Реклама / Ads
19| 13754 |24.08.2018 ГЛАСЪТ

Да учиш или да купиш диплома? Висшето гнои, но това устройва мнозина

.
От пусто в празно...
Просветният министър трябва да черпи. Скандалите с Търговския регистър, прецаканите от „Олимпик“ и семейните войни между Волен Сидеров и Валери Симеонов заглушиха нещо не по-малко драматично. Сриването на висшето образование.
 

Преценете сами. Софийският университет  "Св. Климент Охридски" обяви допълнителен прием за незаети 850 места в редовна и задочна форма. 850 свободни места само във ВУЗ номер едно! А в останалите 52? Тях статистиката не ги лови, защото данните се крият или манипулират. За пари.

 

През учебната 2016/2017 г. броят на студентите в страната намалява за пета поредна година. Вече е 243 199 души. С близо 40 хиляди по-малко от 2007 г. Определени експерти обясняват спада с намаляването на броя на населението и ниската раждаемост. Вярно, но не съвсем. „Изтичането“ на наши младежи да учат навън е много по-голямо от намалената раждаемост. Но то не се споменава, защото говори лошо за средата, в която живеем.

 

Най-много студенти има в столицата - 101 504, което е близо 42% от всички. На второ място е Пловдив с 36 868, а на трето област Варна (26 886). По съотношение на броя студенти към населението първенец е Велико Търново, където през 2016/2017 г. студенти са 90 от всеки 1000 души. На второ място е София, третото делят Варна, Габрово и Пловдив с около 55-57 студента на всеки 1000 души.

 

У нас съществуват 53 висши училища. Филиали има на причудливи и непонятни места.

Повече от десет години умни хора повтарят, че за няма и 7-милионна България 53 ВУЗ-а са пълен абсурд. То не бяха филиали на руски, украински и дори американски фантоми, дистанционни обучения, индивидуални програми и пр. Все хитрости за изсмукване на средства. Няма логично обяснение и откъде се найдоха толкова преподаватели и учени да обикалят страната и да „сеят знания“. Да не говорим за причудливите и направо екзотични специалности, напълно неприложими в живота.

 

За „калинките“ с фалшиви дипломи да не говорим – вече дори не са новина.

 

Около 7000 българи учат във Великобритания. Три хиляди са в Холандия - и нарастват. Още около 12-13 хиляди са в Германия, Франция, Дания, Швеция, Австрия. Странно или не, но след поканата от 500 руски университета да обучават безплатно наши студенти, са се отзовали едва 200 души. Колко от тях са от смесени бракове и отиват заради роднини там – не е ясно. Излиза, че децата на върлите русофили избират гнилия Запад пред процъфтяващата Русия. Защо ли?

 

В САЩ студентите от България са около 1300. В това число обаче не влизат момчетата и момичетата, които живеят там със семействата си. Предполага се, че във ВУЗ от тях се обучават над 6000 човека.

Ако прибавим младите нашенци в университети на Турция, Белгия, Испания, Италия, Гърция, Канада, Украйна, Полша, Чехия, Словакия, Швеция и др. цифрите ще станат още по-показателни.

 

Качеството на висшето образование в България спада. Гнои направо, но никой не посяга към скалпела. СУ „Св. Климент Охридски“ е единственото наше висше училище, което е в световната класацията на QS World University Rankings. Той е в групата от 701-о до 750-о място.

 

Във Великобритания и САЩ университетите са скъпи, но българите са склонни да платят, дори с кредити, защото качеството е сто процента.

 

И други причини трасират упадъка на „вишето“ у нас. Попълване на бройката, за да се вземат пари. Избутване и на тези „от кол и въже“ до диплома. Излизат неграмотници, някои с огромно самочувствие. Сред сегашните министри, политици и висши чиновници има такива екземпляри. Към проблемите спада и уреждането или купуването на изпити.

 

Стигаме и до черешката на тортата – купуването на дипломи. Почти никой не се противопоставя на този бизнес. Грозната картина устройва от една страна студентите и техните семейства, а от друга – армията от преподаватели, някои от които със съмнителни качества. В далаверата с дипломи участват и политици.  

 

Бизнесът също рядко коментира ситуацията макар да е свързан и дори зависим от кадрите, които излизат от университетите. Част от тях напускат страната, други търсят високи заплати, а трети не стават и за чеп за зеле.

 

В сянката на други скандали проблемът с наводнението от висши училища минава покрай общественото съзнание почти незабелязано. Защото вече на хората не им пука, че мързеливци, непрокопсаници и аутсайдери ще се пъчат с „више“. Само че част от тях ще ни – а и вече го правят, - управляват. Всъщност точно това е голямата драма на тази страна с население – примитивите във властта.

 

Тези редове не могат да обхванат темата. Огромна е, тежка е. Нищо чудно и тази есен да остане в раклата с други проблеми на образованието.

Апропо, можете да поръчате диплома за ВУЗ по желание, без капаро. Доставка до 24 часа.

 

Колко от тези с „више“ знаят поне първия куплет от:

 

Gaudeamus igitur

 

Gaudeamus igitur, Juvenes dum sumus; (2)

Post jucundam juventutem,

Post molestam senectutem

Nos habebit humus!

 

(Нека бъдем весели, докато младеем; (2)

След щастливата ни младост,

След досадната ни старост

В гроба ще изтлеем!)

 

Николко.

Висшето образование се профанизира, опростачва и мафиотизира. Който иска да отрича. Това не променя нищо.

 

Невена Георгиева

 

П.П. В едно интервю Серна Солберг, премиер на Норвегия и задали въпроса, защо правителството инвестира повече в образованието, отколкото в проучванията на находищата на нефт и газ. "Да добиеш и използваш даровете на природата трябва ум. Образованите хора ни наредиха сред страните с най-висок жизнен стандарт". Това отвърнала г-жа Солберг.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 14555 |23.08.2018 Верен министър по сметка е нож в гърба. Време е за ремонт . 21| 17977 |20.08.2018 Свинепеф отива на война*. Клъц-клъц… . 11| 11498 |16.08.2018 Пробойните Цачева и Даскалова в лодката на ГЕРБ могат да я потопят . 15| 16060 |14.08.2018 Министър Горанов задава въпроси, на които е част от отговора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads