Реклама / Ads
24| 13268 |04.02.2022 ГЛАСЪТ

Искаме правова държава, но предлагат само мутренска и цар-кирова

.
Финансовият министър Асен Василев и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ кръстосаха шпаги в парламента. Поводът: законопроект за прилагане на санкциите по ”Магнитски” и други международни санкции. Очаква се той да влезе в зала в най-скоро време. Новината обяви от трибуната на НС Василев.
 

Моментално бе репликиран от Карадайъ, който пламенно защити депутата от движението Делян Пеевски, като изтъкна, че Висшия административен съд вчера е определил българския черен списък по „Магнитски“ за незаконен.

Министърът не му остана длъжен, след което Карадайъ обобщи, че страната се превръща в „Цар-Кировата държава“, явно намеквайки за прилики на поведението на кабинета с това на покойния вече цар на съмнителни алкохолни продукти Кирил Рашков, известен като Цар Киро…

 

Високо интелектуално ниво, както се убеждавате.

 

Волно или неволно Мустафа Карадайъ засегна екзистениален за нацията въпрос: В каква държава живеем. Не само сега, а от доста време.

До 9 септември 1944 г. сме били монархия.

След това ставаме Народна република, а държавният строй – социалистически. В празнични доклади и речи ръководството обявявало победата на диктатурата на пролетариата.

 

След 10 ноември 1989 г. от НРБ отпадна „Народна“ и станахме република с претенции за демократичност. Дори царят ни в изгнание се върна, за да царува известно време, но като премиер…

 

Минахме и през царисти, тройна коалиция, за да „паркираме“ цели 12 години в управление на комунисти, отказали се от идеите си, самонарекли се десни и прикрили срамотиите си с абревиатурата Граждани за европейско развитие на България – ГЕРБ. Когато бивши комунисти създадат партия с доминация на кадри от народната милиция и службите под ръководството на кукловоди от бившата ДС, германски и руски политакушерки се получава тоталитарен буламач с елементи на диктатура. Този модел произведе страна на мутрите и се стигна до превърналата се в клише фраза: „другите държави имат мафия, а в България мафията си има държава“. Това ни върна директно във феодализма.

 

От Освобождението насам – вече 144 години - нито веднъж съчетанието „правова държава“ не е било водещо, поне за кратко.

 

Време е това да се извоюва. Да станем държава, в която справедливостта е висша цел, а пътят към нея минава през върховенство на правото.

 

Което ми напомня кратките съвети на отишлия си рано от този свят правист и ерудит Кристиан Таков:

„И тъй като възрастта ми го предполага, а възможността да говоря пред вас ме изкушава, ще си позволя да ви досадя с няколко препоръки.

1. Не чакайте системата да се оправи и да ви решава проблемите. Пробвайте се вие.

2. Търсете себеподобни и се обединявайте – не в партии, а по симпатии и активна подкрепа.

3. Не пускайте наглите да ръководят. Не поощрявайте безочието чрез пасивността си. Защото много е страшна самотата на борещия се за правдини, лишен от подкрепата на тези, за чието благо се жертва. Не го оставяйте.

 

Време е.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 16714 |14.06.2021 Борисов, Пеевски и Гешев да бъдат съдени за тероризъм и геноцид, ако станем правова държава . 41| 14116 |10.12.2020 Българските хитове - котето на Ози пее по-добре. Искаме Имелда Мей . 29| 11487 |10.12.2015 Трябва да решим: мафиотска или почтена държава искаме . 28| 13602 |08.03.2015 Жените на 8 март: Искаме права и пари, не сме само за секс!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads