Реклама / Ads
13| 22700 |06.03.2019 ГЛАСЪТ

Теория на взрива. Обичам миризмата на напалм рано сутрин във Видин, рече Гешев

.
Апокалипсис над Видин... замалко...
Той пак е №1. Зам.-главният прокурор Иван Гешев! Ден след Трети март той хвърли в ужас цялата страна само с две изречения. „Видин можеше да гори една седмица. Това е директна атака срещу държавата“.
 

Все пак градът на Дунав бе спасен в дванайсет без пет от доблестните прокурори и полицаи. Последва извънреден брифинг, както си му е редът в такива случаи. До Гешев седеше главният секретар на МВР какмубешеимето. Армагедон не се състоя…

 

***

Историята. Две лица са се опитали да проникнат в граничното полицейско управление във Видин. В колата им имало бутилки с бензин. Разположени тайни постове из целия град обаче предотвратили евентуалния палеж.

Случаят е неприятен. Всеки опит да се проникне на територията на граничното полицейско управление извън установения ред е нарушение на закона. На мястото, предполага Гешев, най-вероятно е щял да бъде извършен палеж. Там е имало цистерна с дизел и други нефтени продукти. През улицата отсреща има бензиностанция.

 

***

Сега включете въображението си. Подпалвачите запалват бутилките с бензин и ги хвърлят в нарочената сграда. Част от тях и върху цистерната. Тя избухва. Огненото торнадо преодолява оградата от метални табла, минава през улицата – около 50-70 метра – връхлита бензиностанцията и тя - „бум“. От взрива се запалват блоковете на съседния квартал, а след това пламва целият град. И гори цяла седмица. Такава картина едва ли е имал в главата си и лудия полк. Килгор от „Апокалипсис сега“ на Копола, който изрече култовата фраза: Обичам миризмата на напалм рано сутрин… Във Видин, - допълваме скромно.

 

***

Главният секретар на МВР какмубешеимето се включил на брифинга с обяснението, че мотивите за действията на двете задържани лица не са ясни. Но май били свързани с работата на граничен полицай. Преди време на предполагаемата цел му запалили колата. След това някой искал да му запали и жилището, но сбъркал адреса. В съда това ще звучи адски убедително.  







В края на пиесата, пардон, на брифинга, прокурор Гешев казал с мъжествен, но развълнуван глас: "Благодаря за денонощната работа на Национална полиция и прокуратура Видин. Благодарение на тяхната работа се предотврати подпалването на града. Това е истината. Гражданите на града може да се гордеят с местната си полиция и прокуратурата".

***

Видинчани са се смяли най-много през 2007 г. Тогава в града се провеждал театрален фестивал „Комедия на Балканите“. На сцената излезли големи наши актьори, между които Стоянка Мутафова в „Госпожа стихийно бедствие“ и Тодор Колев в „Умирай лесно“. Иван Балсамаджиев накарал публиката да се превива от смях с „Грандиозно шоу“.

Всички прилики с действителни лица и случки не са случайни…

 

***

През 2007 г. е развенчан и един от холивудски трикове. Изследователска група начело с Чарлз Денер провежда експеримент. Двайсет пъти е хвърлена запалена цигара върху локва и съд с бензин и нито веднъж те не избухват. Дори не се запалват.


.
Зам.-главният прокурор Иван Гешев и надничащият зад него Ивайло Иванов, главсек на МВР във Видин.                                               Снимка от: dunavmost.com

 

***

Как се взривява автомобил в киното? Кадри за това е качвал в мрежата и българинът Бойко Станков, завършил магистратура по специални ефекти в National film i Television School в Англия. Един от модулите при изготвянето на магистратурата е бил взривяване на автомобил  „Saab – 95” под ръководството на Ричард Конуей, супервайзър по специални ефекти, работил във филми като „Индиана Джоунс и Храмът на обречените” , „Английският пациент” и др. Ефектите са постигнати по специален начин, но не и чрез запалване. Гешев, накарай някоя секретарка да ги вади тия неща преди брифингите, за да не се излагате.







***

В Холивуд най-използваните експлозивни компоненти са т.н. „черен прах“ - бензин, дизел, алкохол и пропан. По отделно не вършат никаква работа, затова трява да са събрани в правилното съотношение. Индивидуално всички тези вещества са запалими, но не и експлозивни. За да се постигне експлозия, те се поставят в затворено пространство, например в кутия. Обикновено не се заснемат взривове с цистерни с дизел, защото не се получава. Ползва се бензин.  

Ефектът е визуален, а щетите незначителни. Дори коктейл „Молотов“ не върши работа. Мнението е на Адолф Мишиев, шеф на руската служба за безопасност на взривете и изтъкнат експерт.

И като стана дума за горива, не е ли по-добре прокуратурата да се заеме с цените, неплатените данъци, укритите печалби, контрабандата и пр. Тогава ще пламне само един определен кръг, а Видин и цялата страна ще аплодират. Но Цацаров и Гешев чак такова въображение нямат.

 

***

Цистерна с дизел все пак е горяла - на 18 март, 2004 г. на селската гара Исани, в Грузия. Прокуратурата предположила, че е саботаж. В протокола записали: „Не се е стигнало да взрив, защото товарът е бил дизел, а не бензин или газ“.

Явно грузинците трябва да си гледат тостовете…

 

***

Разбираемо е желанието на прокуратурата и МВР да покажат колко много работят. Фалшивите сценки обаче много личат. Освен това Гешев и останалите от трупата по спасяването на Видин, знаят, че градът отдавна е изгорял. Образно казано. Населението се е стопило наполовина, безработицата шета навсякъде, икономиката е в кома, а Центъра за хемодиализа взе жертви миналата година заради нелепа повреда. Това би трябвало отдавна да разследва прокуратурата.

 

***

Когато обаче обвинението и МВР ни пробутват подобни сюжети няма как да не се запитаме защо го правят. Отговорът е лесен: така е разпоредено. А се изпълняват такива разпореждания заради зависимости. Зависимостта води до прекрачване на много граници, включително тези на закона. Ето това е опасно за националната сигурност. Взривоопасно е даже.  

Прокуратурата и МВР не се излагат за първи път, но нивото вече е с очевиден дефицит в интелектуално и социално отношение.

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 13861 |22.09.2017 Малка теория за независимостта . 4| 10871 |02.04.2017 Евтушенко: Родината своя обичам, но мразя държавата! . 45| 13924 |28.05.2015 Ваш‘та мама или теория на българския бунт . 79| 14294 |19.07.2014 Теория за абсолютното зло

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads