Реклама / Ads
106| 16625 |09.07.2010 ГЛАСЪТ

Вяра Анкова е новият шеф на БНТ, отсече Мефистофел

.
Мефистофел е доволен
Здравейте, деца на революцията! Имам гореща новина за вас: Вяра Анкова е новият генерален директор на Българската национална телевизия. Не е новина? Е, все пак...
 
Прави сте, че конкурсът все още е в ход, но искам да ви спестя тегавото очакване, за да се съсредоточите в мача за световната титла по футбол. Освен това, както сами се досещате, решението е взето от среди извън СЕМ. По традиция нас, зрителите и този път никой не ни попита за мнението.

Името на победителката Анкова отдавна е известно и на медии и кръговете, които се интересуват от смяната на караула в БНТ, но не се обявява официално, за да се запази по-дълго интригата. Проформа процедурата ще продължи и на 12, 13 и 14 юли ще бъдат изслушани кандидатите, а на 16 юли официално ще бъде съобщено името на победителя. Циркът е заради онези любопитковци от ЕС и някои посолства в София. Трябва да ги убедим хората, че всичко е прозрачно и силно демократично.

Не разбрахте ли, че Вяра Анкова е новият шеф?! Няма да допуснем друг да ни вземе телевизията. Ако ще на ръце да ходите и хора да играете – няма да стане! Избийте си от главите всяка друга мисъл! Това заявил олигарх на въпрос какви са шансовете на другите кандидати за поста генерален директор. Накрая се смял като Мефистофел...

Двете лобита – президентското и парламентарното, в и около СЕМ, са се договорили по въпроса още преди няколко седмици. В предрешаването на конкурса активно са участвали и шефове на медии, което личи в отразяването на темата, с малки изключения (напр. „Труд”). Всичко останало е било имитация на „придържане към процедурата”. Активно са участвали и хора от управляващата партия, независимо, че премиерът Бойко Борисов създава впечатление и периодично твърди, че не се намесва в подобни неща.

Зад кулисите на „свирения мач”, драги телевизионни зрители, активно са се включили и партии от опозицията. Особена активност и вещина в конспиративната дейност демострирали посредниците от ДПС и БСП. Особено от ДПС. Да се направят на играчи опитали и представители на РЗС. Всички те действали в тясна комбина с рекламни босовe, като меродавно в повечето случаи се оказвало мнението на един от тях, което в крайна сметка може да превърне БНТ в придатък на една частна тв. Под знамената били привикани и едрите продуценти, които разпределят тв пазара у нас и притежават ловни резервати.

Три са диамантите в сейфа на БНТ, към които са насочени апетитите: политическо влияние; рекламно време и бюджетът от над 60 млн лв.

В днешно време съществуването на държавна телевизия може да се оправдае единствено, ако тя произвежда обществено значим телевизионен продукт. При това такъв, какъвто частните телевизии не предоставят поради липсата му на пазарна реализация. Това могат да бъдат предавания за образование, религия, история, национални ценности и пр. Такива неща БНТ в момента не предлага или поне са твърде далеч от критериите за качество. С изключение на „Референдум” и още едно-две предавания, обикновено чужд формат. Освен това щатът на БНТ е силно раздут и това признават самите служители помежду си, но пък положението ги устройва, защото макар и с по-ниски заплати, все пак си имат топло местенце. В Националната телевизия преобладават предавания като тези в частните телевизии и със същият мотив – да придобива територии от техния пазарен дял.

Има и още ползи от „притежаването” на БНТ. Да се манипулира общественото мнение е една от тях. Става като се дава думата на едни политически кръгове, за сметка на други. Прави се вече 20 години. И ако в частните телевизии това е възможно, но срещу сделка, то тук е достатъчно да си влиятелен политик или близък до определени политици. За целта отдавна не се използва телефона и издаването на окръжни, но един разговор на кафе или чаша уиски върши същата работа. Обслужват се и корпоративни интереси. Не е задължително репортери и водещи да са осведомени за детайлите и тайните. Достатъчно е понякога само да бъдат умело насочени към определени теми и действащи лица, да се намекне кои са положителните и отрицателните герои в определени сюжети.

Изпълнявайки тази висша „функция” генералният директор може да си „извоюва” свободата да назначава определен процент свои хора, които пък да реализират лични идеи и намерения, като съответно се отблагодарят за доверието по подобаващ начин.

Ето такъв човек е нужен на по-голяма част от политическите среди, на актуалните олигарси и босовете в медийното ТКЗС. Човекът трябва да е гъвкав, съобразителен, от „фамилията”, компромисен, нелюбопитен, дискретен, схватлив и симпатичен, за да изглежда всичко автентично. Такъв човек е симпатичната Вяра Анкова, новият шеф на БНТ. Да живей!

В подобна ситуация професионалните играчи винаги разчитат и на резервен вариант. Такъв в сегашната оперета, наречена "конкурс за генерален директор на БНТ", е Радомир Чолаков. Познавач на юридическата материя в медиите, предлагащ почти революционни промени в БНТ, ако я оглави. До главната роля обаче той би бил допуснат само ако се разсмърдят много нещата около Анкова. Което няма как да стане. Затова Чолаков ще остане втори и ще бъде компенсиран. Как – предстои да видим. Самият той би трябвало да знае, че част от "вярващите безрезервно в неговите сили" зад гърба му се целуват с Анкова – в преносния и в буквалния смисъл...

На останалите участници е поверена тъжната роля на фон, който да олицетворява демократичните правила и процедури. Те също знаят това, но им прави чест, поне на част от тях, че не се отказват и по този начин докарват сценична треска и сърбеж на считащите се за всесилни. Всъщност те са единият процент свобода, който при дадени обстоятелства може да вгорчи каната с шербет на обичайните съзаклятници. Те са третият път, зад който застава обществото, но нсикой не го пита.

Да се говори обаче за победители е твърде пресилено. Анкова и Чолаков са подставени лица в битката между две политико-корпоративни лобита. Надменността, с която поставят Анкова най-отпред обаче прави кръговете зад Чолаков малко по-прогресивни. В крайна сметка обаче и двамата са заложници на други интереси. Както и членовете на СЕМ. Още повече, че те знаят, че всички останали също знаем... Разчитат, че сме претръпнали.

И така, рожби на прогреса, ясни са три неща:

1. Новият шеф се казва Вяра Анкова.
2. БНТ ще продължи старата песен на нов глас.
3. Зрителите ще духат супата.

Извод: нищо не се променя в тази държава.

Поука: „Като няма прокопсия, плюл съм в тази орисия.”

Хайде довиждане и останете със здраве. Бързам, защото ме чакат едни големи обществени поръчки, интриги в енергетиката, преговори за цените на газа и пр. – все пиеси, в които са забъркани същите кукловоди.
Чувате ли как се киска Мефистофел...

Ваш: пощальонът Веселин
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 10588 |06.07.2010 Гузното мълчание около употребата на Стамболов . 11| 11706 |05.07.2010 Четвърти километър . 11| 6172 |04.07.2010 Проблемът не е в закона за земята . 58| 11078 |02.07.2010 Влюбен ли е Д. Луджев в Ал. Петров или да

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads