлантическата конструкция в България, която има крещяща нужда от стабилност – ОК. Но едва ли е така, още повече, че Пекановата партия, макар и неродена, отсега се смята за рожба на президента Радев.

 

Другият вариант е да се търси оръжие, което да разруши „Продължаваме промяната“, защото Петков и Василев продължават антируската линия и твърдата прозападна ориентация. Освен това настъпаха прекалено много и прекалено големи интереси на статуквото. Това не се прощава. Обединиха срещу себе си всички, без „Демократична България“. Затова в момента сме свидетели на неистовите усилия на ГЕРБ и Борисов да всеят разкол между Христо Иванов и ПП. Бъдете сигурни, че се използват всички хитрини и подлости на дявола, за да се постигне целта.

 

Ще се налеят милиони, за да бъдат размазани водачите на промяната. „Инвестицията“ ще се избие многократно от парите по Програмата за възстановяване и обществените поръчки. Схемата е изпитана: прокурата знае ролята си, участниците са пресметнали дяловете си.

 

Ако сивата икономика у нас представлява една пета от общия дял, то сивата политика е ¾ от тази на светло. Прозрачността е само пожелание и имитация.






Разиграването на сценката с новия проект на Атанас Пеканов е класическо активно мероприятие, присъщо на милиционерско-мутренския модел, властващ в обществения ни живот и до днес. Не се подвеждайте по красивите думи. „Новичок“ често е използван под формата на парфюм…

 

Промените ще се случат при всички случаи. Това може да стане по труден, дори кървав начин или по демократичен и по съответните правила. Зависи от нас.

 

Огнян Стефанов

 

П.П. Сещам се за една история. През 2018 г. тогавашната външна министърка на Австрия Карин Кнайсл се омъжи и вдигна чудна сватба в Грац. Тържеството се превърна в световна новина, не защото булката бе на 53 години и младоженецът Волфганг Майлингер се изпоти три пъти докато се опитваше да е вдигне на ръце, а защото в ресторанта „неочаквано“ се появи руският президент Путин.

 

Придружаваше го руски хор, който изпълни специален поздрав за младоженците, а булката Кнайсл танцува с Путин. След това му се поклони до земята…



Няма лошо, ще кажете. Вярно: дамата и човекът от Кремъл се запознали преди година, станали приятели и той уважил сватбата й. Интересното е, че година по-късно, когато Кнайсл напуска правителството, изведнъж се оказва в борда на руския гигант „Роснефт“ до май 2022, когато вече целият свят осъждаше агресията на Москва срещу Украйна.

 

Не казвам, че тази история има нещо общо с новия политически проект, ако въобще съществува такъв. Освен това ако някой от участниците в него е танцувал с Путин, това все още не ни е известно… Но не подценявайте танците – тайни или явни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 10047 |06.01.2023 Ердоган тушира Путин без война, превзема и България с руски газ. Опасните връзки . 91| 16142 |21.12.2022 Русия на Путин е мъртва, но Янев продължава обдишването уста в уста на сянката й. Специална операция ли? . 16| 9833 |13.11.2022 Плейлистът на Путин вече се оглавява от траурния марш на Шопен. Защо изпаднаха Чайковски и Моцарт? . 47| 60929 |17.10.2022 Стотици милиони налива Путин във фашизирането на България. Кои са получателите?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads