Реклама / Ads
18| 13542 |14.02.2023 ИНТЕРВЮ

Методи Андреев пред Фрог: Борисов да не си прави илюзии. Логично е да е следващ в ”Магнитски”

.
Борисов да не си прави илюзии. Безспорно ясно е, че след като един финансов министър, какъвто е бил Владислав Горанов, няма как неговият началник - тогавашният премиер Бойко Борисов, да не е бил съпричастен към този вид дейност. Логично е да се появи в някой от следващите списъци.
 

Това заяви пред ФрогНюз Методи Андреев по повод новата порция санкционирани по закона "Магнитски". Сред имената попадна и това на Владислав Горанов. 


Ето и цялото интервю:

Господин Андреев, какво ни каза САЩ с новите санкции по закона “Магнитски”? Имаше вече много коментари и един от тях е, че от Вашингтон напомнят, че има нужда от съдебна реформа и нямаме избор, освен да я случим. 


Смисълът на санкциите е в държави, които имат проблеми с върховенството на закона, да се посочват лица, които са корумпирани, за да може да се активира общественото мнение и гражданското общество и да се направят съответните реформи. Това е причината САЩ да се занимават с България. 


Има два вида корупция - вътрешна и външна. Вътрешната е липсата на прокуратура, контрол върху хората с реална власт, разполагащи с обществения ресурс. Външните са за проникване на външно влияние. Русия е основен източник за корупционни схеми, развивани през десетилетията на Прехода у нас Русия е известна с това, че корумпира политици и висши държавни служители за постигане на свои цели. България е благодатна почва за това.

 

Особено податлива на това България бе по времето на Симеон Сакскобургготски, Станишев и Борисов. Трябва да ги кажем тези три управления, тъй като навлизането на руски капитали и корупция започна по времето на царя. 

Тези неща сякаш са известни на обществото. Защо трябва някой да ни ги каже отвън, за да се случи нещо? 


Българите сме такива - живеем в собственото си блато, свикнали сме с миризмите, които съпътстват живота ни. Когато някой ни каже “Вижте в какво блато живеете”, ние се впечатляваме. Това обаче е с краткотраен ефект - всяко чудо за три дни. 


Нашите партньори са твърдо решени да елиминират и двата източника на корупция - да ликвидира зловредното влияние на Русия в България със съответните проксита, разпространяващи и практикуващи на наша територия този вид корупционна дейност. Другото също са решени категорично да премахнат. 


Вижте например Бойко Борисов. Той направи едно признание, което беше малко странно на пръв поглед, даже доста хора го възприеха като форма на оправдание. Той обаче каза една истина - че когато някой мине към ГЕРБ, той е длъжен да защитава интересите на партньорите ни. Когато България е пробита държава, на всички партии, които способстват за това, трябва да им бъде напомнено, че са част от общия демократичен свят на Запада. Най-вероятно някой му е казал, че е крайно време ГЕРБ да гласува промените, които се изискват, за да можем да имаме контрол върху прокуратурата и страната ни да активира защитните сили на закона. 


Най-вероятно партньорите ни се мъчат да намерят необходимото решително мнозинство. Борисов е лидер на една партия, която е традиционно противник на антикорупционните практики, са намерили начин, по който да го притиснат, за да гласуват нужните промени. 

Васил Божков е човекът, който побърза пръв да заговори за огромните корупционни практики на ГЕРБ. Той го прави, защото личният му интерес е бил засегнат. Съзнавайки, че прави признания, които са наказуеми (че е давал подкуп), той разкрива истината и за хората, които са вземали парите - Борисов, Севдалина Арнаудова, Горанов. САЩ най-вероятно са взели под внимание тези доказателства. В списъка “Магнитски” се появи името на Божков.


Борисов да не си прави илюзии. Безспорно ясно е, че след като един финансов министър, какъвто е бил Владислав Горанов, няма как неговият началник - тогавашният премиер Бойко Борисов, да не е бил съпричастен към този вид дейност. Логично е да се появи в някой от следващите списъци. 

Очаквате, че няма да е само един, а ще са още много?


Очаквам, че това ще е процес. Той вече започна. Няма как да не се казва истината за значими фактори от една държава-членка на икономически, военен съюз. Това не бива да се възприема като намеса във вътрешните работи на страната. Когато заплашваме сигурността на нашите партньори, нормално е да ни кажат: Вземете се в ръце и си свършете работата. 


Всички хора в списъка, освен Александър Малинов, са имали реална власт да се разпореждат с националния ресурс.

Възможно ли е обаче, ако се направи съдебна реформа, Борисов да с спаси и да се избегне включването му в следващ списък по “Магнитски”?


Принципът за борба с корупцията трябва да е един и същ, независимо дали си признал, че си корумпиран, или си подпомогнал законодателство против корупцията. Когато си участвал в корупция, ти ще бъдеш наказан. 


Може да се стане така, че ГЕРБ да гласуват промените в Закона за съдебната власт, те да доведат до смяна на главния прокурор, до смяна на статуквото в съдебната власт и да се окаже, че Борисов да бъде потърпевш и разследван по тези промени за това, което е вършил като премиер. Не е изключено. 


Държавния бюджет е загубил 700 млн. от хазартния бизнес на Божков, но той няма да бъде осъден, защото законът така е бил направен, че той да избере как да си плаща. Той си е платил, за да бъде направен така закона - 10% от стойността на щетата за държавния бюджет. Съгласно втория списък по “Магнитски”, Горанов е участвал в манипулиране на законодателството. От тези 600-700 млн. всеки гражданин е загубил по 100 лева, благодарение на тази манипулация. И това е само едно от доказаните участия на Горанов в такива схеми. Знаем и други. 

От ГЕРБ се разграничиха от Владислав Горанов. Това ще помогне ли на някого? 


Това е от кумова срама. Това е един пиар ход - ние не сме като него. Напротив. Той беше финансов министър на ГЕРБ два пъти, управляваше финансите на държавата. По негови думи продължава да е член на ГЕРБ. Там трябва сериозно да помислят дали искат да са модерна дясна партия и да направят лустрация против корупцията на собствените си единици. Ще бъдат принудени да гласуват необходимите законодателни промени в бъдещо събрание. 


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 12342 |08.02.2023 Левон Хампарцумян пред Фрог: Продавачи на страх говорят за еврото. Няма да стане нищо фатално . 1| 5097 |03.02.2023 Доц. Инджов пред Фрог: Кабинетът ”Донев 2” да не влиза в политическите престрелки, а да се стреми към възстановяване на диалога . 15| 12743 |23.01.2023 Елена Поптодорова пред Фрог: Смисълът на казаното от г-жа Херо Мустафа за България е много тежък . 1| 8442 |12.01.2023 Адв. Величков пред Фрог: Законопроектите за разследване на главния прокурор ще са залог за третия мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads