Реклама / Ads
89| 44046 |03.01.2014 ГЛАСЪТ

Тома Томов: Ако Близкият изток се срути, загиваме

.
Тома Томов Източник: Булфото
Какво е светът, в който живеят и управляват Путин, Обама, Меркел? И американци и руснаци губят войната с полумесеца и терористите. САЩ се провалиха в Ирак и Афганистан, Москва е стресната след Чечня. А ако Близкият изток се срути, ние ще загинем, защото България ще бъде залята от бежанци, прогнозира известнит журналист.
 
В момента

 

Владимир Путин е много силен.

Руската офшорна аристокрация флиртува с него. Това са 130 приказно богати милиардери, които не живеят в страната. Путин опитва да увеличи ролята на православието, защото е силно вярващ. Когато преди години къщата на днешния президент изгоряла, единственото оцеляло нещо в нея било едно златно кръстче. Именно, защото е религиозен, Джордж Буш син решил, че е човек, на когото може да има доверие.

Днешното поколение политици от България през Полша до Литва, Латвия и Естония мразят Съветския съюз и Русия, но следващото поколение ще промени това. Защото Русия е необходима на Европа и на САЩ. Сибир пък може да бъде усвоен само с помощта на Германия и Европа.


В Русия има три държави като матрьошки -

европейската част, частта в Урал и в Кавказ. Рано или късно руснаците ще се оттеглят и от Далечния Изток, и от Кавказ. Това обаче не е решение. Във всеки голям руски град има кавказко население. Един ден тези хора могат да дестабилизират цялата страна. Русия може да бъде дестабилизирана за нищо време. Путин е амбициозен човек и спечели първата война в Чечня. Не знам обаче как ще спечели тази война. Терористите могат да ударят навсякъде във всеки един момент и лесно да избегнат мерките за сигурност. Това е сериозен проблем за Русия. Той ще продължава. Това е като някой да те настъпва по болния мазол. Политиката на Русия към Украйна като нелепа.


Истината е, че в последните години САЩ загубиха две големи войни -

в Афганистан и в Ирак. Нищо не бе постигнато и в Либия. Демокрацията бе победена от полумесеца. Русия е необходима и на САЩ, и на Европейския съюз.

 

Михаил Ходорковски може

след време да стане президент на Русия. Той е бил класическият комсомолец на времето, който отива при един шеф на военно-промишлен комплекс и му казва: “Дай ми пари, за да видиш какво мога”. После започва да внася компютри от Европа в Русия. С помощта на Елцин открадва най-големите нефтени кладенци на Русия. Но когато рухва Съветският съюз, единствената частна банка е негова. Тогава единият касиер на КПСС се самоубива. След седмица слага край на живота си другият касиер. И парите на партията изчезват. Това са 50-60 милиарда долара, които се отиват в швейцарска банка. (В момента Ходорковски е именно в тази държава.)

По времето на Путин капиталистът Ходорковски пожелава да продаде нефтените предприятия за 30 милиарда долара, но Путин не е глупак и го вкарва в затвора.

Ходорковски е бил класическият комсомолец, после класическият капиталист, а сега се прави на социалдемократ. Руският народ обича хората, които са прекарали години на страдания в Сибир. Нищо чудно някога да гласуват за него.

 

Аз съм про Обама 1000%

След една година той ще е куца патица. Но Обама има един много интересен ход, с който може да промени историята на целия Близък Изток.  Шансът е 50 на 50. Какво правеше досега САЩ? Прилагаше “доктрината Буш”, която изпращаше въоръжени сили, за да налагат демокрация. Но има друга доктрина, наричана още “Доктрина на глобалната нула”. И тя е следната: Ние ще сключим договор с Иран, независимо, че са религиозни и Иран ще стане нашият основен съдружник в региона. Известно е, че 90 процента от иранското население е проамерикански настроено. Ако Обама направи това, ще влезе в историята. Проблемът е, че от 530 в Конгреса на САЩ, само 17 подкрепят тази доктрина.

 

Папа Франциск е най-прекрасният човек на световната сцена.

Той се отказа от компанията на Микеланджело и Рафаело, от пръстена, от кожите, от порцелана … и отиде да живее в едно апартаментче с две стаи, за да общува с хората. Той каза: “Църквата трябва да е като военно-полева болница сред сражението. Трябва да не задаваме въпроси, а да лекуваме. Няма какво да стоим в църквите – там е много удобно. Трябва да се борим на улицата за всеки човек.

Папата обича Достоевски и Фелини. Той казва: “Ние не сме NGO, ние сме много повече.”

Преди няколко дни той отиде в затвора, срещна се с 12 затворници, двама от които мюсюлмани и им изми краката.

 

Ангела Меркел е много интересна жена.

Германия винаги е твърде малка за света и твърде голяма за Европа. Износът на страната е 3.3 милиарда, а Америка инвестира в Германия три пъти повече отколкото в Китай.

Дали Меркел има доктрина за Южна Европа, не знам. Надявам се. Ако Близкият изток се срути, ние ще загинем, защото ще бъдем залети от бежанци.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 14034 |02.01.2014 10 куплета за смъртта на една баба в Овча купел . 35| 9980 |01.01.2014 Патриарх Неофит: Докле имаме време, нека правим добро на всички . 45| 14468 |30.12.2013 Удрят Волгоград както Хитлер, войната с тероризма гълта милиарди . 241| 35779 |27.12.2013 Истината защо българите сме най-бедни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads