Реклама / Ads
5| 11816 |04.06.2021 ИНТЕРВЮ

Адв. Албена Белянова пред Фрог: АДФИ се управлява от „Библиотекарите“. Проверката за АЕЦ „Белене“ е Пунта Мара

.
Арбена Белянова
Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ се управлява от „Библиотекарския кръг“. Лошото е, че именно от доклада от проверката на проекта „Белене“ установявам, че служители на АДФИ са превърнати в съучастници в корупционния модел. Това каза пред Фрог нюз адвокат Албена Белянова. Ето какво още сподели тя:
 

-Г-жо Белянова, докато работихте за държавата бяхте обучавана в Европейския център за изследвания в областта на сигурността „Джордж Маршъл“ на тема „Борба с организираната престъпност“. Смятате ли, че наложените от САЩ санкции  по закона „Магнитски“ допринасят за борбата срещу организираната престъпност и корупцията?

 

-  Категорично да. Обучавана съм и във висшето училище по администрация на Франция на тема „Борба с корупцията“, но не само обучавани, а всички български граждани от години разбират и се борят срещу ендемичната корупция в България. За съжаление, до скоро борбата срещу корупцията беше като борбата срещу вятърни мелници. Когато държавните институции са овладяни и в тях работят пазители на корупционния модел, не може да се очакват резултати. От една година има промяна. Както протестите, така и санкциите по закона „Магнитски“ са натискът, който беше необходим, за да се принудят институциите да не си затварят очите.

 

- Смятате, че ще има конкретни резултати?

 

- Когато се сменят ръководните кадри в правоохранителните и в контролните институции – да. Продължат ли обаче тези институции да бъдат ръководени от зависими хора, а не от професионалисти, проверките ще са Пунта Мара, а резултати не могат да се очакват. Пример е започналата от Прокуратурата през 2018 г. проверка срещу бившия финансов министър Владислав Горанов, по която и до днес  резултати няма. Друг пример е проверката на АДФИ в НЕК за проекта „Белене“, а и не само тя. Наивно е, служебното правителство да очаква от АДФИ например обективни инспекции на досегашното управление, а разбирам че такива й се възлагат. Изненада ме включването на служители на АДФИ в проверката на ББР и с интерес очаквам резултатите.

 

-Казвате, че няма резултати и от проверката за проекта „Белене“. Тази проверка приключила ли е?

 

- Да, още в края на август миналата година. За извършване на тази проверка сигнализирах през януари 2020 г. Изпратих писмо до Европейската комисия и сигнал до Министерство на финансите. Уведомих за предприетите от мен действия и бившия министър-председател Борисов, и президента Радев. АДФИ започнаха проверка, но два пъти ми отказваха достъп до информация до резултатите от извършената финансова инспекция. Сами по себе си, тези откази бяха ясен индикатор, че нещо се укрива. След две съдебни дела, в началото на седмицата ми предоставиха частичен достъп до доклада на АДФИ и разбрах защо са ми отказвали.

 

- Защо?

 

- Защото проверката е Пунта Мара. 84 работни дни финансовият инспектор е преписвал документи, част от които са публично достъпни, а други са документи, които е било достатъчно да бъдат приложени. Резултатът е 139 страници доклад, а по същество – нищо. Няма изводи, няма анализ. Да не говорим, че най-съществените аспекти от сигнала ми удобно са пропуснати.

 

- Вие сте бивш заместник-директор на АДФИ. Така ли работят финансовите инспектори?

 

- Не всички. До преди три години имаше служители на АДФИ, които опитваха да си вършат съвестно работата, но натискът върху тях е огромен. Все пак АДФИ се управлява от т.нар. „Библиотекарски кръг“. Лошото е, че именно от доклада от проверката на проекта „Белене“ установявам, че служители на АДФИ са превърнати в съучастници в корупционния модел. Напълно произволно са заличавани части от доклада, без каквато и да е логика и обосновка. Не са проверени съществени данни за евентуални злоупотреби. А както посочих, укриването на информация, е сигнал за нещо нередно. Но в крайна сметка, всеки ще отговаря за действията си.

 

-  Какво ще предприемете?

 

- Ще изчакам още няколко дни, за да се получи в АДФИ отговор от служебния министър на енергетиката и, ако не ми бъде предоставен пълен достъп до доклада, ще сезирам когото трябва. Съдебните решения трябва да се изпълняват така, както е записано в тях.

 

-  Санкционираният по закона „Магнитски“ Илко Желязков е свързван с кръга „Библиотекарите“ и определян за лейтенанта на Пеевски в енергетиката. Познавате ли го?

 

-Да, от 2013 г. За съжаление, до момента, в който се противопоставих срещу действия на директора на АДФИ в началото на 2108 г., което доведе и до уволнението ми, самата аз бях сляпа за случващото се в България. Виждах отделни нередности, но не и цялата картина.

 

- Бихте ли я описали?

 

- Държавата е овладяна от шепа страхливи, подли и корумпирани лица, които досега безнаказано тъпчеха закона и неудобните за тях хора. А тези лица наистина са много страхливи,  без публичната власт и публичния ресурс са нищо. Показателни за страха им са реакциите им след назначаването на служебния кабинет. Вижте как внезапно или късаха менискуси, или се разболяваха, или решаваха да си почиват, или да се образоват, а същевременно продължиха да дават указания от разстояние на зависимите от тях служители в институциите. А има и такива, които изведнъж се оказаха неоткриваеми за правораздаването.

 

- Кои  хора визирате?

 

- Бившият финансов министър Горанов, който дълго време не можеше да бъде призован от Комисията за защита от дискриминация по производството по жалбата ми за думите му „маргинали“. Също и бившият му началник на политическия кабинет Георги Йорданов, който за кратко – до закриването на Държавната комисия по хазарта, беше неин председател, а след това съветник на Кирил Ананиев в Министерството на финансите. До преди дни беше и член на Управителния съвет на "Югоизточно държавно предприятие", но го освободи служебният министър на земеделието, храните и горите. Оказа се, че Георги Йорданов е лесно откриваем за назначения на държавна хранилка, но не може да бъде призован да се яви пред Комисията за защита от дискриминация по жалбата ми срещу него и срещу Министерския съвет, Министерство на финансите, Министерството труда и социалната политика, ръководителя на инспектората на Министерството на финансите за непредприетите от тях действия по сигналите ми за извършената от страна на директора на АДФИ спрямо мен дискриминация.

 

-  Какво се случва с делата, които водите?

 

- Нищо неочаквано. Бавят ги, както могат, въпреки десетките подадени от мен молби. Делото пред Комисията за защита от дискриминация насрочиха за ноември. С ирония попитах коя година. За бавното разглеждане на делата тази седмица сезирах Инспектората на Висшия съдебен съвет и служебния министър на правосъдието. Бавното правосъдие е равно на липса на правосъдие.

 

 

Въпросите зададе Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 49860 |03.06.2021 Вера Ахундова пред Фрог: В сигналите ни до САЩ се споменава един политически лидер - Бойко Борисов . 6| 15222 |02.06.2021 Адв. Атанас Черногорски пред Фрог: 40 % от прокуратурата е изгнила, а 35 % е загниваща. След тази статия може да ме арестуват . 15| 12399 |01.06.2021 Стефан Гамизов пред Фрог: В НЕК се фабрикуват фалшификати, шефовете са на Борисов, искат да прокарат желан от него проект за 1 млрд. евро . 16| 26427 |27.05.2021 Бивш началник от ДАНС пред Фрог: Прекият наследник на Пеевски остава в Агенцията. Борисов употреби Георгиев като мюре. Американците не ни броят за живи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads