Реклама / Ads
13| 13858 |19.02.2020 ГЛАСЪТ

Гешевата цел: приватизатори да обеднеят, проверяващи да забогатеят, народът да ръкопляска

.
Мястото на крадците, облагодетелствали се от криминалната приватизация по времето на Иван Костов, е в затвора. Това заяви в понеделник главният прокурор Иван Гешев. Ден преди това наричаният „бащата на валутния борд у нас“ Стив Ханке (оспорван от експерти), обяви по бТВ, че е имал доказателства за корупция по време на кабинета „Костов“.
 

Показал ги на президента Петър Стоянов, който веднага вдигнал телефона на Костов да се заеме.

 

Бившият премиер пък на свой ред отговори, че Ханке го напада, защото Костов не го признавал за „баща на валутния борд“.

 

Но да продължим с Гешев: „И тези крадци, защото това са крадци, не знам дали чухте вчера и професор Ханке какво каза, да ходят там, където им е мястото, да бъдат изправени пред съда и да влизат в затвора".






Кой български гражданин не е искал да чуе тези думи, а след това да види и дела в тази посока? И е разбираемо, защото много хора се чувстват измамени и ощетени. Дори онези, на които образованието и уменията не предполагат да са над средното ниво.  

 

Чухме много гръмки закани и призиви за правосъдие, възмездие и справедливост от представители на прокуратурата и политиката.

 

Иван Гешев тръгна към приватизацията с революционен ентусиазъм. Патосът му напомня за проповедника Пиер Пустинника, който повел Първия кръстоносен поход към Ерусалим след емоционална проповед на папа Урбан II за връщането на Ерусалим на християнството. Папата извикал Dieu lo volti“ („Бог го желае!) и Пиер Пустинника повел към светите земи тълпа екзалтирани хора, за да въздадат справедливост. По пътя си обаче те почнали да грабят и убиват. Походът приключил безславно, потопен в кръв. Кръгът около Пиер Пустинника обаче забогатял.   

 

Нещо още по-близко до нас като възприятие е икономическата реформа на Ленин от 1921 г., наречена Нова икономическа политика (НЕП). Опустошената от войни, “бял“ и „червен“ терор Русия била изправена пред катастрофа. За да спаси страната Владимир Улянов предлага Нова икономическа политика. Става дума за странен, хибриден модел: комунистическа идеология и държавна собственост в съчетание с частна инициатива. Ползата обаче имало. Много отрасли си стъпват на краката, създават се частни предприятия, влизат и чуждестранни инвестиции.

 

През 1929 г. Сталин обаче решил, че непманите са забогатели незаконно и въобще са големи гадове. Казал на прокуратурата как да ги размаже и тя го направила. Буквално. Пропагандата обявила това за справедливост и възмездие.

 

91 години по-късно Иван Гешев и подкрепящите го политици, социолози и определени медии ни убеждават, че ще се раздава справедливост от името на народа. Като онази на Първият кръстоносен поход и разправата с НЕП-а - да вземем от имащите и да си напълним джобовете и сметките. Не е важно как. Имаме всички инстументи от Торквемада и Вишински насам.






Както и тогава, така и днес е нужно рекламиране на начинанието, за да бъде то подкрепено. В същото време истинската цел остава скрита. А тя е да се преразпределят бизнеси, а някои буквално да се присвоят. И това ще го правят агенти и прокурори, част от които са дали всичко от себе си, да се случи точно тази приватизация, наричана сега престъпна.

 

Бизнесмен-социолог побърза да се застрахова, като привидя в лицето на Гешев "третия силен мъж в държавата". Млад, силен, независим, еманципиран… Но със същите качества бе характеризиран и Делян Пеевски от негови авери. По него ли да мерим Гешев?...

 

Има обаче една версия, за която не се споменава. В следващите месеци екипи ще ровят сделки, следприватизационни действия и бездействия, измами, неизпълнени договори, ощетявания на държавата, неплатени данъци, унищожени предприятия, източени фирми, ликвидация, разсипия на цели структури и пр. Някои от застрашените ще потърсят начини да избегнат санкции или публично линчуване, обещавани щедро от Гешев. Как? По класическия начин, естествено – чрез подкупи и сделки под масата.

 

Знайни и незнайни следователи, прокурори, служители в ДАНС, КПКОНПИ, МВР, данъчни и пр. ще бъдат подложени на изкушения, на които няма да устоят. Те ще растат прогресивно по веригата нагоре. След година ще има нови богаташи, които ще запълнят оределия елит. За по-голям ефект две-три едри риби ще се окажат в ареста с повдигнати обвинения. Някои ще изчезнат в странство. В крайна сметка ще се отчете - тук, в Брюксел и Вашингтон, - че голямата битка с корупцията е спечелена, а народът е получил лелеяната справедливост. Ура, другари!

 

Разбира се свещените крави ще оцелеят: Доган, Пеевски, Цветелина Бориславова, Домусчиев, Емил Караниколов, Георги Гергов, Владислав Горанов, някои лидери на трибуквени групировки и още неколцина. Те са добрите.






Ударът ще се стовари върху лошите: Иван Костов, Корнелия Нинова и всички неудобни политически опоненти. Плюс нехаресващите статуквото.   

 

Едно от доказателствата за тази теория са статистиките на Евростат. За десет години членство в ЕС сме първи по корупция, смъртност, болести и неграмотност и последни по всичко, което определя качеството на живот. Целта е мизерстващите да се радват и на стотинките, харизани от държавата и да благодарят, че въобще са живи. Обществото губи енергия и желание за съпротива. В такава среда процъфтява моделът на управление: създаване неприятности на бизнеса чрез институциите и плащане на данък "спокойствие". За да оцелее, бизнесът е принуден да се движи по ръба на закона. Всичко това е накипрено във фрази за законност, борба с корупцията, олигарсите и криминалния преход. Цялата свинщина се аргументира като грижа за гражданите и държавата. Който не е съгласен го очакват неприятности.

 

Конфуций е предупреждавал: Пазете се от тези, които ви вменяват чувство за вина, защото те искат да властват над вас.

 

Китайските мъдреци обаче не са на почит у нас. И въобще мъдреците. Вече се появи социологическо проучване, което отчете ръст на доверието в прокуратурата. По това, коя медия го е поръчала, може да се ориентирате за целта. Очакват ни нови изследвания за растящата народна любов към държавното обвинение и главният обвинител.

 

Тези, които горещо подкрепиха Гешев за главен прокурор, които го поздравиха горещо, когато това стана факт и сега горещо подкрепят идеята му да рови в приватизацията, се надяват да бъдат пощадени. Някои ще оцелеят, други – не. Всички май са готови да дадат пръстена си на палача…






Гешев ще излезе от това изпитание богат и с още нещо – компромати. Те ще му прибавят власт, но ще бъде и уязвим, защото компромати има със сигурност и за него. Те лежат в нечие чекмедже и чакат своя час.

 

От Пиер Пустинника и Сталин до нашите убавци – нищо ново. Кухи лозунги, манипулации, кръв и сълзи. Заради пари и власт.

Странна справедливост е тази...

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 34505 |18.02.2020 Да се захване с „Булгартабак“ не е досаден съвет към Гешев, а негово задължение . 27| 17155 |17.02.2020 Диктатура на Гешев ще отключи канибализъм във върхушката, което е ОК . 31| 57118 |14.02.2020 У нас е така: За учителката Тонка - присъда, но за Джамбазки – прошка . 51| 24713 |13.02.2020 Болни амбиции намесиха Русия, САЩ и ОАЕ в мърлява българска интрига

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads