Реклама / Ads
8| 9182 |26.07.2024 ГЛАСЪТ

Война и спорт: Олимпиадата е празник за целия свят, само от Русия хвърчат плюнки и закани

.
Радостта от спорта идва още от древността...
Започват Летните олимпийски игри „Париж – 2024“. Това е най-голямото спортно събитие откакто съществуват съревнованията. Над 3 милиарда жители на планетата ще гледат надпреварата по 32 вида спорт.
 

Общо 10 500 спортисти от 206 нации ще покажат какво могат в своите дисциплини. Ще бъдат спечелени 5084 медала.

България ще бъде представена от 46 спортисти в 16 вида спорт.

 

Истински празник!

 

„Това в Париж не е олимпиада. Без участието на Русия няма олимпиада!“ Това е коментарът на руският диктатор Путин по повод започването на голямото спортно събитие край Сена във Франция.

Древните олимпийски игри са провеждани в чест на древногръцкия бог Зевс Олимпийски в светилището Олимпия (в Елида, Пелопонес).

 

Към края на 6 век пр.Хр. в Древна Гърция се провеждат много спортни фестивали в рамките на религиозни празненства. Главните са четири, наричани „класически“: Олимпийските в Олимпия, Питийските в Делфи, Немейските в Немея и Истмийските до Коринт. Олимпийските игри са най-прочутите и най-бляскавите сред тях. Провеждат се на всеки четири години, между 6 август и 10 септември, и заемат толкова важно място в историята, че историците от Късната античност започват да изчисляват времето по олимпиадите.

През класическата епоха игрите траели пет дни. Участниците можело да бъдат само гърци, които са по рождение свободни и неосъждани, тъй като игрите са част от религиозния култ. Ето защо „варварите“, робите и осъдените нямали достъп до състезанията.


.
Олимпиадата е голям празник и повод за радостни емоции.

 

После игрите временно прекъсват, минава се през всякакви превратности, но в крайна сметка желанието на хората да спортуват и да се радват на спортните  постижения побеждава  и игрите се превръщат в световен празник.

Празник… Истински празник за всички, които ценят мира, човешкия устрем към усъвършенстване и волята за победа на спортните терени. Не на войната е строго спазван девиз и правило още в древността. Военните действия, където и да се водели, били прекратявани, докато траела Олимпиадата.

Дори Хитлер през 1936 г. спазва някакво благоприличие заради Олимпиадата в Германия. Той отменя всички т.нар. „расови закони“ по време на състезанията. Самата Олимпиада е посетена от 1,35 млн чужди туристи и фенове на спорта.

 

Руски спортисти все пак ще участват на Олимпиадата. Те са 15 – най-много в тениса. Немалко руснаци ще се появят като представители на други държави, където са придобили гражданство.

Колегите им от различни страни ги подкрепят. Борците на САЩ написаха специално писмо до МОК с  ласкави дума за борците на Русия.

 

В самата Русия обаче срещу решилите да мерят сили на игрите тече мръсна и злостна кампания. Спортистите са "подлоги, предатели, чужди агенти" и какви ли не още. На някои от тях започна конфискуване на имуществото след „проверки“ на съответните държавни органи. Световният тенисист Даниил Медведев е наричан „долен капиталист“ и „слуга на колективния Запад“.

Депутатът от партия Единна Русия на Путин – Олег Нилов предложи на руските спортисти, участващи в игрите в Париж, да бъдат сменени имената. „Щом те си сменят родината,  трябва да бъдат сменени и техните имена. Дори може да бъдат споменавани под някакви номера, - заявява Нилов пред RTVI.


.
Путин обяснява на самбисти от Краснодар, че няма олимпиада

в Париж, защото Русия не участва. Наистина ли си мисли, че някой му вярва?

 

Трябва ли да се въздържим от участие в Олимпиадата? Не се въздържайте, а ги плюйте“, - призова президентът на Руската федерация по ски Елена Вялбе. Зимни спортове – лятна олимпиада – плюене… Какъв човек може да измисли подобна тъпотия!

 

Шефката на руската художествена гимнастика Ирина Винер също заяви, че „това нещо в Париж няма как да е олимпиада без нашите гимнастички“.

Вече бившата съпруга на олигарха Алишер Усманов Винер така и не може да се отърси от комплексите, които и създадоха златните български момичета, треньори и федерация. Тя изля водопад от публични обвинения срещу българския ансамбъл, след като нашите момичета триумфираха безапелационно с титлата на олимпийските игри в Токио. Веднага след спечеления по категоричен начин златен медал от възпитаничките на Весела Димитрова, Винер се нахвърли срещу Международната федерация по гимнастика, обявявайки, че съдийството е било тенденциозно и всичко е било предрешено в полза на България.

 

На японска земя нашите гимнастички натриха носовете на своите руски съпернички, които дотогава се чувстваха абонати за златните медали. В индивидуалната надпревара пък олимпийска шампионка стана Линой Ашрам (Израел), а при ансамблите на олимпийския връх стъпи България.

Винер обяви това за саботаж срещу Русия.

 

Не е тайна, че френските служби за сигурност смятат Русия за една от страните, от които могат да се появят подривни групи, които да опитат диверсионни действия по време на Олимпиадата. Вече има арестуван руски гражданин, който  пиян се хвалел, че участва в схема за терористични актове по време на спортните състезания. Кирил Грязнов от Перм дори се оказал по едно време в България, пристигайки от Истанбул с автомобил.

 

Оттук излетял към Париж, но там бил арестуван. Оказало се, че той наистина има сериозни връзки с щатни офицери от руското ГРУ, засечени са дори негови телефонни разговори с  хора от военното разузнаване. Френските медии вече изнесоха подробности за скандалния случай.

 

Олимпийските игри са събитие, което успява да сплоти милиарди хора около идеята за мирно съществуване.

 

По този повод френският президент се обърна към Русия с призив по време на игрите да бъдат спрени военните действия срещу Украйна. „Дори да помисля, това няма как да стане, защото изхождам единствено от руските интереси“. Това ли са интересите на руските хора – да умират хиляди, докато техни връстници мерят сили на стадиони, в гребни канали, на тепиха, на колодрума, басейна и кортовете?

 

В Кремъл наистина властва психопат. Само извратен ум може да мрази хората, които не мразят, а се радват и възхищават на живота. А спортът е прекрасна част от живота.

 

Фрог нюз

 

П.П. Българският президент Румен Радев, заедно със съпругата си Десислава, ще присъства на церемонията по откриване на Летните олимпийски игри в Париж. Чудесен повод да усети радостта и енергията, които излъчва спортът. Всичко това е възможно, когато живеем и се стремим към един мирен свят. В такъв свят няма място за убийци на деца и психопати, за които хората са пушечно месо. Путин е убиец и болните му мегаамбиции не са оправдание за престъпленията му. Като него мислят само терористите, които подпалиха влакове във Франция и искат да избиват хора на Олимпиадата.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 17530 |23.07.2024 Москва ни удaри с климатично оръжие. Радев и патриарх Даниил да кажат: Левски глупак ли е? . 35| 8854 |22.07.2024 Защо българските богове се кискат на Байдън и САЩ? Всички прилики с "Планетата на маймуните" са случайни . 20| 7503 |19.07.2024 Рим и България горят в един и същ ден: Там Нерон съзерцава, тук нероновци позират - и все няма виновни . 25| 4583 |18.07.2024 След шампанското дойде шокът: Антикорупционен закон се прилага като инквизиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads